Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το βίντεο της καμπάνιας της Εθνικής Δράσης ... Περισσότερα

Εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Epilogestv

Epilogestv

Σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών και τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης εστιάζει το βίντεο της καμπάνιας της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας με τίτλο «Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα». Το βίντεο της καμπάνιας αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διατροφής και την ανάγκη συστηματικής άσκησης, χωρίς τα οποία τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να οδηγηθούν στην παιδική παχυσαρκία.

Με την εκστρατεία ενημέρωσης της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας 2024-2026, το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την UNICEF, δεσμεύεται να συμβάλλει στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας μέχρι το 2025, μέσω της προώθησης της υγιεινών προτύπων ζωής (διατροφή, σωματική άσκηση κ.ά.), ενώ παράλληλα περιλαμβάνει εθνικούς στόχους για τα παιδιά όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική προστασία, τη δικαιοσύνη και την απασχόληση των νέων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε δήλωσή της, τόνισε πως η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών μας. «Τα στοιχεία που καταγράφονται είναι ανησυχητικά, καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό (37,5%) υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (2-14 ετών) στην Ευρώπη, με τα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά να είναι στις ηλικίες 5 έως 7 ετών (43%)», πρόσθεσε.

«Σε συνεργασία με τη UNICEF έχουμε αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Γινόμαστε ασπίδα για τα παιδιά μας, παρέχοντας σε αυτά και τις οικογένειές τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Στόχος μας είναι όχι απλώς ο έγκαιρος εντοπισμός της παιδικής παχυσαρκίας αλλά η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη που κατέληξε: «Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε 60 σχολεία της χώρας και από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί καθολικά, σε εθνικό επίπεδο, ενώ το φθινόπωρο ξεκινά και αντίστοιχο πρόγραμμα για τους ενήλικες που περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους ακόμα και εξ αποστάσεως».

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιείται στην Ελλάδα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια σε αυτά και τις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για το Παιδί (UNICEF) στην Ελλάδα, δρ. Γασάν Χαλίλ, επισημαίνει πως η παγκόσμια ανταπόκριση και εξειδίκευση της UNICEF στον τομέα της παιδικής διατροφής προσμετρά 75 και πλέον χρόνια και συμπληρώνει: «Η παιδική παχυσαρκία, βασικός παράγοντας κινδύνου για δεκάδες ασθένειες στην παιδική και ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου, έχει εξελιχθεί, πλέον, σε μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας σε πληθώρα κρατών ανά την υφήλιο. Είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε το έργο του υπουργείου Υγείας και του ελληνικού κράτους, μαζί με τους εταίρους υλοποίησης του προγράμματος για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παιδικής παχυσαρκίας μέσω σειράς στοχευμένων παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα, που προσβλέπουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας, κάθε παιδί να μπορεί να απολαμβάνει μία υγιή παιδική ηλικία και να του δοθούν ισάξιες ευκαιρίες για να “χτίσει” ένα υγιές μέλλον».

Advertisement
Babis

Περισσότερες πληροφορίες: https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr/.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει