Μέσω μιας συσκευής που μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε σπίτι, ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχουν έντονη κοινωνική ζωή θα μπορούν να επικοινωνούν ... Περισσότερα

Μέσω συσκευής θα μπορούν να επικοινωνούν ηλικιωμένοι που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές

Epiloges Press

Epiloges Press

Μέσω μιας συσκευής που μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε σπίτι, ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και δεν έχουν έντονη κοινωνική ζωή θα μπορούν να επικοινωνούν με άλλα άτομα, να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τη σωματική άσκηση, καθώς και να παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η συσκευή φέρει την ονομασία «Captain Box» και οι δυνατότητες συνδεσιμότητάς της διερευνώνται από την ελληνική πιλοτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού έργου «XGain» για την e-υγεία και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Η εφαρμογή υλοποιείται με τη συνεργασία του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και της «CAPTAIN COACH», μιας spin-off εταιρείας (εταιρείας- τεχνοβλαστού) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος από αυτή τη δράση αναμένεται να αυξήσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και να προσφέρει κίνητρα στους φορείς χάραξης πολιτικής στο να σχεδιάσουν σχετικές στρατηγικές.

Η σχετική εφαρμογή παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συμμετοχικού εργαστηρίου με τίτλο «Προωθώντας τη συνδεσιμότητα στην ύπαιθρο» και με επίκεντρο τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στην Κεντρική Μακεδονία. Το εργαστήριο διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο έργο «XGain».

Σημειώνεται ότι το έργο (με προϋπολογισμό 4.886.149 ευρώ και διάρκεια υλοποίησης 36 μηνών, με έναρξη από τον Σεπτέμβριο 2022) που ενώνει οργανισμούς από 12 ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Κύριοι στόχοι του έργου είναι να αναπτύξει οικονομικά αποδοτικά και οικολογικά οικοσυστήματα τεχνολογιών, να αξιολογήσει τις κοινωνικο-οικονομικές και περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις και να δημιουργήσει φιλικά προς τον χρήστη επιχειρηματικά μοντέλα. Γι’ αυτό το σκοπό, αναπτύσσεται και η δυναμική διαδικτυακή πλατφόρμα «Knowledge Facilitation Tool», που ενδυναμώνει τους χρήστες του (αγρότες, σωματεία, τοπικούς και περιφερειακούς φορείς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής) στο να επιλέξουν έξυπνες λύσεις συνδεσιμότητας.

Advertisement
MEGA

Το συμμετοχικό εργαστήριο που διοργάνωσε πριν από λίγες ημέρες διαδικτυακά το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία «RAINNO» και την εταιρεία «CAPTAIN COACH», αποτελεί μέρος μίας σειράς πέντε διαδικτυακών συναντήσεων, οι οποίες εστιάζουν σε βασικούς τομείς της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένων της υδατοκαλλιέργειας, της γεωργίας, της δασοκομίας, της περιβαλλοντικής παρακολούθησης, της e-Υγείας, της e-διακυβέρνησης και του τουρισμού. Σκοπός των εκπαιδευτικών αυτών δράσεων ήταν να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε κάθε τομέα, η καταγραφή και η συγκέντρωση πολύτιμων σχολίων και παρατηρήσεων, συνεισφέροντας καθοριστικά στην επίτευξη της αποστολής του «XGain» στο να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ πόλεων και υπαίθρου.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

03/04/26 3:37 μμ

Μάντσεστερ Σίτι: Κοντά σε συμφωνία με τον Φόντεν για το νέο συμβόλαιο

03/04/26 3:28 μμ

Συγκλονίζει το τελευταίο μήνυμα της συζύγου του Ζότα

03/04/26 3:23 μμ

Αρμπελόα: «Ας αφήσουμε πίσω μας το γόνατο του Μπαπέ και ας απολαύσουμε τα γκολ του»

03/04/26 3:12 μμ

Εβερτον: Μένει ο Τζακ Γκρίλις

03/04/26 2:56 μμ

Αθλητικός Δικαστής: Από μία αγωνιστική και πρόστιμο σε Ναν, Λεσόρ και Ντόρσεϊ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

03/04/26 12:53 μμ

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

03/04/26 12:47 μμ

Γιώργος Καπουτζίδης: «Ο σύντροφός μου είναι ο ωραιότερος Έλληνας»

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

03/04/26 12:36 μμ

«Ας μην τα πάρει το ποτάμι!»- Δράση καθαρισμού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:30 μμ

Βουλή: Ν/σ Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, Ταμείο Εκσυγχρονισμού- Κατατέθηκε τροπολογία μεταξύ άλλων για παράταση του ΜΙΔΑΣ – Μέτρα αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού και για τη Λέσβο

03/04/26 12:27 μμ

Αγωνία στους Λέικερς για τον τραυματισμό του Ντόντσιτς

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

03/04/26 12:16 μμ

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ»

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

03/04/26 12:12 μμ

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη, Θηρασιά και τα νησάκια των Καμμένων για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας