33.6 C
Serres

Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ γιορτάζει τα 25 χρόνια της με δύο ανοιχτές στο κοινό παραστάσεις του έργου Carmina Burana

Date:

Με δύο επετειακές – ανοιχτές στο κοινό – παραστάσεις του εμβληματικού χορωδιακού συμφωνικού έργου Carmina Burana του Carl Orff γιορτάζει τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή της η Συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι δύο συναυλίες θα δοθούν το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τις 9 το βράδυ και επειδή τα δελτία δωρεάν εισόδου σε αυτήν εξαντλήθηκαν λίγο μετά την έναρξη διάθεσής τους, οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου αποφάσισαν τη διεξαγωγή μίας επιπλέον παράστασης, ανοιχτής για το κοινό, στις 11:00 το πρωί.

Στις συναυλίες, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, θα λάβουν μέρος η σοπράνο Σταματία Γεροθανάση, ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης και ο κόντρα- τενόρος Γιώργος Γεωργιάδης, καθώς και η Χορωδία “ Γιάννης Μάντακας” του ΑΠΘ, το Χορωδιακό Εργαστήρι Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, η Χορωδία “ Τρισεύγενη Καλοκύρη” του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (Διδασκαλία χορωδιών, Εριφύλη Δαμιανού) και η χορωδία Chor Haag (Διδασκαλία, Michaela Wolf). Εκτός από τη συμφωνική Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει και η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Για την επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή DigiOrch για έξυπνα κινητά, η οποία μετατρέπει την αναλογική αφίσα και το αναλογικό πρόγραμμα σε «έξυπνα» ψηφιακά έντυπα.

Με αυτόν τον τρόπο οπτικοποιούνται και εμφανίζονται στην οθόνη της φορητής συσκευής, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας, ποικίλες πληροφορίες που δεν εμπεριέχονται στην αφίσα ή/και στο πρόγραμμα, όπως πρόσθετα κείμενα, εικόνες και videos. Η εφαρμογή είναι χορηγία spin-off εταιρείας του ΑΠΘ.








Φοιτητές από πολλά τμήματα του ΑΠΘ οι μουσικοί της ορχήστρας

Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ δημιουργήθηκε το 1999 από τον Πρύτανη του ΑΠΘ Μιχάλη Παπαδόπουλο και έδωσε την πρώτη της συναυλία τον Ιούνιο του 1999. Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση ορχήστρας πανεπιστημίου η οποία δεν δημιουργήθηκε ad hoc για κάποια εκδήλωση ή σειρά εκδηλώσεων, αλλά έχει θεσμική διάρκεια 25 χρόνων. Οι μουσικοί της είναι φοιτητές πολλών Τμημάτων του ΑΠΘ και όχι αποκλειστικά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ, υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου, συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ στην Ισπανία και στο Βερολίνο, όπου έπαιξε σε μία από τις πλέον φημισμένες αίθουσες του κόσμου, την έδρα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου. Επίσης, συμμετείχε στην Παγκόσμια Συνάντηση της Σύμης. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου του, έδωσε συναυλία στην έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο. Έδωσε σειρά συναυλιών σε πολλά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μία από τις πλέον εμβληματικές συναυλίες της ήταν εκείνη που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΑΠΘ, με την ερμηνεία του Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ τον Γιώργο Νταλάρα. Η Συμφωνική Ορχήστρα εξέδωσε τέσσερα CD με ηχογραφήσεις συναυλιών της. Ένα CD περιείχε τη συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της συναυλίας και μάλιστα διηύθυνε μέρος των έργων.

Το 2019, μετά από 20 χρόνια, η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ ξεκίνησε μια νέα περίοδο, με την ανάθεση της Διεύθυνσής της στον Επίκ. Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ Βλαδίμηρο Συμεωνίδη.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΜακεδονίαΗ Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ γιορτάζει τα 25 χρόνια της με δύο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνελήφθη 36χρονος Κύπριος καταζητούμενος για συμμετοχή σε απόπειρα ανθρωποκτονίας

Κύπριος που καταζητείται στην πατρίδα του για συμμετοχή σε...

Μνημόσυνο στο Ασβεστοχώρι για τους 20 Έλληνες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Θεία λειτουργία και αρχιερατικό μνημόσυνο τελέστηκαν το πρωί στον...

Το αλάτι της θάλασσας «καταβροχθίζει» το γλυκό νερό στη Χαλκιδική

Εδώ και χρόνια το αλάτι της θάλασσας «καταβροχθίζει» το...

Έβρος: Σύλληψη διακινητή που προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Στη σύλληψη ενός αλλοδαπού διακινητή που προωθούσε στο εσωτερικό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα