24.7 C
Serres

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο – video

Date:

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στον θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου.

Είναι χτισμένο στη δυτική πλαγιά του Κυνόρτιου όρους. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδας και ανήκει στον Δήμο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Παυσανίας εξαίρει το θέατρο για τη συμμετρία και την ομορφιά του. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

Το μνημείο αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος. Η πρώτη παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου ήταν η τραγωδία Ηλέκτρα του Σοφοκλή που ανέβηκε το 1938, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με πρωταγωνίστριες την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. Οι παραστάσεις σταμάτησαν στην συνέχεια λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι θεατρικές παραστάσεις, στο πλαίσιο του οργανωμένου φεστιβάλ, ξεκίνησαν το 1954 και από τον επόμενο χρόνο (1955) καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός παρουσίασης του αρχαίου δράματος. Το Φεστιβάλ Επιδαύρου συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και διεξάγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.






Πηγή Point Of View GR

ΕλλάδαΑρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο - video

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δεκάχρονος δώρισε, μαζί με τη μητέρα του, έναν απινιδωτή στο Πολύχρονο Χαλκιδικής

Είναι μόλις 10 ετών, έχει ως χόμπι το μπάσκετ...

Ανοικτοί για το κοινό 18 φάροι της χώρας στις 18 Αυγούστου – Ένας στη Θεσσαλονίκη

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων...

Παραιτήθηκε ο διοικητής του Αγίου Όρους Αν. Μητσιάλης – Νέος διοικητής ο Αλ. Στεφανής

Ο πρέσβης επί τιμή Αναστάσιος Μητσιάλης παραιτήθηκε από τη...

Στο Gov.gr Wallet τα στοιχεία των ζώων συντροφιάς

Διαθέσιμα μέσω του Gov.gr Wallet είναι από σήμερα στοιχεία...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα