Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων άνω των 65 ετών και των ΑμεΑ και παράταση συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία στην Ηλεία, ... Περισσότερα

Ν/σ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Τι προβλέπουν οι τροπολογίες του υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Epilogestv

Epilogestv

Πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων άνω των 65 ετών και των ΑμεΑ και παράταση συμβάσεων του έκτακτου προσωπικού στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία στην Ηλεία, προβλέπουν δυο τροπολογίες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο από σήμερα, είναι νόμος του κράτους.

Αναλυτικότερα, με τη μια τροπολογία προβλέπεται η θέσπιση πιλοτικού προγράμματος με στόχο την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ενηλίκων και ατόμων με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, το πρόγραμμα αφορά 3.600 άτομα άνω των 65 ετών και 2.800 ‘Ατομα με Αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%.

«Αντικείμενο του προγράμματος είναι η υλοποίηση προγραμμάτων εξοικείωσης των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων με τις νέες τεχνολογίες, κυρίως όσον αφορά την ψηφιακή πληροφόρηση, η επικοινωνία μέσω ψηφιακών εφαρμογών, η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών, η χρήση ψηφιακών εφαρμογών της πλατφόρμας Gov.gr καθώς και η χρήση διαδικτυακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, η ψηφιακή εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε 200, περίπου, Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης και 80 Κόμβους ΑμεΑ, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε επιλεγμένους δήμους της χώρας και σε κατάλληλες δομές από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, προέρχονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι φορείς υλοποίησης είναι το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και το Ινστιτούτο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις ΑΜΚΕ (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ).

Επιπλέον, με τη δεύτερη τροπολογία, παρατείνονται για 18 μήνες μετά τη λήξη τους, έως δηλαδή και τον Μάρτιο του 2026, οι συμβάσεις εργασίας του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που απασχολείται στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρία Λεχαινών, στον Νομό Ηλείας και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

«Η παράταση των 34 συμβάσεων του προσωπικού (φροντίδας, διοίκησης επιστημονικής υποστήριξης και καθαριότητας) αποσκοπεί στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Στεγών, ενώ το προσεχές διάστημα θα εκκινήσουν και οι διαδικασίες για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στο ΚΚΠΠ Δυτικής Ελλάδος, το οποίο θα στελεχώσει μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες αποϊδρυματοποίησης με όλες τις κρίσιμες ειδικότητες», αναφέρει σχετικά το υπουργείο.

Όπως αναφέρεται, στο Νομό Ηλείας σήμερα λειτουργούν συνολικά τέσσερις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στις οποίες φιλοξενούνται συνολικά 16 ωφελούμενοι. Η μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης έχει έδρα τα Λεχαινά, οι άλλες τρεις έχουν έδρα την Βάρδα Ηλείας και η πέμπτη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που θα εγκαινιαστεί προσεχώς, θα εδρεύει και αυτή στη περιοχή της Βάρδας.

Η επέκταση των συμβάσεων αφορά τις ακόλουθες ειδικότητες:

➢ Διοικητική Υπηρεσία Αποϊδρυματοποίησης:

▪ 1 άτομο ΠΕ διοικητικού λογιστικού

▪ 1 άτομο ΤΕ διοικητικού λογιστικού

➢ Επιστημονικό προσωπικό:

▪ 1 άτομο ΠΕ ψυχολόγο

▪ 1 άτομο ΤΕ κοινωνικό λειτουργό

▪ 1 άτομο ΤΕ φυσικοθεραπευτή

Advertisement
MEGA

➢ Προσωπικό Υποστήριξης-Φροντίδας:

▪ 14 άτομα ΔΕ βοηθών νοσοκόμων

▪ 8 άτομα ΔΕ κοινωνικών φροντιστών

➢ Λοιπό προσωπικό:

▪ 3 άτομα ΔΕ οδηγοί

▪ 4 άτομα ΥΕ προσωπικό καθαριότητας

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

14/03/26 10:21 πμ

Oι 10 μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες το 2026 στο επίκεντρο ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες - video

14/03/26 10:15 πμ

Εισαγωγές πνίγουν το ελληνικό ρύζι: Αδιάθετοι 4.000 τόνοι στις Σέρρες – video

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία - video

14/03/26 10:14 πμ

Απάτη με οδηγίες ασφαλείας: Του ζήτησαν να έχει τα πόδια ψηλά για να μην πάθει ηλεκτροπληξία – video

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

14/03/26 10:09 πμ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 23χρονος που συνελήφθη για τη δολοφονία του 20χρονου

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα - Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

14/03/26 9:38 πμ

Χτυπήθηκε πλοίο ελληνικής σημαίας στη Μαύρη Θάλασσα – Επέβαιναν συνολικά 24 ναυτικοί, εκ των οποίων 10 Έλληνες

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

14/03/26 9:32 πμ

Πόσο θα «χτυπηθούν» οι αγορές από τον πόλεμο; Οι «Μαύροι Κύκνοι» εμφανίζονται σχεδόν κάθε Μάρτιο

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

14/03/26 9:22 πμ

Ιχνηλατώντας το μοναδικό Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων - Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

14/03/26 9:13 πμ

Τη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων – Μειώσεις τεκμηρίων και νέοι κωδικοί στο Ε1

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

14/03/26 9:07 πμ

Λύση για την ισοτιμία πτυχίων 400.000 αποφοίτων των πρώην ΤΕΙ φέρνει ρύθμιση του υπ. Παιδείας

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

13/03/26 11:08 μμ

28ο ΦΝΘ: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Βουβούλα Σκούρα για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση - άρθρο

13/03/26 11:04 μμ

Το σχολείο χωρίς πειθαρχία οδηγείται στην κατάρρευση – άρθρο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου

13/03/26 11:00 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 14 Μαρτίου