29.1 C
Serres

Ουκρανία: «Υπερηχητικό» ρωσικό πλήγμα στη Λβιβ εν μέσω κυβερνητικών αλλαγών – Η Μόσχα προειδοποιεί να μην επέμβει η Δύση

Date:

Μωρό και κορίτσια 9 και 14 ετών συγκαταλέγονται στα επτά, μέχρι στιγμής, θύματα που άφησε σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, η ρωσική επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους και drones στην πόλη Λβιβ, που εδώ και μήνες δεν βρισκόταν στο στόχαστρο.

Η πόλη του δυτικού μετώπου δέχτηκε επίθεση περίπου στις 05:40 (02:40 GMT) και λίγο αργότερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι προελαύνει και στο ανατολικό μέτωπο με κεκτημένα τις πόλεις Πρετσιστίφκα και Καρλίφκα, περίπου 30 χλμ. από την πόλη Ποκρόφσκ, σημαντικό επιμελητειακό κόμβο για τις ουκρανικές δυνάμεις που υποχωρούν εδώ και μήνες σε αυτή την περιοχή.

Πολιτικές εγκαταστάσεις, σχολεία, ιστορικά κτήρια και νοσοκομεία βρίκσονται στις φλόγες, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές στη Λβίβ που προειδοποιούν ότι υπάρχουν και εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων εκτυλίσσεται ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στην πόλη Πολτάβα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το πλήγμα είχε στόχο το 179ο κοινό κέντρο εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας όπου βρίσκονταν ξένοι εκπαιδευτές, ειδικοί στις επικοινωνίες και σε μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και χειριστές drones».

Την παραίτησή του υπέβαλε ο επί 4 χρόνια Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα, μία μέρα αφότου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προανήγγειλε αλλαγές στην κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυσή της. H θητεία του ουκρανού προέδρου έχει τυπικά λήξει, αλλά δεν θα διεξαχθούν εκλογές εν μέσω πολέμου κι αυτός είναι ο λόγος των αλλαγών, ανέφερε από το Κίεβο, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο.

Ο ανασχηματισμός της ουκρανικής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.




Ο Ουκρανός πρόεδρος ωστόσο, κάλεσε τους συμμάχους του να βοηθήσουν στην ουκρανική αεράμυνα και να επιτρέψουν πλήγματα μεγάλη εμβέλειας στη Ρωσία.

Η Μόσχα έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει άμεσα εάν δεχθεί επίθεση με όπλα μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της. Η Μαρία Ζαχάροβα επέμεινε ότι η Ρωσία «βλέπει απευθείας εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία και προειδοποίησε τους «ανεύθυνους πολιτικούς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα».

Συναγερμός και στην Πολωνία

Η επίθεση στην πόλη Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία προκάλεσε αντιαεροπορικό συναγερμό κι εκτός συνόρων αφού για τρίτη φορά σε οχτώ ημέρες πολωνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα για να διασφαλίσουν τον πολωνικό εναέριο χώρο της χώρας.

Πλήγματα αναφέρθηκαν ακόμη στο Κίεβο και την περιφέρεια του Χαρκόβου. Ωστόσο η Ουκρανία κατηγορείται από ρωσικές πηγές ότι αντεπιτίθεται στο ανατολικό μέτωπο με drones θερμίτη.

πηγή ertnews.gr

ΠολιτικήΟυκρανία: «Υπερηχητικό» ρωσικό πλήγμα στη Λβιβ εν μέσω κυβερνητικών αλλαγών – Η...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Εισήγηση Γιώργου Αυτιά για αποζημιώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ ΕΞΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ...

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου ομιλητής στο 4ο Economist Metropolitan Summit στη Θεσσαλονίκη

Στο 4ο Economist Metropolitan Summit, στη Θεσσαλονίκη, θα συμμετέχει ο...

Κυρ. Μητσοτάκης: Προσηλωμένη η κυβέρνηση στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη των οικογενειών με μικρά παιδιά

Την «προσήλωση της κυβέρνησης στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη...

Μ. Βορίδης: Η αύξηση του εισοδήματος, είναι η ιστορία της πενταετίας και θα είναι η ιστορία της οκταετίας

Ο κυβερνητικός απολογισμός της κυβερνητικής πενταετίας, σε συνδυασμό, όμως,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα