Οι ειδικοί εξηγούν τι πυροδοτεί τους εφιάλτες και παρέχουν συμβουλές για την πρόληψή τους. Αν έχετε ξυπνήσει ποτέ από τον πανικό που προκαλεί ένα κακό όνειρο, δεν είστε οι μόνοι. ... Περισσότερα

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες και πως μπορούμε να τους αποφύγουμε

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Οι ειδικοί εξηγούν τι πυροδοτεί τους εφιάλτες και παρέχουν συμβουλές για την πρόληψή τους.

Advertisement
 

Αν έχετε ξυπνήσει ποτέ από τον πανικό που προκαλεί ένα κακό όνειρο, δεν είστε οι μόνοι. Οι εφιάλτες είναι πολύ συχνοί, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί τους βλέπουμε.

Η απάντηση ως φαίνεται κρύβεται στο στρες και το άγχος που προκαλούν πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας, είτε είναι προκλήσεις είτε στρεσογόνα γεγονότα όπως:

  • Μια μετακόμιση
  • Μία αλλαγή ή οι δυσκολίες στη δουλειά
  • Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου
  • Η ανησυχία για έναν αγαπημένο άνθρωπο

«Όλα τα άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να περάσουν στα όνειρά μας και να προκαλέσουν εφιάλτες», αναφέρει η Dr. Alaina Tiani, ψυχολόγος ύπνου στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Οι εφιάλτες μπορεί επίσης να επηρεαστούν από ένα θρίλερ που είδε κάποιος, μία αρνητική είδηση ή μία διένεξη ή δύσκολη συζήτηση λίγο πριν τον ύπνο. Η διαταραχή του μετατραυματικού στρες επίσης μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξή τους. Το ίδιο και η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Αρχίζουν στην παιδική ηλικία

Η αλήθεια είναι ότι οι εφιάλτες συχνά αρχίζουν στην παιδική ηλικία (συνήθως μεταξύ 3 και 6 ετών). Τείνουν όμως να μειώνονται μετά τα 10 έτη, αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

Στη διάρκεια της εφηβείας και των πρώτων ετών της ενήλικης ζωής, τα κορίτσια φαίνεται να τους παρουσιάζουν πιο συχνά από τα αγόρια. Μερικοί άνθρωποι τους βλέπουν και ως ενήλικες – ενίοτε για όλη τους τη ζωή.

Σε σχετικά σπάνιες περιπτώσεις οι εφιάλτες είναι συχνοί και ταράζουν τον πάσχοντα, διαταράσσοντας τον ύπνο και την καθημερινότητά του. Αυτές οι περιπτώσεις υποδηλώνουν την ύπαρξη διαταραχής εφιαλτών (Nightmare disorder) η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και φόβο για τον ύπνο.

Advertisement

Πώς να προστατευθείτε

Η Dr. Tiani τονίζει πως μολονότι δεν μπορούμε πάντοτε να ελέγξουμε τους εφιάλτες μας, μπορούμε να λάβουμε ορισμένα μέτρα για να τους περιορίσουμε.

Πολύ σημαντικό, λόγου χάριν, είναι να προσέχετε τις ειδήσεις που βλέπετε και γενικότερα την έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Μικροί και μεγάλοι πρέπει επίσης να προσέχουν τι βλέπουν και τι διαβάζουν. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι στρεσογόνο ή εξουθενωτικό γι’ αυτούς. Σε τέτοια περίπτωση αυξάνεται ο κίνδυνος να δουν εφιάλτες, διότι η θεματολογία ή τα συναισθήματα που τους δημιουργεί «περνούν» στα όνειρά τους», εξηγεί.

Εξίσου σημαντικό είναι να χαλαρώνετε πριν τον ύπνο και να εστιάζετε σε τεχνικές διαχείρισης του στρες.

Αν οι εφιάλτες σας είναι συχνοί, επαναλαμβανόμενοι και επηρεάζουν την ποιότητα ζωή σας, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, συνιστά η Dr. Tiani. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας προτείνει.

πηγή iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίτες με λαχανικά και μπέικον

03/10/25 9:18 μμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

03/10/25 9:12 μμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

03/10/25 9:09 μμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

03/10/25 9:02 μμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

03/10/25 8:58 μμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

03/10/25 8:56 μμ

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

03/10/25 8:45 μμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

03/10/25 8:39 μμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ

03/10/25 8:35 μμ

Ποδηλασία: Ο σταρ των social media Φοντενουά έσπασε το ρεκόρ ανάβασης στον Πύργο του Άιφελ

ΥΠΠΟ: 29 αρχαιότητες επιστρέφουν από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα

03/10/25 8:34 μμ

ΥΠΠΟ: 29 αρχαιότητες επιστρέφουν από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα

Ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης

03/10/25 8:32 μμ

Ξεκινάει ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης