Τα πολλά και επίμονα ψευδώς θετικά τεστ αντογόνου για κορωνοϊό κρύβουν έναν σοβαρό κίνδυνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου για σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού (SARS-CoV-2) είναι αποτελεσματικά ... Περισσότερα

Τα πολλά ψευδώς θετικά τεστ για κορωνοϊό κρύβουν έναν σοβαρό κίνδυνο

Epilogestv

Epilogestv

Τα πολλά και επίμονα ψευδώς θετικά τεστ αντογόνου για κορωνοϊό κρύβουν έναν σοβαρό κίνδυνο, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου για σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού (SARS-CoV-2) είναι αποτελεσματικά εργαλεία για τη διάγνωση της οξείας λοίμωξης. Το ποσοστό των γρήγορων τεστ αντιγόνου με θετικά αποτελέσματα χωρός όμως να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναφέρεται ότι είναι μικρότερο από 1 %.

Ωστόσο, σύμφωνα με αλληλογραφία που μόλις δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο περιοδικό NEJM (New England Journal of Medicine), στις 22 Φεβρουαρίου 2024 έχουν παρατηρηθεί άτομα που επανειλημμένα βγαίνουν θετικά με γρήγορα τεστ παρά τα ταυτόχρονα αρνητικά μοριακά τεστ. Αυτό το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες και άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, συνοψίζουν τα ευρήματα της δημοσίευσης.

Advertisement
Babis

Η έκθεση αυτή βασίζεται σε δύο μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σειριακό, αντιστοιχισμένο γρήγορο τεστ αντιγόνου και σε αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR) για SARS-CoV-2. Οι συμμετέχοντες θεωρήθηκαν ότι είχαν ψευδές θετικό αποτέλεσμα εάν ανέφεραν θετικό γρήγορο τεστ αντιγόνου με αντίστοιχη αρνητική δοκιμή PCR των δειγμάτων που ελήφθησαν εντός 48 ωρών το ένα από το άλλο. Τα τεστ ταξινομήθηκαν ως τυχαία ψευδώς θετικά (σε συμμετέχοντες με τουλάχιστον ένα αρνητικό γρήγορο τεστ αντιγόνου κατά την περίοδο της μελέτης) ή ως επίμονα ψευδώς θετικά (σε συμμετέχοντες με τουλάχιστον 5 ημέρες θετικών γρήγορων τεστ αντιγόνου).
Μεταξύ 11.297 συμμετεχόντων που πραγματοποίησαν 76.610 ημέρες δοκιμών, το 1,7% είχε τουλάχιστον ένα ψευδώς θετικό γρήγορο τεστ αντιγόνου. Από τους 191 συμμετέχοντες με ψευδώς θετικά αποτελέσματα, οι 13 είχαν επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες με επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα ήταν γυναίκες (12 από 13). Βρέθηκε υψηλότερος επιπολασμός αυτοάνοσων διαταραχών που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες μεταξύ των συμμετεχόντων με επίμονα ψευδώς θετικά από ότι μεταξύ αυτών με τυχαία ψευδώς θετικά (σε 6 από 13 έναντι 10 από 178).

Επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα λήφθηκαν με δοκιμές από διαφορετικές παρτίδες και δεν ήταν πιθανό να σχετίζονται με ποιοτικά στοιχεία των διαγνωστικών μεθόδων.
Αυτό το εύρημα έχει ουσιαστική κλινική σημασία. Η επίμονη ψευδής θετικότητα μπορεί να είναι αποτέλεσμα διασταυρούμενης αντιδραστικότητας των αντισωμάτων δοκιμής με ρευματοειδή παράγοντα και θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί σε οποιονδήποτε ασθενή που έχει μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από κυκλοφορούντα ρευματοειδή παράγοντα. Επειδή ο έλεγχος για SARS-CoV-2 πραγματοποιείται συνήθως σε συμπτωματικούς ασθενείς, τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να μην αναγνωρίζονται κλινικά. Ωστόσο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα μετά από μόλυνση ή την απουσία συμπτωμάτων μπορεί να έχουν αυτό το φαινόμενο. Φαίνεται ότι οι ασθενείς με τέτοια αποτελέσματα και ιστορικό αυτοάνοσης νόσου με ρευματοειδή παράγοντα μπορεί να ωφεληθούν από την επαναλαμβανόμενη εξέταση με διαφορετική εταιρία γρήγορων τεστ αντιγόνου. Τέλος, η παρουσίαση αυτής της συσχέτισης της αυτοανοσίας ή του γυναικείου φύλου με επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να διακρίνουν μεταξύ της διασταυρούμενης ψευδούς θετικότητας και της ανάκαμψης του SARS-CoV-2.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φάρμακα - video

16/01/26 8:31 μμ

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φάρμακα – video

Έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κάνουν ντεμπούτο σε δημοπρασία στη Σιγκαπούρη

16/01/26 8:30 μμ

Έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κάνουν ντεμπούτο σε δημοπρασία στη Σιγκαπούρη

Νέος προπονητής της ΑΕΚ ο Αλέξης Αλβανός

16/01/26 8:23 μμ

Νέος προπονητής της ΑΕΚ ο Αλέξης Αλβανός

 Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σερρών: Διημερίδα αφιερωμένη στην ενημέρωση και στις σύγχρονες λύσεις αποκατάστασης - video

16/01/26 8:24 μμ

 Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σερρών: Διημερίδα αφιερωμένη στην ενημέρωση και στις σύγχρονες λύσεις αποκατάστασης – video

Το Goethe Institut τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

16/01/26 8:18 μμ

Το Goethe Institut τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Παύλος Πουλιάκας: "Η συντήρηση των πεζοδρομίων ανήκει στους ιδιοκτήτες" - video

16/01/26 8:32 μμ

Παύλος Πουλιάκας: “Η συντήρηση των πεζοδρομίων ανήκει στους ιδιοκτήτες” – video

Επίσκεψη του Ακολούθου της Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Γαλλίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

16/01/26 8:42 μμ

Επίσκεψη του Ακολούθου της Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της Γαλλίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας

16/01/26 8:41 μμ

Θερμαινόμενους χώρους διαθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης λόγω της αναμενόμενης κακοκαιρίας

Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον σύντροφό της στην Λεπτοκαρυά

16/01/26 8:40 μμ

Ισόβια στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον σύντροφό της στην Λεπτοκαρυά

Γρίπη σε έξαρση στο Νοσοκομείο Σερρών: Ασθενείς στη ΜΕΘ και θάνατοι - video

16/01/26 8:06 μμ

Γρίπη σε έξαρση στο Νοσοκομείο Σερρών: Καθημερινά πάνω από 200 άτομα στα Επείγοντα – video

Έφυγε από τη ζωή ο Θ. Bαγιάτας, δημιουργός του ουζερί "Βομβίδια"

16/01/26 8:37 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο Θ. Βαγιάτας, δημιουργός του ουζερί “Βομβίδια”

ΥΠΠΟ: Ανασκαφική έρευνα και αναστηλωτικές εργασίες στο Δεσποτικό - Τσιμηντήρι

16/01/26 8:34 μμ

ΥΠΠΟ: Ανασκαφική έρευνα και αναστηλωτικές εργασίες στο Δεσποτικό – Τσιμηντήρι