22.6 C
Serres

Επιστήμονες εντόπισαν 4 βασικούς παράγοντες που προβλέπουν τη γνωστική παρακμή

Date:

Η ηλικία, το φύλο, οι ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τους πιο αξιόπιστους προγνωστικούς δείκτες της γνωστικής παρακμής, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

«Ένας συνδυασμός μεταβλητών των ασθενών μπορούν να προβλέψουν τη γνωστική επιδείνωση ακόμη και στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ», αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 500 ασθενών με Αλτσχάιμερ, επί δύο χρόνια. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της διετούς αυτής περιόδου, είχαν μείνει μόνο 169 ασθενείς. Οι ερευνητές κατέγραψαν δεδομένα για πολυάριθμους δημογραφικούς, υγειονομικούς και λειτουργικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης του σωματικού πόνου, της κατάθλιψης και των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων. Διαπιστώθηκε πως η μεγαλύτερη ηλικία, η δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και το ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής αποτελούν παράγοντες πρόβλεψης της γνωστικής παρακμής.

Αν και δεν λήφθηκαν υπόψη ορισμένες μεταβλητές, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τα ευρήματα είναι αρκετά ισχυρά ώστε να υποδηλώνουν ότι τα δημογραφικά στοιχεία, το ιατρικό ιστορικό και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μπορούν να προβλέψουν τον ρυθμό της γνωστικής έκπτωσης ενός ασθενούς.





«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης, που λαμβάνει υπόψη τόσο τις μεταβλητές του ασθενούς όσο και του φροντιστή του, στη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «PLOS ONE».

πηγή ertnews.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΕπιστήμονες εντόπισαν 4 βασικούς παράγοντες που προβλέπουν τη γνωστική παρακμή

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πόση ακριβώς άσκηση χρειάζονται τα παιδιά ανά ηλικία – και τι είδους;

Καθώς η σχολική χρονιά ετοιμάζεται να ξεκινήσει με περισσότερες...

Άνοια: Χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως...

Τατουάζ: Πότε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος;

Τα τατουάζ είναι μια εντυπωσιακά όμορφη τέχνη και έχουν...

Χρόνιος πόνος: Πώς να τον διαχειριστείτε

Σε συχνό και δυσεπίλυτο πρόβλημα εξελίσσεται στις μέρες μας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα