Ο στόχος της Google να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 κινδυνεύει εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία την ... Περισσότερα

Google: Οι εκπομπές άνθρακα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 48% μέσα σε πέντε χρόνια εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης

Epilogestv

Epilogestv

Ο στόχος της Google να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 κινδυνεύει εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία την Τρίτη (02/07). Καθώς η εταιρεία βασίζεται όλο και περισσότερο στα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για να τροφοδοτήσει τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει, οι εκπομπές άνθρακα του τεχνολογικού γίγαντα έχουν αυξηθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Advertisement
 

Η αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων και οι εκπομπές ρύπων της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι οι δυο κύριες αιτίες που ευθύνονται για αυτή την αύξηση. Η έκθεση δείχνει επίσης ότι οι εκπομπές της το 2023 αυξήθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τους 14,3 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η εταιρεία τεχνολογίας, η οποία επενδύει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι ο «εξαιρετικά φιλόδοξος» στόχος της να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030 «δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί». Ανέφερε ότι η αβεβαιότητα σχετικά με την επίτευξη του στόχου της εξαρτάται από «την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης- κάτι που είναι περίπλοκο και δύσκολο να προβλεφθεί».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2026. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας SemiAnalysis, έως το 2030, τα κέντρα δεδομένων θα αντιπροσωπεύουν το 4,5% της παγκόσμιας χρήσης ενέργειας.

Τα κέντρα δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση και τη λειτουργία των μοντέλων στα οποία βασίζονται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Gemini της Google και το GPT-4 της OpenAI. Η Microsoft παραδέχτηκε φέτος ότι η χρήση ενέργειας που σχετίζεται με τα κέντρα δεδομένων της έθετε σε κίνδυνο τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές έως το 2030.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, επειδή οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες είναι πρόθυμες να πληρώσουν κάτι παραπάνω και να χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας βασίζονται όλο και περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα φαίνεται να επισκιάζονται από τις μεγάλες επενδύσεις σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούν σημαντικές ποσότητες ενέργειας.

Advertisement

Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν επίσης μεγάλες ποσότητες νερού για την ψύξη των υπολογιστών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε αύξηση της απόληψης νερού σε 6,6 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2027- σχεδόν τα 2/3 της ποσότητας που καταναλώνει το Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο στην Αρτέμιδα

03/12/25 1:03 μμ

Αρτέμιδα: Μεθυσμένος και υπό την επήρεια κοκαΐνης ο 29χρονος που προκάλεσε το θανατηφόρο τροχαίο

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

03/12/25 10:41 πμ

«Αλλάζουμε χρονιά μαζί»: Με εκπλήξεις και πλούσιο πρόγραμμα η γιορτή υποδοχής του νέου έτους στο Νεοχώρι Σιντικής

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

03/12/25 10:32 πμ

Σέρρες: «Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί».

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

03/12/25 9:24 πμ

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Επιτυχημένες οι «Βυζαντινές Σέρρες»

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

03/12/25 9:18 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Το έργο της Εκκλησίας μας θέλει ‘’ψυχή’’, στοργή, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα»

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

03/12/25 9:12 πμ

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Ενεργή στήριξη στους αγώνες των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών - Αποτελέσματα

03/12/25 9:10 πμ

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας Ε.Γ. του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών – Αποτελέσματα

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

03/12/25 9:55 πμ

Παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Τα Μυστικά του Πύργου της Μάρως» στη Νιγρίτα Σερρών

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

03/12/25 9:00 πμ

Ένας στους πέντε θανάτους παιδιών συνδέεται με ανεπαρκή ανάπτυξη

Ενισχύεται διαρκώς το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια - Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών - Θεσσαλονίκης

03/12/25 8:55 πμ

Ενισχύεται το μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια – Κλειστή παραμένει η E.O. Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

03/12/25 8:50 πμ

Το βιβλίο του «Ιθάκη» παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Συμφωνία στην ΕΕ για οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027

03/12/25 8:47 πμ

Συμφωνία στην ΕΕ για οριστικό τερματισμό των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία το 2027