29.7 C
Serres

Π. Μαρινάκης: Ο Απ. Τζιτζικώστας Επίτροπος της Κομισιόν, σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας

Date:

Στη θέση του Επιτρόπου της χώρας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα τον Απόστολο Τζιτζικώστα, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τον χαρακτήρισε πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό καθώς το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. «Είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά πάνω από 50%», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι η επιλογή έχει πολιτικά χαρακτηριστικά καθώς αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, «περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα σήμερα το απόγευμα στις 6 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Η Ελλάδα θα προτείνει για την θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα. O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

O Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%.

Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Σήμερα στις 18:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου».

Μείωση της ανεργίας

Ώθηση στις αδιάλειπτες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της ανεργίας δίνουν οι νέες, θετικότατες επιδόσεις των στοχευμένων πολιτικών μας που καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Από τη σύγκριση στους σχετικούς δείκτες η ανεργία στη χώρα μας τον Ιούνιο μειώθηκε περαιτέρω στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο, δηλαδή, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας ενώ έχουμε αύξηση των απασχολούμενων κατά 80.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Σε σχέση δε, με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση που έχει σημειώσει η ανεργία ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Δυο σημαντικές πτυχές αυτών των θετικών αποτελεσμάτων αφορούν στον περιορισμό της ανεργίας των γυναικών κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και των νέων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός: «Δεν επαναπαυόμαστε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας». Άλλωστε, στόχος της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι να κατορθώσουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο απασχόλησης, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με ουσιαστικές πρόνοιες για την προστασία των εργαζομένων και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Κυβερνητική δέσμευση για παρέμβαση στο ρεύμα

Την κυβερνητική δέσμευση για παρέμβαση στο ρεύμα προς όφελος των πολιτών, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υλοποιεί τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την τροπολογία εφαρμόζεται έκτακτη εισφορά σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα έσοδα θα ενισχύσουν το δίχτυ προστασίας οικιακών καταναλωτών, καθώς επίσης και αγροτών από την υπερβολική επιβάρυνση που θα προκαλούσαν οι αυξημένες τιμές λόγω της δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου.

Οι διατάξεις προβλέπουν ακόμη ότι όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς επίσης αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων εντάσσονται αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τον πρωτογενή τομέα.

Βάσει της τροπολογίας, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανται οποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» υπάγονται αυτομάτως και στο πρόγραμμα δεκαετούς άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, βέβαια, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοσχέδιο για το Υπερταμείο

Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του εισέρχονται σε μια νέα εποχή. Στόχος είναι, από την μια, οι οργανισμοί αυτοί να εκσυγχρονιστούν και να συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχουν.

Γιατί οι οργανισμοί αυτοί επηρεάζουν πρωτίστως την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, όπως τα ΕΛΤΑ και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα μέσω των αλλαγών αυτών προωθούνται δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα με μόνιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία επενδύοντας σε τομείς που η Ελλάδα έχει ανάγκη.

Οι 4 βασικές παρεμβάσεις κινούνται στα παρακάτω επίπεδα:

· Πρώτον, στην θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου και την απορρόφηση σε αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ

· Δεύτερον, στην μετατροπή σε «μικρές ΔΕΗ», 8 θυγατρικών εταιρειών του διευκολύνοντας τις προσλήψεις στελεχών και προσωπικού και τις κρίσιμες για τη λειτουργία τους προμήθειες

· Τρίτον, στην σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιό του το ήμισυ από το αντιστάθμισμα από την επαναπόκτηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. από το Δημόσιο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

· Και τέταρτον, παρέχουμε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα να αξιοποιεί το 50% των εσόδων που εισπράττεται από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των Master Plan άλλων λιμένων στο χαρτοφυλάκιό του.

Η εξέλιξη της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας για την εξέλιξη της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας, σε όλη την Επικράτεια, βρίσκονται 1.991 εκτροφές και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί στις 1.723, ενώ εκκρεμούν οι έλεγχοι σε 208 ακόμη.

Συνολικά στις ζώνες επιτήρησης βρίσκονται 506.285 αιγοπρόβατα. Από αυτά, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 467.535 ζώα. Επιπλέον μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των ελέγχων έχουν ενταχθεί 108 τυροκομικές επιχειρήσεις στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 106.

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε ότι:






  1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής των ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
  2. Με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όσο για να εξετασθούν κάθε δυνατές πρόσθετες λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών για τους κτηνοτρόφους.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενεργοποιούνται δύο επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις ταχύτερες αναλύσεις των δειγμάτων. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση.

Τέλος, όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας, με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλες οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027»

Η δεύτερη φάση κατασκευής του τμήματος Πάτρα-Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027».

Η δεύτερη φάση, με προϋπολογισμό περίπου 152 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ η πρώτη, με προϋπολογισμό σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιήθηκε εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Πάτρα–Πύργος μήκους 74,8 χλμ. με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση των κυκλοφοριακών συνθηκών, τη μείωση του συνολικού χρόνου διαδρομής, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και γενικότερα τη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους τους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Ηλείας και Αχαΐας.

Επιπλέον, ο εν λόγω οδικός άξονας θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ενηλίκων και ατόμων με αναπηρία

Πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ενηλίκων και ατόμων με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θεσπίζει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το πρόγραμμα αυτό, αφορά 3.600 άτομα, άνω των 65 ετών και 2.800 άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση προγραμμάτων εξοικείωσης των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων με τις νέες τεχνολογίες.

Ερωτήσεις πολιτικών συντακτών

Η πρώτη ερώτηση ήταν γιατί δεν επελέγη η ανανέωση της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά και ο Παύλος Μαρινάκης μεταξύ άλλων απάντησε ότι τού δίνεται ευκαρία για ένα δημόσιο ευχαριστώ στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν. «Η παράδοση ορίζει να μην υπάρχει δεύτερη θητεία», είπε και αναφερόμενος στον Απόστολο Τζιτζικώστα τόνισε ότι «διατήρησε δέκα χρόνια την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων από ομάδες ευρύτερες της Νέας Δημοκρατίας», ενώ υπογράμμισε ότι η Μακεδονία θα είναι κόμβος στην τετραετία των μεγάλων έργων.

«Να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στον κ. Σχοινά για τις πολύ σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερε. Αυτό που συνέβαινε όλα τα χρόνια ήταν να μην έχουμε δεύτερη θητεία. Είναι μια επιλογή, μια νέα ευκαιρία με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα, στον κ. Τζιτζικώστα. Έναν άνθρωπο που ο κόσμος επιλέγει με υψηλά ποσοστά στην Κεντρική Μακεδονία. Ένας άνθρωπος γέννημα θρέμμα της ΝΔ, άνθρωπος και της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και με διεθνή ευρωπαϊκή παρουσία, ένας νέος άνθρωπος που έχει καταφέρει να συνθέσει και να διατηρήσει αυτήν την εμπιστοσύνη από ψηφοφόρους που ανήκουν ιδεολογικά σε μεγαλύτερες επιμέρους ομάδες από αυτές που εκπροσωπεί η ΝΔ. Αυτό προσπαθεί να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι γέννημα θρέμμα της ΝΔ και ως πρωθυπουργός προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα ως πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, με μία προσεκτική διεύρυνση να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα. Επισημαίνω τον σημαντικό ρόλο της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας και στην επόμενη πενταετία. Η Ελλάδα θέλει να είναι ακόμα πιο δυνατή τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ευρώπη για να γίνουμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα».

Σε ερώτηση για το χαρτοφυλάκιο που θα έχει ο κ. Τζιτζικώστας, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως δεν το γνωρίζουμε, είναι απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και είναι όλο και πιο ισχυρή και μέσα στην Ευρώπη.

Για το αίτημα της αντιπολίτευσης που ζητά τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών για τις παρακολουθήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτά που συμβαίνουν δεν τιμούν τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο τέτοιο, ούτε να βρω κάτι άλλο αντίστοιχο σε κάποια άλλη Δημοκρατία εντός Ευρώπης. Με λίγα λόγια, τα κόμματα αυτά μάς λένε ότι κάθε φορά που δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης εμείς θα την τραβάμε από το αυτί τη Δικαιοσύνη και θα την πηγαίνουμε στη Βουλή να της ζητάμε τον λόγο. Έχουν κάθε δικαίωμα να το λένε αλλά να τους πει κάποιος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη Δημοκρατίας μας, δεν συμβαδίζει με τη Δημοκρατία μας, δεν έχει καμία σχέση με τη διάκριση των εξουσιών, είναι μαθήματα που ένας μαθητής νομικής τα μαθαίνει στο πρώτο έτος. Θεωρώ ότι το να το ακούει αυτό κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα, είναι το κόμμα του καταδικασθέντος 13-0 για πολύ σοβαρά αδικήματα παραβίασης των θεσμών, των παραυπουργείων δικαιοσύνης του έταιρου καταδικασμένου. Άρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μέρα στη δουλειά να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει η διάκριση των εξουσιών όταν κατά παραδοχή του κ. Κοντωνή αυτό έκανε. Αυτό ονειρεύονται, αυτό θέλουν να κάνουν. Το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει παράδοση σεβασμού στους θεσμούς, να σέρνεται πίσω από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, της κ. Κωνσταντοπούλου, επιβεβαιώνει ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση αλλά πράσινος ΣΥΡΙΖΑ με ρητορική που δεν καταλαβαίνεις τις διαφορές», τόνισε.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου δίνει απαντήσεις και αναφέρεται σε πόρισμα 300 σελίδων. «Επειδή δεν τους άρεσε ένα σκέλος που απαλάσσει μία σειρά από κρατικούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι αντίθετοι στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και στοχοποιούν την εισαγγελέα που έχει εκλεγεί με τα 4/5 της Βουλής. Άλλο ένα σοβαρό δείγμα ότι κάποια κόμματα φαίνεται ότι έχουν τσακωθεί με τους στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας των θεσμών και της Δημοκρατίας», επεσήμανε.

«Επιτίθενται στη δικαιοσύνη επειδή δεν τους αρέσει μια απόφαση και λένε να έρθει ο εκπρόσωπος της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Τι θα απαντήσει η Βουλή είναι θέμα της Βουλής. Υπάρχει δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και κλήσης δικαστικής εξουσίας όχι για να δώσει εξηγήσεις. Αυτό δεν προβλέπεται, είναι παράνομο, είναι άκυρο αίτημα. Προβλέπεται να έρθει εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, για ζητήματα δηλαδή διαδικαστικά», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια ο ίδιος και η κυβέρνηση έλεγαν ότι περιμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουμε ερωτηθεί για πολλές υποθέσεις και σεβόμαστε την υποχρέωσή μας να μη μπαίνουμε στα χωράφια της Δικαιοσύνης. Βγήκε, λοιπόν, ένα πόρισμα, το οποίο περιμένουμε να το διαβάσουμε. Έδωσε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις. Η Δικαιοσύνη μίλησε. Δεν χωρεί καμία αμφιβολία σε όλα αυτά τα οποία είπε. Ένα μέρος της υπόθεσης προχωράει. Το ότι είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκτρωματικό Ποινικό Κώδικα, για αυτό δεν είπανε λέξη βέβαια. Τι να πούνε με τόσα που έχουν κάνει σε αυτόν τον Ποινικό Κώδικα. Τις απαντήσεις στη Δικαιοσύνη τις δίνει η Δικαιοσύνη. Δεν τις δίνουν τα κόμματα στα παράθυρα, ούτε τα τηλεδικαστήρια, ούτε οι ανακοινώσεις των κομμάτων. Ας μάθουν τα βασικά για τη λειτουργία ενός κράτους δικαίου, ας μάθουν να σέβονται τις αποφάσεις ακόμα και αν δεν τους αρέσουν και βέβαια ας περιμένουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πριν βγάλουν ανακοινώσεις συκοφαντώντας, κατηγορώντας, προδικάζοντας την καταδίκη πολιτών», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για τη σύμπτωση στόχων της ΕΥΠ και του predator, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι αυτά δεν τα ερευνά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η απάντηση είναι στο πόρισμα της Δικαιοσύνης, εγώ δεν έχω να πω κάτι για αυτό», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία δεν απαντά για λογαριασμό της δικαστικής εξουσίας σε μία δημοκρατία. Η δικαστική εξουσία απαντά στην συγκεκριμένη υπόθεση με ένα πόρισμα πολυσέλιδο. Οι απαντήσεις είναι στο πόρισμα το οποίο θεωρώ ότι θα γίνει γνωστό. Μία γενική εντύπωση του πορίσματος και οι βασικές παραδοχές του ήταν στην ανακοίνωση του Αρείου Πάγου», απάντησε σε παρεμφερή ερώτηση.

Σε άλλη ερώτηση, εάν η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία και τι αυτή περιλαμβάνει, είπε πως «η απάντηση είναι όχι» και ότι «δεν θα υπάρχει βαθύτερη εμπλοκή όπως την περιγράφετε».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι χθες είχαμε πολύ καλό νέο στο μέτωπο της μείωσης της ανεργίας και πως προφανώς υπάρχει συνέχεια σε αυτήν την πολιτική για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημείωσε ότι είχαμε ακόμα δύο ενθαρρυντικά νέα. Μείωση συνολικά στο σούπερ μάρκετ 1,5% σε σχέση με τον περασμένο μήνα και η προσωρινή εκτίμηση του πληθωρισμού τροφίμων φέρνει την Ελλάδα στο 1,4%. «Ήταν ο πιο δύσκολος επιμέρους δείκτης του πληθωρισμού για πολλούς μήνες. Για έναν ακόμα μήνα η πολιτική της χώρας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αποδίδει περισσότερο. Ο στόχος είναι να μιλάμε μόνο για μειώσεις τιμών μηνα με τον μήνα. Βασικό όπλο είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων», τόνισε.

Για την αναβολή στο αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη και ποιες είναι οι προσδοκίες ενόψει της εκλογικής διαδικασίας στη Χειμάρρα, κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι θέλουμε να αποτυπωθεί η λαϊκή βούληση και να μεταφραστεί σε ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκείνου που θα επιλέξουν οι πολίτες. «Στην περίπτωση του Φρέντη Μπελέρη δεν ήταν αυτονόητο. Το ζήτημα αυτό το αναγάγαμε σε κορυφαίο ζήτημα κράτους δικαίου. Ο Φρέντη Μπελέρης θα είναι δυνατός κρίκος της προάσπισης του κράτους δικαίου. Και άλλοι το έκαναν ζητώντας να κοπούν χρήματα για τη χώρα τους. Την έκθεση για το κράτος δικαίου πολύ δύσκολα θα την ξεπεράσουν οι συκοφάντες της χώρες εντός και εκτός συνόρων», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που κάνει λόγο για συγχωροχάρτι όσον αφορά τη νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών σε αιγιαλούς, ανέφερε πως αυτή η διάταξη δεν προβλέπει κανένα συγχωροχάρτι στις παρανομίες στους αιγιαλούς και όσα έχουμε δει αυτό το καλοκαίρι αποδεικνύουν το εντελώς αντίθετο.

Σχετικά με τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά του Ισραήλ και αν θα μπορούσε η Αθήνα να μεσολαβήσει για αυτοσυγκράτηση, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως η ελληνική Πολιτεία έχει κρατήσει στάση αρχής στα θέματα της Μέσης Ανατολής. «Αυτή η κατάσταση μας προβληματίζει. Χρειάζεται να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι η στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Ελλάδα την καθιστά πολύ ισχυρή και δεν γεννά λόγους ανησυχίας για τους πολίτες. Εμείς στηρίξαμε την κατάσταση με βάση το διεθνές δίκαιο. Ακόμη και σήμερα έχουμε εξασφαλίσει να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους τους δρώντες στην περιοχή», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά ανακοίνωση του κ. Θεοδωρικάκου, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2023, για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τόνισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση πάνω σε μία δικαστική απόφαση. Όπως σε κάθε υπόθεση δολοφονίας, έτσι και σε αυτήν δεν υπάρχει κάποιος που να μη θέλει να βρεθούν οι δολοφόνοι. Και όσοι ισχυρίζονται τα αντίθετα είναι κοινοί συκοφάντες. Στη χώρα μας, το ποσοστό εξιχνίασης των ανθρωποκτονιών είναι 90%. Αλλά, όπως και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, υπάρχουν, δυστυχώς, δολοφονίες ανεξιχνίαστες. Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι και στη συνέχεια κατηγορούμενοι, αλλά όπως σε κάθε δημοκρατία το αν κάποιος είναι αθώος ή ένοχος το αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Δεν το αποφασίζουν τα τηλεπαράθυρα και οι τηλεδικαστές. Είναι δύσκολο κάποια κόμματα να τα καταλάβουν. Είναι δεδομένο ότι με βάση αυτήν την απόφαση η έρευνα αυτή παραμένει ανοικτή και πρέπει οι Αρχές να σπεύσουν να δοθούν απαντήσεις. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες, έτσι λειτουργούν οι θεσμοί. Αδιανόητο να κατηγορείται η κυβέρνηση, ένα κόμμα με βάση αν εξιχνιάστηκε μία δολοφονία».

Τέλος, για το ζήτημα της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι δεν είμαστε σε σημείο αντιμετώπισης επισιτιστικής κρίσης και πως το σχέδιο αντιμετώπισης είναι υποδειγματικό αν δει κανείς τους αριθμούς σε άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα.

πηγή ertnews.gr

ΠολιτικήΠ. Μαρινάκης: Ο Απ. Τζιτζικώστας Επίτροπος της Κομισιόν, σύμφωνα με την πρόταση...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νίκος Ανδρουλάκης: «Επείγει ένα στρατηγικό σχέδιο για να γίνει ανθεκτική η παραγωγική μας βάση»

Πρώτος σταθμός της σημερινής περιοδείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος...

Άκης Σκέρτσος: Εκκίνηση νέων δράσεων και μεταρρυθμίσεων

Τις μηχανές στο φουλ βάζει η κυβέρνηση για το...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα