31.3 C
Serres

Ιός Δυτικού Νείλου: 2 θάνατοι και 24 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Date:

Συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν διαγνωστεί στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 76 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 24 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (πχ εμπύρετο νόσημα) ή/δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, όπως καταγράφεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του ΕΟΔΥ, δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί σε 12. Οι θάνατοι αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών, με διάμεση ηλικία τα 80 έτη.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 21/08/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εκατό (100) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εβδομήντα έξι (76) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι τέσσερα (24) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν είκοσι τέσσερα (24) νέα εγχώρια κρούσματα.

Έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση. Έχουν καταγραφεί δώδεκα (12) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 83 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).





Ιός Δυτικού Νείλου στις άλλες χώρες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, έχουν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας – κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία, αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΙός Δυτικού Νείλου: 2 θάνατοι και 24 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπέρταση: Τα συμπτώματα στα μάτια που δεν πρέπει να αγνοείτε

Περισσότερο από το 30% των ενηλίκων σε όλο τον...

HIV: Ελπιδοφόρο φάρμακο επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Ο ιός HIV σε πολλά μέρη του κόσμου θεωρείται...

Άρχισαν οι πρώτες δοκιμές εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου του πνεύμονα σε 7 χώρες

Γιατροί άρχισαν τις πρώτες στον κόσμο δοκιμές σε ασθενείς...

Θεσσαλονίκη: Περισσότεροι από 100 άστεγοι εξετάστηκαν από τους Γιατρούς του Κόσμου

Η Κινητή Ιατρική Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου στη...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα