Σ. Φάμελλος: Ολοφάνερο τέχνασμα για να αποφύγει η ΝΔ τη συζήτηση των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια και φορολογικό
Date:
Την απόσυρση της κύρωσης της «σύμβασης της Λισαβόνας» ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στη σχετική συζήτηση για την παιδεία, ενώ παράλληλα, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων που επρόκειτο να συνεδριάσει, επέμεινε στην εισαγωγή προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές των δύο προτάσεων νόμων του κόμματος για την ακρίβεια και το φορολογικό.
«Δυόμιση μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ένα ακόμα κρίκο στο σχέδιο σας που είναι ιδιωτικοποίηση της ανώτατης παιδείας στην Ελλάδα», είπε ο κ. Φάμελλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φέρνει σήμερα την κύρωση μιας σύμβασης 27 ετών, «ξεχασμένη, με μια επίφαση να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο δήθεν νομιμότητας στο βασικό σας σχέδιο που είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». «Γιατί άραγε το κάνετε αυτό αμέσως μετά τον νόμο; Μήπως επειδή θέλετε να θωρακίσετε τη συζήτηση στο ΣτΕ για τις προσφυγές που έχουν γίνει ή επειδή αυτά τα fund φοβούνται μην ρισκάρουν τα υπερκέρδη τους; Αυτά γίνονται για την ακαδημαϊκή ισοτιμία ή για τα κέρδη κάποιων fund;», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τα υπερκέρδη λίγων fund που θέλουν να μπουν για να κάνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια». Σχολίασε ότι η κυβέρνηση λέει πως με τη σύμβαση της Λισαβόνας διευκολύνει την κινητικότητα, «δεν μας λέτε όμως ότι εντείνονται οι ανισότητες γιατί και εκεί υπάρχει οικονομικό θέμα στην πρόσβαση στα δικαιώματα». Τόνισε ότι «δεν κάνετε όμως τίποτα για το βασικό πρόβλημα της ελληνικής παιδείας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με έκθεση της Κομισιόν, που σημειώνει τα σοβαρά προβλήματα των Ελλήνων μαθητών».
Κατά τον κ. Φάμελλο «στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες έστειλαν στην κυβέρνηση ένα μήνυμα αποδοκιμασίας» και «αυτό αποτυπώνεται και στην κοινωνική γνώμη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η οποία καταλαβαίνει ότι δεν θέλετε να αναβαθμίσετε την παιδεία αλλά να εξασφαλίσετε κάποιους κολλητούς». «Το έχουν καταλάβει όλοι πλέον και ευτυχώς το κατάλαβε και όλη η προοδευτική αντιπολίτευση γιατί κι εκεί είχαμε κάποια προβλήματα ανάγνωσης», σχολίασε. «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας επιτρέψουμε να εξαπατάτε την κοινωνία, το αποκαλύψαμε στη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και αυτή η μεταστροφή της γνώμης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχίζεται», είπε.
Εξήγησε εν συνεχεία ότι ζήτησε τον λόγο σήμερα στην Ολομέλεια ώστε να θέσει ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων και το ζήτημα που αφορά στο δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ασκεί νομοθετική πρωτοβουλία, «γιατί την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα περιστατικό στη Διάσκεψη των Προέδρων που έγινε προσπάθεια το δικαίωμα αυτό να περισταλεί στην πράξη». «Οι προτάσεις μας είναι στοχευμένες και κοστολογημένες για να έχουμε καλύτερη οικονομία. Ζητούμε να τεθούν σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων οι δύο προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και να λάβουν την απαιτούμενη ημερομηνία για τη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής», τόνισε.
«Επιλέξαμε να θέσουμε το ζήτημα αυτό ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων γιατί το θέμα πρέπει να εισαχθεί ξανά, όπως εγγράφως έχουμε επαναφέρει την Παρασκευή ως κοινοβουλευτική ομάδα στον πρόεδρο της Βουλής. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο δύο προτάσεις νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, συνδέεται με τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών και την τήρηση του Συντάγματος και το αν εφαρμόζει Βουλή τον Κανονισμό», είπε. Ανέφερε ειδικότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τον Μάιο δυο προτάσεις νόμου, για την ακρίβεια και το φορολογικό και πως πλέον και τα δύο σχέδια προτάσεων νόμου συνοδεύονται με την έκθεση του ΓΛΚ, «άρα συνοδεύονται πλέον με το απαραίτητο στοιχείο που επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής για να εισαχθούν στη συζήτηση των αρμοδίων επιτροπών, άρα είναι πλήρεις». «Παρόλα αυτά», προσέθεσε, «στη Διάσκεψη των Προέδρων της προηγούμενης εβδομάδας οι εκπρόσωποί μας συνάντησαν την άρνηση του προέδρου της Βουλής για να ενταχθούν οι προτάσεις αυτές στην τυπική κοινοβουλευτική διαδικασία». Υποστήριξε ότι «δεν ευσταθεί η επίκληση από τον πρόεδρο της Βουλής -και θεωρώ ότι είναι και μεθόδευση-, του άρθρου 73 παρ. 3 που περιορίζει το κοινοβουλευτικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης», ενώ σχολίασε ότι βλέπω από την πλευρά της συμπολίτευσης «ένα ολοφάνερο τέχνασμα για να αποφύγετε τη συζήτηση στις επιτροπές για δύο σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας».
«Εμείς δεν φοβόμαστε τη συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο», «κι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε πει ότι διατίθεται να πάνε με τον κ. Μητσοτάκη στο ΓΛΚ και να τα συζητήσουν όλα, όπως να συζητήσουν και τα υπερέσοδα που έχει πλέον το ΥΠΟΙΚ καθ’ υπέρβαση του Προϋπολογισμού εις βάρος όλων των κοινωνικών ομάδων, που προέρχονται κυρίως από τους έμμεσους φόρους», είπε. Σημείωσε ότι «όποιο κόλπο κι αν βρείτε δεν θα αποτρέψετε την εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής».