28 C
Serres

Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών σε Βόλο και Σκόπελο

Date:

«Οι φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλία και η συμβολή των Αποδήμων Θεσσαλών στην πρόληψη και αντιμετώπισή τους», ήταν το κεντρικό θέμα του 15ου Παγκοσμίου Συνεδρίου και Ανταμώματος Θεσσαλών, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στον Βόλο και στη Σκόπελο από τις 10 έως 13 Αυγούστου 2024. Το ετήσιο καθιερωμένο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών έλαβε χώρα σε δύο διαφορετικά σημεία για πρώτη φορά στην ιστορία διεξαγωγής των Παγκόσμιων Συνεδρίων και Ανταμωμάτων των Θεσσαλών, στους πρόποδες του μυθικού βουνού των Κενταύρων και λιμάνι του Ιάσονα, στον Βόλο και στο πιο πράσινο νησί της Μεσογείου, την πανέμορφη Σκόπελο.

Οι Απανταχού Θεσσαλοί αντάμωσαν για άλλη μια χρονιά στην ιδιαίτερη αγαπημένη τους πατρίδα με μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Σκοπέλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 10 Αυγούστου 2024 με το συνεδριακό κομμάτι στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού όπου η κ. Ευτυχία Κούρλος, Αντιδήμαρχος στον Δήμο Έστερσουντ Σουηδίας, καλωσόρισε τους απόδημους Θεσσαλούς, τους εκπροσώπους των φορέων, τους εισηγητές, την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών, όλο τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και όσους στέκονται δίπλα στο έργο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και χαιρέτησε επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων κ. Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο των Αποδήμων και την οργανωμένη προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να επαναφέρει την κανονικότητα στην οικονομική, αγροτική και επιχειρησιακή ζωή της Θεσσαλίας.
Ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτιος Περίσσης αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή της Συνομοσπονδίας στην διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και της ορθόδοξης θρησκείας στα πέρατα του κόσμου, καθώς και στην πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου που τον χαρακτηρίζει ως μοναδική ψηφίδα στο σύνολο των πολιτισμών και κάθε Σύλλογος πρέπει να τη διαφυλάσσει, να την προωθεί και να την αναδεικνύει.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, κ. Διαμαντής Γκίκας, αναφέρθηκε στα 17 χρόνια ζωής της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών, παρουσίασε το τέταρτο τεύχος της περιοδικής έκδοσης «ΘΕΤΤΑΛΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ» και ευχαρίστησε όλους τους Συλλόγους και τα Μέλη της Συνομοσπονδίας για το έργο που επιτελούν. Επίσης η Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών και Υπεύθυνη για την Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών κ. Φωτεινή Μίχου καλωσόρισε όλους τους συνέδρους με ιδιαίτερη αναφορά στην Παγκόσμια Νεολαία Θεσσαλών που είναι η φλόγα της συνέχισης της Θεσσαλικής παράδοσης και συνεχάρη τα μέλη της για τις αξιόλογες δράσεις τους.





Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών θέλοντας να τιμήσει το αξιόλογο έργο των απανταχού Θεσσαλών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον Απόδημο Ελληνισμό απένειμε τιμητικές πλακέτες στον πάτερ Απόστολο Μαλαμούση, στην κ. Πολυάνθη Γιάνναρου και στον κ. Ηλία Κουτσερή, οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από τον Βόλο. Επίσης στα πλαίσια του προγράμματος Help for Thessalia με συνδετικό κρίκο το μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Βασιλική Λασπά, έλαβε χώρα μια άριστη συνεργασία με τις τοπικές Διοικήσεις της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών και απονεμήθηκαν πλακέτες στους τέσσερις Προέδρους της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών σε ένδειξη τιμής για το πολύτιμο και πολύπλευρο έργο των εκάστοτε Τοπικών Διοικήσεων: στον Πρόεδρο της τοπικής Διοίκησης Τρικάλων κ. Βασίλειο Δραγούτσο, στον Πρόεδρο της τοπικής Διοίκησης Καρδίτσας κ. Γιώργο Ζαρχανή, στον Πρόεδρο της τοπικής Διοίκησης Λάρισας κ. Αχιλλέα Καλαμπούκα και στον Πρόεδρο της τοπικής Διοίκησης Μαγνησίας κ. Στέφανο Καρκάλη.
Το συνέδριο έκλεισε με την αφήγηση λογοτεχνικών κειμένων από την κ. Ευαγγελή Μπράμη (Πρόεδρο Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Λογοτέχνη και ιδρυτικό μέλος του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών) αφιερωμένα στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη Θεσσαλία. Μετά το πέρας του συνεδρίου ακολούθησε γεύμα για όλους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα στη μαγευτική Σκόπελο. Εκεί οι σύνεδροι έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Σταμάτιο Περίσση και τους συνεργάτες του, κ. Δαμιανό Ανάργυρο Μαντά Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού και την κ. Ελισάβετ Μακαρατζή-Παλαιολόγου, συνεργάτη επικοινωνίας του Δήμου. Πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα μεταξύ των οποίων: ντύσιμο της παραδοσιακής νύφης Σκοπέλου, άνοιγμα της παραδοσιακής Σκοπελίτικης τυρόπιτας, ξεναγήσεις και παρακολούθηση μουσικών συναυλιών, επίσκεψη σε μουσεία, Πινακοθήκη και ενδιαφέροντα κτήρια καταξιωμένων Σκοπελιτών και έγιναν οι συμμετέχοντες γνώστες της ιστορίας του τόπου και της εξέλιξης του νησιού ανά τους αιώνες περιδιαβαίνοντας στα γραφικά σοκάκια της Γλώσσας και της Χώρας. Επίσης απόλαυσαν σκοπελίτικη κουζίνα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καθώς και παραδοσιακά ποτά και γλυκά. Επιπλέον έγινε επίσκεψη στο μοναδικής ομορφιάς εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη όπου και γυρίστηκε το περίφημο Mamma Mia και απόλαυσαν τις όμορφες παραλίες του νησιού. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών ευχαριστεί και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο οποίος ήταν παρών και στη Σκόπελο.

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, εκ μέρους όλων των Θεσσαλών Αποδήμων ευχαριστεί τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπό την αιγίδα της οποίας τελέστηκε το συνέδριο, τον Δήμο Σκοπέλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού για την άριστη συνεργασία στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία που έτυχαν όλοι οι σύνεδροι Θεσσαλοί. Την ικανοποίησή τους και τη χαρά τους για το συνέδριο εξέφρασαν επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Αυστραλίας κ. Ηρακλής Καρακώστας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Αντώνης Κουκουράβας.

πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΠαγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών σε Βόλο και Σκόπελο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Χαλκιδική: Απαγορεύτηκε το κολύμπι στην παραλία Ιερισσού, έσπασε αγωγός και γέμισε η θάλασσα λύματα

Προσωρινό «μπλόκο» για κολύμβηση στην παραλία Ιερισσού στη Χαλκιδική...

Φωτιά στην Πρέβεζα κοντά σε οικισμό: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική με τη μεγάλη φωτιά που...

Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστόπουλος

«Έφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστόπουλος με...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα