33 C
Serres

Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις αμυγδαλοβούτυρο

Date:

Ανάμεσα στην πληθώρα των φυτικών βουτύρων, μάθε τι έχει να σου προσφέρει το αμυγδαλοβούτυρο και με ποια κριτήρια θα το επιλέξεις.

Τα φυτικά βούτυρα έχουν πλέον μια αισθητή παρουσία στα ράφια όχι μόνο των βιολογικών καταστημάτων αλλά και των τυπικών σούπερ μάρκετ, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές εκτιμούν τα οφέλη τους, αλλά όλο και περισσότεροι ασπάζονται μια αποκλειστικά φυτοφαγική διατροφή.

«Οι θερμίδες των περισσότερων φυτικών βουτύρων κυμαίνονται από 160 σε 230 ανά 2 κουταλιές της σούπας, δηλαδή είναι παρόμοιες με τις θερμίδες που αποδίδουν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών. Εκεί που διαφέρουν είναι στο ότι οι θερμίδες στα φυτικά βούτυρα απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό σε σχέση με τους ξηρούς καρπούς», αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου.

Αυτό οφείλεται στο ότι ένα ποσοστό λίπους, υδατανθράκων και πρωτεΐνης από τους ξηρούς καρπούς περνά στο έντερο, χωρίς να έχει περάσει από πέψη κι έτσι δεν απορροφώνται όλες οι θερμίδες. Στα φυτικά βούτυρα, τα μικρότερα σωματίδια του καρπού βοηθούν στην πέψη τους κι έτσι η απορρόφηση γίνεται καλύτερα.

«Δεν σημαίνει, όμως, απαραίτητα ότι είναι καλύτερη η κατανάλωση φυτικών βουτύρων έναντι ξηρών καρπών από άποψη θερμίδων, καθώς με το βούτυρο είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε», εξηγεί.

Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις αμυγδαλοβούτυρο

Σύμφωνα με την ίδια, παρ’ όλο που είναι πλούσια σε λιπαρά, το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι πολυακόρεστα και μονοακόρεστα, δηλαδή «καλά» λιπαρά που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όταν αντικαθιστούν κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας. Τα θρεπτικά συστατικά ποικίλλουν στο κάθε φυτικό βούτυρο, αναλόγως από τον τύπο του καρπού που περιέχουν.

Πού βοηθάει το αμυγδαλοβούτυρο;

Το βούτυρο αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική επιλογή, εφόσον θέλετε να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, καθώς έχει πολλά ωφέλιμα συστατικά. Επιγραμματικά, θα λέγαμε ότι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Για τη μυοσκελετική υγεία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ (USDA), 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλοβούτυρο περιέχει 55,5 mg ασβεστίου, ποσότητα που ναι μεν δεν είναι η ημερήσια συνιστώμενη για τους ενήλικες, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική πρόσληψη.

Επιπλέον, 2 κουταλιές της σούπας περιέχουν περίπου 90 mg μαγνησίου -η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι από 310 mg μέχρι 420 mg- που παίζει σημαντικό ρόλο σε περισσότερες από 300 σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του οργανισμού να παράγει βιταμίνη D, την οποία χρειαζόμαστε για να απορροφήσουμε το ασβέστιο.

To αυγδαλοβούτυρο περιέχει επίσης φώσφορο, ένα μεταλλικό στοιχείο το οποίο μαζί με το ασβέστιο συμβάλλει στον σχηματισμό και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.






Τι χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις αμυγδαλοβούτυρο

Τέλος, σημαντική είναι και η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Με περίπου 7 γρ. ανά 2 κουταλιές της σούπας, ενισχύει την οικοδόμηση των μυών, πράγμα που συμβάλλει στη γενικότερη μυοσκελετική υγεία.

Για τον εγκέφαλο και το έντερο

Εκτός όμως από τα οφέλη του στα οστά και τους μυς, το αμυγδαλοβούτυρο συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων, χάρη στη βιταμίνη Β6 που περιέχει, αλλά και χάρη στη βιταμίνη Ε, η οποία επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου και διατηρεί σε καλό επίπεδο τη μνήμη.

Αξίζει επίσης να γνωρίζετε ότι τα αμύγδαλα λειτουργούν ως πρεβιοτικά, «ταΐζοντας» τα καλά βακτήρια του εντέρου και διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο ένα υγιές μικροβίωμα.

Πόσο αμυγδαλοβούτυρο να φάω;

Δοκιμάστε να εντάξετε το βούτυρο αμυγδάλου στο πρωινό σας, για να διαπιστώσετε αν αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε, τα αμύγδαλα ως σνακ μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Φυσικά, όπως και με τα υπόλοιπα βούτυρα, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Μέχρι 2 κουταλιές σούπας την ημέρα είναι αρκετές για να αποκομίσετε τα οφέλη του. Το σημαντικό ωστόσο είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες. Πολλά φυτικά βούτυρα περιέχουν φυτικά λίπη, ζάχαρη και αλάτι που τελικά λειτουργούν επιβαρυντικά.

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις αμυγδαλοβούτυρο;

«Αποφύγετε εκείνα που αναφέρουν μερικώς υδρογονοποιημένα λιπαρά στη λίστα τους, όπως και φοινικέλαιο, προτιμήστε τα βιολογικά και ακόμη καλύτερα φτιάξτε τα μόνοι σας», συμβουλεύει η κα Μαρσέλου.

Η ίδια τονίζει ότι καλό είναι να επιλέγετε το προϊόν που δεν περιέχει σχεδόν τίποτε άλλο, πέρα από τον ξηρό καρπό ή τουλάχιστον να φροντίζετε το αμύγδαλο να είναι το πρώτο συστατικό και κύριο συστατικό.

πηγή ow.gr

ΥγείαΔιατροφήΤι χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις αμυγδαλοβούτυρο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

8 περίεργα πράγματα που δεν ξέρετε για τον καφέ

Το πρωινό ξύπνημα για την πλειονότητα των ανθρώπων συχνά...

Γιατί πρέπει να προτιμάμε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3;

Το να τρώμε ψάρια είναι ζωτικής σημασίας για την...

Γιατί η κάπαρη δεν πρέπει να λείπει από τις σαλάτες σου

Η κάπαρη μαζεύεται τους ζεστούς μήνες του χρόνου και...

Κάνε αποτοξίνωση φτιάχνοντας detox waters: Δες το βίντεο

Τα detox waters είναι κάτι που φτιάχνεται πολύ εύκολα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα