22.1 C
Serres

Ο Δ. Καλαμαριάς λέει «όχι» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μαρίνα Αρετσούς

Date:

«Αντιαναπτυξιακή και αδιανόητη» χαρακτήρισε η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την αξιοποίηση της Μαρίνας Αρετσούς, απορρίπτοντας έτσι το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που προβλέπει ανοικοδόμηση σε περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα στην ανατολική Θεσσαλονίκη. 

Η κ. Αράπογλου μιλώντας στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς με θέμα την κατάρτιση γνωμοδότησης επί της ΜΠΕ υπογράμμισε πως η ακτή της Καλαμαριάς «θα πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση, όπως κάνουν οι πόλεις σε όλον τον πλανήτη, που αναπλάθουν τις ακτές τους και διευρύνεται ο δημόσιος χώρος».

Η δήμαρχος τόνισε πως ο δήμος Καλαμαριάς δεν «μπορεί να κλείσει τα μάτια» και πως εάν προχωρήσει το master plan του ΤΑΙΠΕΔ «θα δημιουργήσει τετελεσμένα για μια Καλαμαριά και μια Θεσσαλονίκη που δεν θα αναγνωρίζουμε». Είπε πως στη ΜΠΕ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα έργων, μειώνεται το πράσινο, περιχαρακώνεται μια ολόκληρη περιοχή προκαλώντας ανεπανόρθωτη βλάβη στην παραλιακή ζώνη, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υποστήριξε πως η δημοτική αρχή είναι αντίθετη στο προτεινόμενο σχέδιο που δίνει τη δυνατότητα να οικοδομηθεί μεγάλο τμήμα της έκτασης για χρήσεις που περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, συνεδριακούς χώρους και στάθηκε στην προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, την οποία κατέθεσε ο δήμος ζητώντας αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε το 2023.

«Ζητούμε την αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ και απορρίπτουμε το περιεχόμενο της ΜΠΕ που αφορά στο έργο της αξιοποίησης Μαρίνας Αρετσούς», είπε η κ.Αράπογλου, συμπληρώνοντας: «Ζητάμε συνολικό σχεδιασμό της ακτής και απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη πρόταση που δεν αφορά την αξιοποίηση της Μαρίνας αλλά ένα αδιανόητο real estate, κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα».







Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ανέφερε πως μέχρι τις 18 Ιουλίου το θέμα θα απασχολήσει και τη Μητροπολιτική Επιτροπή που θα κληθεί, επίσης, να γνωμοδοτήσει. «Για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει βαρύνουσα σημασία η άποψη του δήμου. Γιατί μεγάλες επενδύσεις χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δεν μπορούν να υπάρξουν», υποστήριξε.

Στην ειδική συνεδρίαση παρέστησαν και μίλησαν οι βουλευτές, Δημήτρης Κούβελας, Ιωάννης Δελλής, Μιχάλης Χουρδάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Σαρηγιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Πάρις Μπίλλιας και επικεφαλής παρατάξεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Γραπτή τοποθέτηση επί του θέματος έστειλε και η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου.

Την ανησυχία τους για το μέλλον της περιοχής εξέφρασαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και κάτοικοι της Καλαμαριάς, όπως επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μετά από πολύωρη συζήτηση το Σώμα ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την απόρριψη της ΜΠΕ και την αναστολή της διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕλλάδαΤοπική ΑυτοδιοίκησηΟ Δ. Καλαμαριάς λέει «όχι» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη Μαρίνα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Νέα κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για φωτιά κοντά στο Λιβάδι Θέρμης

Νέα κινητοποίηση της Πυροσβεστικής προκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης...

Θεσσαλονίκη: Η υπόθεση 92χρονης γιατρού που άφησε την ακίνητη περιουσία της σε έναν άντρα που γνώρισε στην εκκλησία

Στα χέρια αλλοδαπών οικιακών βοηθών καταλήγουν διαμερίσματα κι ακίνητα...

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά κοντά στο Λιβάδι – Σηκώθηκαν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη- video

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα σήμερα, σε δασική έκταση, κοντά στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα