Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.Advertisement ... Περισσότερα

Δραματική αύξηση καρκίνων του παχέος εντέρου σε παιδιά, έφηβους και νέους την τελευταία 20ετία

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Δραματική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέους εντέρου στις ΗΠΑ, ιδίως στα παιδιά και τους έφηβους, εντόπισαν ερευνητές σε μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο συνέδριο «Digestive Disease Week» στις ΗΠΑ.

Advertisement
 

Συγκεκριμένα, μεταξύ του 1999 και του 2020 το ποσοστό των καρκίνων του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 500% στα παιδιά ηλικίας 10-14 ετών, κατά 333% στους έφηβους ηλικίας 15-19 ετών και κατά 185% στους νέους ενήλικες ηλικίας 20-24 ετών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βάση «Wonder Database» των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τάσεις στα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα ηλικίας 10-44 ετών από το 1999 ως το 2020.

Το 2020 0,6 παιδιά ηλικίας 10-14 ετών ανά 100.000 πληθυσμού διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με 0,1 ανά 100.000 το 1999. Οι διαγνώσεις στους έφηβους 15-19 ετών αυξήθηκαν από 0,3 σε 1,3 ανά 100.000 και στους νέους ενήλικες 20-24 ετών από 0,7 σε 2 ανά 100.000.

Advertisement
Family Kitchen

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά και τους έφηβους δεν είναι αρκετά υψηλός για να προτείνεται η ευρεία χρήση κολονοσκόπησης, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν πιο εξατομικευμένες προσεγγίσεις.

Κλιμάκωση διαπιστώθηκε επίσης στις μεγαλύτερες ηλικίες, με τα ποσοστά να αυξάνονται κατά 71% στις ηλικίες 30-34 ετών, κατά 58% στις ηλικίες 35-39 ετών και κατά 37% στις ηλικίες 40-44 ετών. Η τελευταία ηλικιακή ομάδα μπορεί να είχε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, ωστόσο είχε το υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου φθάνοντας τα 20 περιστατικά ανά 100.000 άτομα το 2020.

Advertisement
ΔΕΗ

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν οικογενειακό ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη χρήση καπνού, την κατανάλωση αλκοόλ και τις διατροφικές συνήθειες, όπως χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών και διατροφή με πολλά λιπαρά. Η καθιστική ζωή, η παρουσία βακτηρίων που τείνουν να προκαλούν όγκους, η χρήση αντιβιοτικών και τα διατροφικά πρόσθετα είναι πιθανοί, αλλά όχι σταθερά αποδεδειγμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βραβευμένες ταινίες στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

03/10/25 11:15 πμ

Βραβευμένες ταινίες στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Κτηνοτρόφος: "Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν" - Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες - video

03/10/25 11:12 πμ

Κτηνοτρόφος: “Το μαντρί ήταν το 4ο παιδί μου και το σκότωσαν” – Ξέσπασμα κτηνοτρόφων στις Σέρρες – video

Ανοίγει η αυλαία του 55ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

03/10/25 11:14 πμ

Ανοίγει η αυλαία του 55ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της ΕΣΕΤ

Μαρόκο: Η συλλογικότητα νέων «GenZ 212», που βρίσκεται πίσω από το κύμα διαδηλώσεων που συγκλονίζει τη χώρα, ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης

03/10/25 11:10 πμ

Μαρόκο: Η συλλογικότητα νέων «GenZ 212», ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης

03/10/25 11:01 πμ

Σέρρες: Ποια είναι η Παρέσσα Ορφανίδου, η γηραιότερη Ελληνίδα εν ζωή που έκλεισε τα 110

Για το «2 στα 2» ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα

03/10/25 9:23 πμ

Για το «2 στα 2» ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Μπαρτσελόνα

Στο νοσοκομείο ο Πάνος Ρούτσι για ιατρικές εξετάσεις – Συνεχίζει για 19η ημέρα την απεργία πείνας

03/10/25 8:52 πμ

Στο νοσοκομείο ο Πάνος Ρούτσι για ιατρικές εξετάσεις – Συνεχίζει για 19η ημέρα την απεργία πείνας

Λουτσέσκου: Η ισοφάριση έφερε απογοήτευση στους ποδοσφαιριστές – Να αποφύγουμε παρόμοια λάθη

03/10/25 8:22 πμ

Λουτσέσκου: Η ισοφάριση έφερε απογοήτευση στους ποδοσφαιριστές – Να αποφύγουμε παρόμοια λάθη

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες - Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:11 πμ

Ελληνικό: 17.000 ενδιαφερόμενοι αγοραστές από 110 χώρες – Ποιοι αγοράζουν και γιατί

03/10/25 8:03 πμ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας σήμερα

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου - Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

03/10/25 7:56 πμ

Επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο του Μονάχου – Είχε κλείσει τη νύχτα λόγω drones

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

03/10/25 12:13 πμ

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας χωρίς ψήσιμο