25.8 C
Serres

Χταπόδι αλλάζει χρώμα σε δευτερόλεπτα για να ταιριάζει με το περιβάλλον – Δείτε το βίντεο

Date:

Σε ένα εντυπωσιακό βίντεο, στη θάλασσα της Μάρσα Αλάμ στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα χταπόδι δείχνει πόσο αποτελεσματικά μπορεί να αλλάζει χρώμα για να ταιριάζει με το περιβάλλον του, καθώς ο δύτης το πλησιάζει αργά.

Το χταπόδι είναι σε θέση να επιτύχει αυτό το εκπληκτικό καμουφλάζ χάρη σε μικροσκοπικά χρωματοφόρα που βρίσκονται στο δέρμα του.

Στην καρδιά κάθε χρωματοφόρου υπάρχουν μικροσκοπικοί σάκοι οι οποίοι είναι γεμάτοι με νανοσωματίδια μιας χρωστικής ουσίας. Οι σάκοι της χρωστικής περιβάλλονται από μία ελαστική μεσοκυττάρια ουσία που συνδέεται με μυϊκά κύτταρα. Όταν αυτά τα μυϊκά κύτταρα συστέλλονται, ο χρωστικός σάκος εκτείνεται, γεγονός που επιτρέπει να εισέλθει περισσότερο φως στο κύτταρο. Καθώς η χρωστική ουσία έχει την ιδιότητα να απορροφά ορισμένα μήκη κύματος (χρώματα), το φως που επιστρέφει το χρωματοφόρο πίσω στο περιβάλλον έχει διαφορετικό χρώμα από το φως που εισήλθε στο κύτταρο.

Όταν το χταπόδι αισθάνεται ότι απειλείται, σφίγγει τους μύες γύρω από τον χρωματοφόρο. Τα χταπόδια μπορούν να αλλάξουν χρώμα μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου σε μαύρο, καφέ, πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο.




πηγή newsbeast.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΠεριβάλλονΧταπόδι αλλάζει χρώμα σε δευτερόλεπτα για να ταιριάζει με το περιβάλλον –...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Απέραντη θάλασσα από νεκρά ψάρια στον Βόλο – Μαζεύτηκαν πάνω από 57 τόνοι (video)

Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της παραλίας του Βόλου...

Απέραντη στέπα έγινε η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου λόγω κλιματικής αλλαγής – Συγκλονιστική φωτογραφία με το πριν και το μετά

Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου κάποτε ήταν διαμάντι βιοποικιλότητας, αποτελώντας ουσιαστικά...

«Δεν είναι φύκια…» – Τι είναι επιτέλους τα περιβόητα λιβάδια της Ποσειδωνίας

«Δεν είναι φύκια, είναι λιβάδια της Ποσειδωνίας». Είναι αναμφισβήτητα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα