33.7 C
Serres

Η ανάμειξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ που θα μπορούσε να βλάψει τον εγκέφαλο των εφήβων

Date:

Η ανάμειξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ είναι δυνατόν να προκαλέσει μακροχρόνια γνωστικά προβλήματα στους εφήβους, προβλήματα που ενδεχομένως να επιμείνουν και στην ενήλικη ζωή.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη σε ποντίκια στο εργαστήριο, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι και του Πανεπιστημίου της Κατάνια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neuropharmacology.

Οι αρουραίοι υποβλήθηκαν σε τεστ που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας, με σαρώσεις εγκεφάλου και τεστ συμπεριφοράς, για έως και 53 ημέρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ, που ισοδυναμεί με την ενηλικίωση τους.

Διαταραχή στη μάθηση και στη μνήμη από την ανάμειξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ

Αν και οι αρουραίοι που είχαν καταναλώσει αλκοόλ και ενεργειακά ποτά παρουσίασαν αρχικά αύξηση σε ορισμένες λειτουργίες, αυτά τα οφέλη δεν διατηρήθηκαν. Με την πάροδο του χρόνου και την ενηλικίωση, υπήρξε στην πραγματικότητα μείωση της ικανότητας του εγκεφάλου.

Ήταν μακροχρόνιες αλλαγές στην ικανότητα μάθησης και μνήμης, καθώς και αλλαγές στον ιππόκαμπο (την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη). Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η πλαστικότητα του ιππόκαμπου θα μπορούσε να επηρεαστεί από την εν λόγω συμπεριφορά, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να αλλάζει ως απόκριση σε νέα ερεθίσματα.







Οι επιδράσεις που μετρήθηκαν δεν ήταν «αναγκαστικά το άθροισμα αυτών που παρατηρήθηκαν μόνο με το αλκοόλ ή με ενεργειακά ποτά χωριστά», γράφουν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ σε συνδυασμό με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών κατά την περίοδο της εφηβείας προκαλεί προσαρμοστικές αλλαγές στον ιππόκαμπο, που σχετίζονται με αλλαγές συμπεριφοράς, οι οποίες είναι ήδη ανιχνεύσιμες κατά την εφηβεία και επιμένουν στην ενήλικη ζωή», γράφουν οι ερευνητές.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΔιατροφήΗ ανάμειξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ που θα μπορούσε να βλάψει τον...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τη σωστή...

Ροδάκινα και νεκταρίνια: Αυτή είναι η βασική διαφορά τους

Τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και...

Ακμή: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν εξάρσεις

Υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά τη διατροφή και την...

Οστεοπόρωση: Τα φρούτα που κάθε 50αρα πρέπει να τρώει για γερά οστά

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αποξηραμένα φρούτα που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα