Απονεμήθηκαν τα Αριστεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη στους Χρ.Κουβελιώτου και Ν.Ταβερναράκη
Date:
Η απονομή των Αριστείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη στους διεθνώς διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες, Χρύσα Κουβελιώτου και Νεκτάριο Ταβερναράκη, πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Τρίτη 25/06 στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, έπειτα από επιλογή επιτροπής αποτελούμενης από διεθνούς φήμης επιστήμονες, το Αριστείο στις Θετικές Επιστήμες έλαβε η καθηγήτρια Αστροφυσικής στο George Washington University, Χρύσα Κουβελιώτου, για τη σημαντική συνεισφορά της στην βαθύτερη κατανόηση των παροδικών ουράνιων φαινομένων, τη μελέτη φαινομένων σχετικών με τις μαύρες τρύπες, τους αστέρες νετρονίων και τις εκλάμψεις ακτίνων γάμμα και την ανακάλυψη των Μάγναστρων, αστέρων νετρονίων με ακραία μαγνητικά πεδία. Το Αριστείο στις Ιατροβιολογικές Επιστήμες έλαβε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του European Institute of Innovation and Technology, Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος βρίσκεται στην αιχμή της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας στους τομείς της γήρανσης, του κυτταρικού θανάτου και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
«Αυτό το βραβείο αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό στη σταδιοδρομία μου και είναι μια αναγνώριση των συνολικών προσπαθειών και επιτευγμάτων μου καθ’ όλη τη μακροχρόνια πορεία της επιστημονικής δραστηριότητας και της διεθνούς ερευνητικής παρουσίας μου στο πεδίο της Αστροφυσικής», τόνισε η Χρύσα Κουβελιώτου, η οποία έχει λάβει επίσης τον Σταυρό του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την αριστεία στην επιστήμη από την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015. Η ίδια πρόσθεσε ότι «το Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη αντιπροσωπεύει για μένα την αξία και τη σημασία της έρευνας και της τεχνολογίας στην Ελλάδα».
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος έχει λάβει στο παρελθόν και το επιστημονικό βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη, υπογράμμισε ότι «η επένδυση στην έρευνα αιχμής είναι το κλειδί για να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις και τους υπαρξιακούς κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα». Έθεσε το ερώτημα αν μπορεί το ελληνικό ερευνητικό οικοσύστημα να έχει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την οικουμενική προσπάθεια και πρόσθεσε: «Η έρευνα είναι ίσως η πιο παγκοσμιοποιημένη ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα. Στο τέλος της ημέρας η έρευνα που γίνεται στην Ελλάδα αξιολογείται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα όπως και η έρευνα που γίνεται παντού στον κόσμο. Σε αυτή τη μεγάλη αρένα έχουμε καταγράψει σημαντικές επιτυχίες».
Προλογίζοντας την Χρύσα Κουβελιώτου, ο Νταν Φρένκελ, συμπρόεδρος της Επιτροπής Αριστείων, επίτιμος καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, επεσήμανε ότι «η Χρύσα Κουβελιώτου ανήκει ξεκάθαρα στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, η σημαντική της ανακάλυψη για τα Μάγναστρα, ενθουσιάζει τους αστρονόμους το ίδιο όπως και 25 χρόνια πριν και επίσης αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότυπο». Ο κ. Φρένκελ ανέφερε επίσης ότι «η επιλογή του νικητή για το φετινό βραβείο ήταν ταυτόχρονα πολύ δύσκολη και πολύ εύκολη για τον ίδιο λόγο, ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί πραγματικά εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες στον τομέα των φυσικών επιστημών».
Αναφερόμενος στην επιλογή του Νεκτάριου Ταβερναράκη, ο Φρανκ Γκρόσβελντ, συμπρόεδρος της Επιτροπής Αριστείων, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Erasmus Medical Center του Ρότερνταμ, τόνισε ότι «δεν είναι μόνο ένας καταπληκτικός επιστήμονας, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στη διαχείριση της επιστήμης στην Ελλάδα. Η βράβευσή του είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής αριστείας του και της συνεισφοράς του στην ελληνική και ευρωπαϊκή επιστήμη». Ο ίδιος παρατήρησε ότι η επιλογή αυτή «ήταν δύσκολη γιατί υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός Ελλήνων επιστημόνων και με έκανε να συνειδητοποιήσω την τεράστια συμβολή των Ελλήνων επιστημόνων στο ερευνητικό πεδίο της Βιοϊατρικής. Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό».
Σχετικά με τον θεσμό των Αριστείων, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Αθηνά Δεσύπρη, εξήγησε ότι «έχει ως στόχο να αναγνωρίσει και να τιμήσει το σύνολο της επιστημονικής πορείας και προσφοράς Ελληνίδων και Ελλήνων επιστημόνων που έχουν επιτελέσει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της επιστήμης τους, με συνειδητή δέσμευση και πάθος για την επιστημονική έρευνα, την προαγωγή και την εξέλιξη της γνώσης».
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ