22 C
Serres

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στις Σέρρες για τα 102 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Date:

Τιμήθηκε σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, στις Σέρρες, η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας απ’ το Τουρκικό κράτος.

Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης» και έχει καθιερωθεί να τιμάται κάθε χρόνο.

Το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα Σερρών στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους. Ακολούθησε ομιλία από την κ. Ελένη Πετρομελίδου, Φιλόλογο του 5ου Γυμνασίου Σερρών-μέλος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» με θέμα: «Η Μικρασιατική καταστροφή και ο Νομπελίστας Μικρασιάτης ποιητής Γεώργιος Σεφέρης».





Στη συνέχεια, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές μετέβησαν στην πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου, Επισκόπου Σμύρνης. Για τη Δημοτική Αρχή Σερρών, στεφάνι κατέθεσε η Δήμαρχος Σερρών, κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Φέτος συμπληρώνονται 102 χρόνια από τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν το 1922, της γενοκτονίας, των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Υποχρέωση μας είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των θυμάτων των Γενοκτονίας» τόνισε σε δήλωσή της, η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο των πανηγυρικών εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών, τιμήθηκε ο προστάτης των Εφέδρων Αξιωματικών Άγιος Νικήτας ο Γότθος, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικήτα. Στη σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου αναφέρθηκε στον προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών Άγιο Νικήτα αλλά και στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του Συνδέσμου.

ΣέρρεςΕκδήλωση τιμής και μνήμης στις Σέρρες για τα 102 χρόνια από τη...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ιωάννα Γεωργιάδου: Το πιο όμορφο γκολ της ζωής της

Το πιο όμορφο γκολ της ζωής της, έβαλε η...

Ροδόπολη Σερρών: Η παραδοσιακή μασίνα, η ξυλόσομπα με φούρνο επιστρέφει χάρη σε μία οικογενειακή επιχείρηση -video

Στη Ροδόπολη Σερρών, μία οικογενειακή επιχείρηση εξακολουθεί να κατασκευάζει...

Σέρρες: Ο “μαύρος θησαυρός” που καλλιεργείται σε υψόμετρο 1200 μέτρων

Η Άνω Βροντού Σερρών είναι από τους πιο ορεινούς...

Σέρρες: Πού θα σημειωθούν διακοπές ρεύματος αύριο Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

Από τον ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνεται ότι αύριο, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα