Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, κίνησαν χθες Τρίτη εκ νέου επίσημη διαδικασία για να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού, αναφέρει επιστολή του ... Περισσότερα

Οι Παλαιστίνιοι κινούν εκ νέου διαδικασία για να γίνουν κράτος μέλος του ΟΗΕ

Epilogestv

Epilogestv

Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ από το 2012, κίνησαν χθες Τρίτη εκ νέου επίσημη διαδικασία για να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού, αναφέρει επιστολή του πρεσβευτή τους που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κι επιδόθηκε στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ριάντ Μανσούρ ανακοινώνει «κατ’ εντολή των παλαιστίνιων ηγετών» πως κινεί εκ νέου τη διαδικασία, που ανάγεται στο 2011, ζητώντας το ΣΑ να εξετάσει το αίτημα εντός «του Απριλίου του 2024».

Ο πρεσβευτής δεν σταματά να επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες ότι, μπροστά στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της επικράτειάς του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, προτεραιότητα των Παλαιστινίων είναι πλέον να γίνουν κράτος πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Φιλοδοξία που υποστηρίζεται, σε επιστολή που επιδόθηκε επίσης χθες Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κυρίως από αντιπροσώπους της ομάδας των αραβικών χωρών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ).

«Θα επιθυμούσαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο ότι μέχρι σήμερα, 140 κράτη μέλη έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», επιμένουν στην επιστολή που περιήλθε επίσης σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, εξηγώντας πως θεωρούν ότι το αίτημα του 2011 εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κινούσε διαδικασία για την «ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ».

Advertisement
MEGA

Η διαδικασία αυτή ουδέποτε ολοκληρώθηκε· οι Παλαιστίνιοι εντέλει απέκτησαν, με ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης τον Νοέμβριο του 2012, καθεστώς παρατηρητή.

Σύμφωνα με τον καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ένταξη νέου κράτους μέλους γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης -απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων-, αλλά μόνο έπειτα από θετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρατηρητές διατηρούν πολλές αμφιβολίες για το εάν το αίτημα των Παλαιστινίων θα φθάσει ως τη Γενική Συνέλευση, δεδομένου του δικαιώματος αρνησικυρίας των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χίος: Οι χειρισμοί του νοσοκομείου στην κρίση με τους μετανάστες

04/02/26 12:48 μμ

Χίος: Οι χειρισμοί του νοσοκομείου στην κρίση με τους μετανάστες

Γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού μιλούν για την εμπειρία τους σε ημερίδα που διοργανώνει το «Αλμα Ζωής»

04/02/26 12:46 μμ

Γυναίκες που βίωσαν τον καρκίνο του μαστού μιλούν για την εμπειρία τους σε ημερίδα που διοργανώνει το «Αλμα Ζωής»

Στα Κομνηνά του Νέστου η ζωή έχει γεύση μέλισσας, δημιουργίας και αγάπης

04/02/26 12:42 μμ

Ξάνθη: Στα Κομνηνά του Νέστου η ζωή έχει γεύση μέλισσας, δημιουργίας και αγάπης

ΑΠΘ: Πρασινίζει το campus με 500 νέα δέντρα - Κερασιές θα ανθίζουν στον χώρο

04/02/26 12:40 μμ

ΑΠΘ: Πρασινίζει το campus με 500 νέα δέντρα – Κερασιές θα ανθίζουν στον χώρο

Βρετανία: Ο Άντριου εγκατέλειψε το Ουίνδσορ μέσα στη νύχτα μετά τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Έπστιν

04/02/26 12:29 μμ

Βρετανία: Ο Άντριου εγκατέλειψε το Ουίνδσορ μέσα στη νύχτα μετά τις νέες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο Έπστιν

ΕΕΤΤ: Απόσυρση παιχνιδιού με τηλεχειριστήριο JINXIANGHUANG 2629-T14B

04/02/26 12:39 μμ

ΕΕΤΤ: Απόσυρση παιχνιδιού με τηλεχειριστήριο JINXIANGHUANG 2629-T14B

ΑΑΔΕ: Εντόπισε εικονικά τιμολόγια 720 εκατ. ευρώ από 147 επιχειρήσεις

04/02/26 12:24 μμ

ΑΑΔΕ: Εντόπισε εικονικά τιμολόγια 720 εκατ. ευρώ από 147 επιχειρήσεις

Στην Ολομέλεια το ν/σ για τη νόμιμη μετανάστευση - Οι βασικές του προβλέψεις

04/02/26 12:36 μμ

Στην Ολομέλεια το ν/σ για τη νόμιμη μετανάστευση – Οι βασικές του προβλέψεις

Η Ελληνική Καρδιολογία στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης

04/02/26 12:35 μμ

Η Ελληνική Καρδιολογία στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - 892 ογκολογικοί ασθενείς και 7.008 συνεδρίες θεραπείας το 2025 στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας του Παπανικολάου

04/02/26 12:33 μμ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου – 892 ογκολογικοί ασθενείς και 7.008 συνεδρίες θεραπείας το 2025 στο Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας του Παπανικολάου

Θεσσαλονίκη: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη 17χρονου για εμπλοκή σε απάτη με το πρόσχημα του «λογιστή»

04/02/26 11:19 πμ

Θεσσαλονίκη: Επ’ αυτοφώρω σύλληψη 17χρονου για εμπλοκή σε απάτη με το πρόσχημα του «λογιστή»

ΠΑΟΚ: Στην Τιμισοάρα το αεροσκάφος του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον τρίτο τραυματία

04/02/26 11:15 πμ

ΠΑΟΚ: Στην Τιμισοάρα το αεροσκάφος του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον τρίτο τραυματία