29.1 C
Serres

Πρωτοποριακή συσκευή εγκεφάλου ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο

Date:

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα, μη επεμβατική συσκευή διέγερσης του εγκεφάλου που διακόπτει τα νευρικά σήματα που σχετίζονται με τον χρόνιο πόνο. Ενώ ο πόνος είναι ένας μηχανισμός αυτοσυντήρησης του σώματος ο οποίος λειτουργεί ως κρίσιμο σύστημα προειδοποίησης ότι κάτι συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί, ορισμένες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία αυτών των σημάτων.

Για παράδειγμα, τα ελαττωματικά νευρικά σήματα που προέρχονται από τον εγκέφαλο μπορούν να ενεργοποιήσουν ψευδείς συναγερμούς σχετικά με ένα τραύμα που έχει ήδη επουλωθεί, ή ένα ακρωτηριασμένο άκρο. Ενώ τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του χρόνιου πόνου, συχνά προκαλούν σοβαρές παρενέργειες συμπεριλαμβανομένου του εθισμού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ελπίζουν ότι η νέα τους συσκευή που ονομάζεται «Diadem», μπορεί να αποτελέσει μια πρακτική μη επεμβατική λύση για ασθενείς που αναζητούν νέες θεραπείες.

Το Diadem παράγει κύματα υπερήχων χαμηλής έντασης για να διεγείρει τις βαθιές περιοχές του εγκεφάλου, διαταράσσοντας τα ελαττωματικά σήματα που προκαλούν τον χρόνιο πόνο. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα που υπέφεραν από χρόνιο πόνο, έδειξε ότι η συσκευή μείωσε άμεσα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο συνεδρίες διάρκειας 40 λεπτών, λαμβάνοντας είτε πραγματική είτε εικονική διέγερση με υπερήχους. Περίπου το 60% της ομάδας που έλαβε τη θεραπεία με τη συσκευή, ανέφερε σημαντική μείωση του πόνου.

«Δεν περιμέναμε τόσο ισχυρά και άμεσα αποτελέσματα μετά από μία μόνο θεραπεία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Τόμας Ρις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσκευή λειτουργεί ρυθμίζοντας άμεσα τη δραστηριότητα ορισμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων. Ενώ υπάρχουν υπάρχουσες μέθοδοι για την αλλαγή των εγκεφαλικών κυκλωμάτων, οι επιστήμονες λένε ότι αυτές δεν μπορούν να φτάσουν στην εγκεφαλική δομή του πρόσθιου φλοιού που εμπλέκεται στην αντίληψη του πόνου.




Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες τροποποίησαν επίσης τους πομπούς υπερήχων της συσκευής για να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ηχητικά κύματα αντανακλώνται από το κρανίο.

«Κατά μέσο όρο, η ενεργός διέγερση μείωσε τον πόνο κατά 60% αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία», έγραψαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, προσθέτοντας ότι τα ηχητικά κύματα ήταν καλά ανεκτά χωρίς να διαπιστωθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στους ασθενείς.

Δεδομένου ότι στην τρέχουσα μελέτη συμμετείχε ένας μικρός αριθμός ασθενών, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν μια μεγάλης κλίμακας δοκιμή για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της συσκευής μακροπρόθεσμα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Pain».

πηγή ertnews.gr

ΥγείαΠρωτοποριακή συσκευή εγκεφάλου ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ισχυρή σύσταση ΕΟΦ για ορθή χρήση απολυμαντικών χεριών

Ο ΕΟΦ εξέδωσε ανακοίνωση για την ορθή χρήση απολυμαντικών χεριών, τονίζοντας ότι δεν...

Μέθοδος FLACS: Ο νέος τρόπος αντιμετώπισης του καταρράκτη

Η νέα μέθοδος FLACS, αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης του...

Κρακ στην πλάτη: Πόσες φορές την ημέρα μπορείτε να το κάνετε

Το κρακ στην πλάτη είναι ανακουφιστικό, ειδικά μετά από...

Αναβάθμιση των τηλεσκοπίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για τη συμμετοχή του στη διαστημική αποστολή PSYCHE

Η πρώτη σειρά επιστημονικών οργάνων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα