10.2 C
Serres

Φυτοφάρμακα: Οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον

Date:

Κάθε ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» καταναλώνονται 958 τόνοι φυτοφάρμακα, στην Ελλάδα 26 τόνοι και στη Κρήτη 2,6 τόνοι. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν απαγορευμένα και ληγμένα φυτοφάρμακα. Το 7% των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων είναι λαθραία. Οι καταναλώσεις φυτοφαρμάκων και δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα στη Κρήτη είναι υπερδιπλάσιες των μέσων εθνικών και 6πλάσιες της μέσης παγκόσμιας.

Τα στοιχεία αυτά θα συζητηθούν στην 5η Διεπιστημονική Ημερίδα για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φυτοφάρμακα, σε υγεία και περιβάλλον, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών, η ημερίδα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, την ενημέρωσή του για τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης φυτοφαρμάκων στην υγεία και το περιβάλλον, όπως επίσης σε μία εκτενή συζήτηση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων και των συνεπειών της στην περιοχή του Νότιου Ρεθύμνου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι «η έκθεση ανθρώπων και ζώων σε χημικά φυτοφάρμακα πραγματοποιείται κυρίως μέσω των τροφίμων αλλά και του αέρα σε περιοχές εντατικής γεωργίας και συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών, αναπνευστικών και νευρολογικών παθήσεων και με την ανάπτυξη καρκίνων».

Φυτοφάρμακα- Οι επιπτώσεις στην υγεία

Στη Κρήτη παρατηρείται σημαντική αύξηση νοσηρότητας, θνησιμότητας, υπογονιμότητας και διαταραχής των οικοσυστημάτων και το Εργαστήριο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης συμβάλλει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων όσων χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, αλλά και των καταναλωτών. Στόχος και ελπίδα, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της ημερίδας, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών και των οικογενειών τους, που συστηματικά χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, αλλά και η προστασία της υγείας εκτρεφόμενων ζώων, πουλιών, δασών, καλλιεργούμενων και ενδημικών φυτών, υδροφορέων και εδάφους.






Η περιοχή του νότιου Ρεθύμνου είναι η πλέον «πράσινη» οικολογικά της Κρήτης. Οι παραδόσεις, τα παραγόμενα αγροτο-κτηνοτροφικά προϊόντα, οι βιότοποι, οι υδάτινοι πόροι της περιοχής απειλούνται από την κλιματική κρίση, το δημογραφικό μαρασμό, τις χρόνιες ασθένειες ανθρώπων, ζώων και φυτών. Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η μη τήρηση μέτρων προστασίας και η έλλειψη ορθής διαχείρισης των επικίνδυνων γεωργικών αποβλήτων, είναι προβλήματα που για να λυθούν χρειάζεται συζήτηση, ενημέρωση, αποφάσεις από τον καθένα και από τους αρμόδιους φορείς. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, με τη συμμετοχή όλων «συμβάλλετε ενεργά στη διαμόρφωση βιώσιμων και χρήσιμων προτάσεων και συμπερασμάτων».

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΦυτοφάρμακα: Οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

H καθημερινή δραστηριότητα που μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσω θεραπείας σε...

Η δύναμη της οικογένειας στις δύσκολες στιγμές – Πώς να μιλήσετε στα παιδιά

Η περίοδος των εορτών, ενώ συχνά είναι γεμάτη χαρά,...

Μακιγιάζ: Αυτοπεποίθηση χωρίς… “παρενέργειες”

Στενή είναι η σχέση του μακιγιάζ και της ψυχολογίας,...

Έξι συμπτώματα που μπορεί να κρύβουν μια θρόμβωση- Τι πρέπει να κάνετε

Τα συμπτώματα που έχει η φλεβική και η αρτηριακή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα