29.8 C
Serres

Κτηματολόγιο: Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων- Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου- video

Date:

Την επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου εντός του 2025 και την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, που θα ξεμπλοκάρει χιλιάδες μεταβιβάσεις, επιδιώκει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου  που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση δύο εβδομάδων, θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, με τίτλο: “Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. “Ελληνικό Κτηματολόγιο”, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης”.

Ο Πρόεδρος του Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος μίλησε στο Epiloges.tv, για τις νέες μεταρρυθμίσεις που έρχονται και τονίζει πως  πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας εντατικής δουλειάς που έχει γίνει με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Με τον τρόπο αυτό μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και αφορούν διάφορα διαδικαστικά ζητήματα έρχονται να αντιμετωπιστούν και να διευκολυνθεί η καθημερινότητα τους. Έτσι θεσπίζεται μια νέα διαδικασία διόρθωσης των γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν μικρές αποκλίσεις ανάμεσα στο συμβόλαιο και σε μια ιδιοκτησία, τότε αυτές μπορούν να διορθώνονται μονομερώς .Το Δημόσιο θα σταματήσει να διεκδικεί ιδιοκτησίες οι οποίες είχαν αρχικά καταχωριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», αλλά στην πορεία εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης με νόμιμους τίτλους που είχαν μεταγραφεί στο υποθηκοφυλακείο.

Παράλληλα δίνεται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης. Το συγκεκριμένο project είναι ήδη σε πιλοτική λειτουργεία και οδεύει προς την τελειοποίηση του.

Όπως προβλέπει το νέο  σχέδιο νόμου, από το 2025  θα δίνεται 24ωρη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολή εγγράφων καθώς τώρα ισχύει μόνο κατά τις ώρες λειτουργίας του.





Από τις συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου  διευκολύνονται και οι δήμοι οι οποίοι  θα μπορούν ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ζητούν από το Ελληνικό Κτηματολόγιο την αρμοδιότητα τήρησης του αρχείου των υποθηκοφυλακείων, αφού αυτά ψηφιοποιηθούν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΟικονομίαΚτηματολόγιο: Ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων- Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου- video

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΙΕΛΚΑ: Σε πτωτική πορεία οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο

Αρνητικός πληθωρισμός καταγράφεται στα σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο, τέταρτο...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,9% η ανεργία τον Ιούλιο – Στους 465.167 οι άνεργοι

Οριακά κάτω από το 10% (στο 9,9%) διαμορφώθηκε το...

Σε ισχύ από σήμερα το καλάθι με τα σχολικά είδη

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους και τις...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα