Ανέκδοτες ιστορίες, φωτογραφίες αρχείου, στατιστικά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς σε ένα ιστορικό βιβλίο, την έρευνα και τα κείμενα του οποίου επιμελήθηκε ο Σωτήρης ... Περισσότερα

«Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ», μία συλλεκτική έκδοση για τους φίλους του αθλήματος

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ανέκδοτες ιστορίες, φωτογραφίες αρχείου, στατιστικά είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που μπορεί να βρει κανείς σε ένα ιστορικό βιβλίο, την έρευνα και τα κείμενα του οποίου επιμελήθηκε ο Σωτήρης Θεολογίδης. Με τίτλο «Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ 1942-1979», το βιβλίο συνιστά μία συλλεκτική έκδοση για τους φίλους του αθλήματος – και όχι μόνο.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που φορά όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας εκείνων των δεκαετιών», τονίζει στο «Πρακτορείο FM104,9» ο Σωτήρης Θεολογίδης, ο συγγραφέας και του βιβλίου «Ιστορίες μέσα από το καλάθι», αμφότερα από τις εκδόσεις «Επίκεντρο».

«Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ 1942-1979» προλογίζει ο Μίμης Στεφανίδης, σπουδαία μορφή του ελληνικού μπάσκετ που μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’50 με τον Πανελλήνιο, κάνοντας σπουδαία καριέρα και στην Ιταλία. «Ο Μίμης ήταν το πιο ‘’καυτό χέρι’’ που είχε η Εθνική μας εκείνη την περίοδο. Μάλιστα, στο προολυμπιακό του 1952 ήταν τραυματίας και δεν μπόρεσε να βοηθήσει, όπως και η ‘’κολόνα’’ μας, Αριστείδης Ρουμπάνης, με αποτέλεσμα να μην πάρουμε την πρόκριση», αναφέρει ο συγγραφέας που διετέλεσε και πολιτικός ρεπόρτερ.

«Τα στοιχεία υπήρχαν στο ΣΕΓΑΣ, αλλά μετά το 1970 που ανεξαρτητοποιήθηκε το μπάσκετ, έψαξα να τα βρω και να τα διασώσω. Ήθελα να το κάνω επειδή είναι ένα άθλημα που το λατρεύω», αναφέρει ο Σωτήρης Θεολογίδης για τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο ομόρφυνε ακόμη περισσότερο ο γραφίστας Θανάσης Γεωργίου – που έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Advertisement
Family Kitchen

Έχοντας διατελέσει για περίπου 20 χρόνια υπεύθυνος του ανταποκριτικού γραφείου του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη, ο Σωτήρης Θεολογίδης καταγράφει στο βιβλίο του περιστατικά με τους Γιώργο Παντελάκη και Νίκο Καμπάνη – τους ευεργέτες του ΠΑΟΚ και του Άρη, αντίστοιχα – συζητήσεις με τον Κώστα Πολίτη και τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου και επισημαίνει πως «… έχω αφήσει πολλά απέξω, για να τα αναλύσω στο επόμενο βιβλίο».

«Για να καταλάβει ο κόσμος όλα όσα έγιναν από το 1942 μέχρι το 1979, αλλά και να γνωρίσει ανθρώπους που από το 1979 κι έπειτα δρομολόγησαν καταστάσεις και είχαν επιρροή σε γεγονότα που φτάνουν μέχρι και τις ημέρες μας. Κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που επιδρούν ερήμην των αθλημάτων και αλλάζουν όλο το γίγνεσθαι, γι’ αυτό έγραψα το βιβλίο ‘’Το άγνωστο ελληνικό μπάσκετ’’», καταλήγει ο Σωτήρης Θεολογίδης.

*Σπάνια φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Ματσούκα, που εικονίζεται στο κέντρο να ετοιμάζεται μετά από επιτόπιο άλμα να στείλει την εξώρραφη μπάλα στο καλάθι. Στο βάθος διακρίνεται ο διαιτητής Μαυροσκούφης. Ο αγώνας είχε διεξαχθεί στο τότε γήπεδο του ΠΑΟΚ

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άδωνις Γεωργιάδης: Συνελήφθη 52χρονος άνδρας που τον απειλούσε μέσω Facebook 

12/09/25 10:56 πμ

Άδωνις Γεωργιάδης: Συνελήφθη 52χρονος άνδρας που τον απειλούσε μέσω Facebook 

12/09/25 9:32 πμ

Τι αλλάζει στα τεκμήρια διαβίωσης από την 1η Ιανουαρίου 2026 για ΙΧ, κατοικίες και σκάφη αναψυχής

Κυριάκος Μητσοτάκης στον εμίρη του Κατάρ: «Ανεπίτρεπτη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας» η ισραηλινή επίθεση

12/09/25 9:24 πμ

Κ. Μητσοτάκης στον εμίρη του Κατάρ: «Ανεπίτρεπτη παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας» η ισραηλινή επίθεση

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ

12/09/25 9:19 πμ

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη ΔΕΘ

Κιλκίς: Μηχανή συγκρούστηκε με φορτηγό- Νεκρός 25χρονος

12/09/25 9:10 πμ

Κιλκίς: Μηχανή συγκρούστηκε με φορτηγό- Νεκρός 25χρονος

Σε τι χρησιμεύουν οι μπλε φάροι πάνω από τα φανάρια

12/09/25 9:00 πμ

Σε τι χρησιμεύουν οι μπλε φάροι πάνω από τα φανάρια

Το παραδοσιακό πανηγύρι της Σκοτούσσας Σερρών εντάχθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας

12/09/25 10:34 πμ

Το παραδοσιακό πανηγύρι της Σκοτούσσας Σερρών εντάχθηκε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Meteo: Θερμός ο Οκτώβρης στην Ελλάδα - Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις

12/09/25 8:53 πμ

Meteo: Θερμός ο Οκτώβρης στην Ελλάδα – Τι δείχνουν οι εκτιμήσεις

Άφαντος ο δράστης της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες

12/09/25 8:28 πμ

Άφαντος ο δράστης της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ – Έκκληση στους πολίτες για πληροφορίες

Eurobasket 2025: Η Εθνική απόψε με την Τουρκία για την πρόκριση στον τελικό – Η ώρα και τα κανάλια μετάδοσης του αγώνα

12/09/25 8:30 πμ

Eurobasket 2025: Η Εθνική απόψε με την Τουρκία για την πρόκριση στον τελικό – Η ώρα και τα κανάλια μετάδοσης του αγώνα

Πέτρος Ιακωβίδης: Δέχομαι φλερτ στην πίστα, θα φλερτάρω κι εγώ αν μου αρέσει μια γυναίκα και είμαι ελεύθερος

12/09/25 8:18 πμ

Πέτρος Ιακωβίδης: Δέχομαι φλερτ στην πίστα, θα φλερτάρω κι εγώ αν μου αρέσει μια γυναίκα και είμαι ελεύθερος

Σ. Ζαχαράκη: Η δημόσια Παιδεία εξελίσσεται, δυναμώνει και προσφέρει σε κάθε παιδί το σχολείο που του αξίζει

12/09/25 8:12 πμ

Σ. Ζαχαράκη: Η δημόσια Παιδεία εξελίσσεται, δυναμώνει και προσφέρει σε κάθε παιδί το σχολείο που του αξίζει