Date:
Μήνυμα προς τους Περιφερειάρχες έστειλε από τις Σέρρες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης στο οποίο τους καλεί να ενεργοποιηθούν και γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους περί ανάληψης ή μη της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες ειδάλλως θα αναλάβει την διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το μείζον αυτό ζήτημα που λιμνάζει επί 11 χρόνια και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής με το πρόστιμο των 450.000.000 ευρώ να απειλεί τις επιδοτήσεις ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών αν ενεργοποιηθεί.
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, καθώς μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει οι 13 περιφερειάρχες της χώρας να τις δηλώσουν.
Για τον λόγο αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με σχετική επιστολή τους ζητεί να δηλώσουν αν προτίθενται ή όχι να αναλάβουν τη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, με στόχο να δοθεί άμεση λύση στο μείζον αυτό ζήτημα που λιμνάζει επί 11 χρόνια και προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής με το πρόστιμο των 450.000.000 ευρώ να απειλεί τις επιδοτήσεις ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών αν ενεργοποιηθεί. Ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος στο ζήτημα αυτό και έστειλε μήνυμα προς όλους του περιφερειάρχες.
Ο κ. Αυγενάκης δήλωσε πως πρέπει να μπει τάξη και νοικοκυροσύνη στο χώρο της κτηνοτροφίας και του πρωτογενή τομέα.
Οι επιστολές προς του Περιφερειάρχες, με τις οποίες, καλούνται να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους περί ανάληψης ή μη της διαδικασίας εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα ολοκληρωθεί ειδάλλως θα αναλάβει την διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μέχρι στιγμής 4 Περιφερειάρχες αρνήθηκαν να εκπονήσουν τη διαδικασία.
Να αναφέρουμε πως χωρίς την ύπαρξη Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι δυνατή η διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:
– η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,
– βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,
– η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα
– δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.
Η έλλειψη διαχειριστικού σχεδίου καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη κατανομή των ενισχύσεων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ