25.4 C
Serres

Μεσογειακή διατροφή: «Ασπίδα» προστασίας απέναντι στους ιούς

Date:

Μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ιογενών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό PLoS ONE συστηματική ανασκόπηση που αφορά τη σχέση της προσήλωσης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.

Όπως αναφέρουν η παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με αυξημένη επιβίωση, με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Για αυτήν την ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 6 προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας, για συνολικό μέγεθος συμμετεχόντων άνω των 55.000 ατόμων. Παρά την προηγούμενη εμβολιαστική κάλυψη και τα προληπτικά μέτρα, πολλαπλά κύματα μόλυνσης από COVID-19 συνεχίζουν να αναφέρονται παγκοσμίως.

Μεσογειακή διατροφή και COVID-19

Στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες πάνω από 40 αθλητές βρέθηκαν θετικοί στον ιό, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη απειλή. Επιπλέον, τα αυξανόμενα στοιχεία επαναμόλυνσης, ακόμη και πολλαπλές επαναμολύνσεις σε ένα άτομο, προκαλούν ανησυχία, όπως και η μακροχρόνια COVID.

Με την καταγραφή των στατιστικών αποτελεσμάτων των μελετών φάνηκε ότι υπήρχαν σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας COVID για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από τον COVID-19. Παρόλα αυτά, αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, διότι τα ευρήματά ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος και τον μηχανισμό που η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα του COVID-19.

Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσίας είναι αλληλένδετη και πολύπλοκη. Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από τον COVID-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους.




Μεσογειακή διατροφή οφέλη

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες του COVID-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η COVID είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού και ενώ η διατροφή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσησης από COVID εξαρχής. Η χρήση αναπνευστικών προφυλάξεων, όπως καλά τοποθετημένες μάσκες N95, θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον COVID. Ακόμη και αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων του COVID, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος.

Η καλύτερη ποιότητα των διατροφικών προτύπων (όπως η Μεσογειακή διατροφή) και ο τρόπος ζωής φαίνεται να σχετίζονται αντιστρόφως, από την μελέτη αυτή, με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον COVID-19, την ανάρρωση, τη διάρκεια και/ή τη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο COVID-19 σε ένα άτομο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.

Η παγκόσμια υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής, εκτός από ένα υγιεινό πρότυπο, βοηθά και στην κατανάλωση και εξαγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID-19, ήταν κατά αρχήν ενθαρρυντικά, και επομένως η συσχέτιση αυτή είναι σημαντικό να μελετηθεί σε μεγαλύτερους αριθμητικά πληθυσμούς για τη διεξαγωγή πιο αναλυτικών συμπερασμάτων.

πηγή healthstories.gr

ΥγείαΔιατροφήΜεσογειακή διατροφή: «Ασπίδα» προστασίας απέναντι στους ιούς

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μάντεψε τι κερδίζεις αν βάλεις στη διατροφή σου αυτά τα 3 μπαχαρικά

Υπάρχουν κάποια μπαχαρικά της μεσογειακής κουζίνας που, πέρα από...

Οι 10 λόγοι που αναδεικνύουν τα σταφύλια σε super food

Τα σταφύλια είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και νερό....

5 συστατικά στις ετικέτες των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις

Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωσε τα 5 SOS...

7 τροφές που συνιστούν οι καρδιολόγοι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να έχετε μια υγιή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα