Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο πρωθυπουργός, ανήμερα της μαύρης επετείου και ενώ συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη πλευρά ... Περισσότερα

Σε φορτισμένο κλίμα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού και ουσίας πραγματοποιεί σήμερα στην Κύπρο ο πρωθυπουργός, ανήμερα της μαύρης επετείου και ενώ συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Την ίδια ώρα, στην κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου σε μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και αεροπλανοφόρο, δίνει το παρών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Advertisement
 

Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews, Γεωργία Σκιτζή, στην Κύπρο από το πρωί που έχουν ξεκινήσει οι εκδηλώσεις μνήμης, μισό αιώνα μετά την τουρκική εισβολή, είναι ιδιαίτερα φορτισμένο το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε νωρίτερα ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: “Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος”».

Με βάση το πρόγραμμά του ο κύριος Μητσοτάκης θα έχει στις οκτώ παρά τέταρτο μια κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απευθύνει την ομιλία του.

Όπως είπε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία και συμπλήρωσε ότι αυτό που τονίζεται από την Λευκωσία είναι ότι πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι, κάτι που αναμένεται να υπογραμμίσει και ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναμένεται να προχωρήσει σε μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες του Ιουλίου του 1974, που πλήγωσαν τον ελληνισμό, μάτωσαν και διχοτόμησαν την Κύπρο, αλλά και να ζητήσει μια δίκαιη λύση, βασισμένη πάντα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, καλώντας τις δυο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί το 2024 μια χώρα μέλος της ΕΕ να είναι υπό κατοχή αλλά και διαιρεμένη.

Advertisement
Family Kitchen

Νωρίτερα στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Μακεδονίτισσας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε και κατάθεση στη συνέχεια στεφάνων στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος. Εκεί βεβαίως ήταν και συγγενείς των αγνοουμένων, οι οποίοι περιμένουν ακόμα και τώρα, πενήντα χρόνια μετά, συγκεκριμένες απαντήσεις και επί της ουσίας αυτό που ζητούν είναι δικαίωση. Θέλουν απαντήσεις και αυτό που ζητούν επιμόνως όλα αυτά τα χρόνια είναι να είναι και πάλι ελεύθερη η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο βρίσκονται ήδη οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της λύσης του Κυπριακού στο μοντέλο της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για διεθνοποίηση του θέματος των αγνοουμένων της τραγωδίας.

πηγή ertnews.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

02/10/25 10:17 μμ

Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

02/10/25 10:12 μμ

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

02/10/25 10:04 μμ

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

02/10/25 9:57 μμ

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

02/10/25 9:05 μμ

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει καλώδια για το αιολικό πάρκο East Anglia TWO

02/10/25 9:58 μμ

Η Hellenic Cables θα προμηθεύσει καλώδια για το αιολικό πάρκο East Anglia TWO

Τουλάχιστον 52 νεκροί σήμερα κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

02/10/25 9:48 μμ

Τουλάχιστον 52 νεκροί σήμερα κατά τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Διαθέσιμα τα εισιτήρια για την Τελική Φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2026

02/10/25 9:46 μμ

Διαθέσιμα τα εισιτήρια για την Τελική Φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2026

Ροζ φωταγωγήθηκαν οι «Ομπρέλες» με πρωτοβουλία του συλλόγου «Άλμα Ζωής»

02/10/25 9:43 μμ

Ροζ φωταγωγήθηκαν οι «Ομπρέλες» με πρωτοβουλία του συλλόγου «Άλμα Ζωής»

Ο Μακρόν ζητεί από το Ισραήλ την "προστασία" των Γάλλων που επέβαιναν στον στολίσκο Global Sumud

02/10/25 9:41 μμ

Ο Μακρόν ζητεί από το Ισραήλ την “προστασία” των Γάλλων που επέβαιναν στον στολίσκο Global Sumud

Εχινάκεια, φασκόμηλο, τίλιο - 3 βότανα του χειμώνα που θωρακίζουν τον οργανισμό

02/10/25 9:01 μμ

Εχινάκεια, φασκόμηλο, τίλιο – 3 βότανα του χειμώνα που θωρακίζουν τον οργανισμό

Πως θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για τον χειμώνα: Οι 14 φθινοπωρινές δουλειές που πρέπει να γίνουν

02/10/25 8:56 μμ

Πως θα προετοιμάσεις το σπίτι σου για τον χειμώνα: Οι 14 φθινοπωρινές δουλειές που πρέπει να γίνουν