Γονείς προσοχή στις λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού που φέρνει η νέα σχολική χρονιά «Οι καιρικές συνθήκες με την  αυξομείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα, αλλά και από μέρα σε μέρα, ... Περισσότερα

Γονείς προσοχή στις λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού που φέρνει η νέα σχολική χρονιά

Epiloges Press

Epiloges Press

Γονείς προσοχή στις λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού που φέρνει η νέα σχολική χρονιά

«Οι καιρικές συνθήκες με την  αυξομείωση της θερμοκρασίας μέσα στη μέρα, αλλά και από μέρα σε μέρα, επιτρέπουν την μετάδοση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού και ιδιαίτερα στα παιδιά» αναφέρει ο διαπρεπής  Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

«Για το λόγο αυτό, συμπληρώνει ο κ. Αρτόπουλος, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί όσον αφορά την εμφάνιση συμπτωμάτων όταν τα παιδιά επιστέφουν από το σχολείο.

 Κι αυτό γιατί οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συχνά ξεκινούν ως κρυολόγημα αλλά καταλήγουν ως μέση ωτίτιδα (λοιμώξεις του μέσου αυτιού), αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα ή διογκωμένοι λεμφαδένες στον λαιμό».

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μεταδίδονται μέσω άμεσης επαφής με άρρωστα άτομα. Για παράδειγμα, όταν κάποιος με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού βήχει, μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του, ιδιαίτερα αν δεν καλύπτουν το στόμα τους.

 Αυτό οδηγεί σε εξάπλωση λοιμώξεων σε αίθουσες διδασκαλίας και παιδικούς σταθμούς, όπου τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο ικανά να καλύπτουν το στόμα τους ή να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. 

Η χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση άρρωστων παιδιών στο σπίτι αποφεύγοντας το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μειωθεί η εξάπλωση των λοιμώξεων.

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων οι  γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παρόχους πρωτοβάθμιας φροντίδας τους.

 Εάν χρειάζεται, μπορεί να ακολουθήσει παραπομπή σε ειδικό ΩΡΛ. Για παράδειγμα, εάν τα παιδιά έχουν πολλαπλές κρίσεις οξείας μέσης ωτίτιδας (λοιμώξεις του αυτιού) σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι υποψήφια για τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού μέσου ωτός.

Σύμφωνα με τους ΩΡΛ μερικές φορές  οι κοινές παθήσεις του αυτιού, της μύτης και του λαιμού μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού εχει να κάνει με το τις προκαλεί  και πόσο σοβαρές  είναι.

 Για παράδειγμα, με επαναλαμβανόμενους πονόλαιμους, εάν προκαλούνται από υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα και πληρούν ορισμένα τεκμηριωμένα κριτήρια (επτά πονόλαιμοι σε ένα χρόνο, πέντε το χρόνο για δύο χρόνια ή τρεις το χρόνο για τρία χρόνια) ή έχουν άλλα κριτήρια, μπορεί να  είναι υποψήφιος για αμυγδαλεκτομή ή χειρουργική αφαίρεση αμυγδαλών.

Advertisement
MEGA

Για τις λοιμώξεις του αυτιού, οι σταγόνες αντιβιοτικών απευθείας στο σημείο της λοίμωξης του αυτιού (στην εξωτερική ωτίτιδα) ή από το στόμα (στη μέση ωτίτιδα) είναι συχνά αποτελεσματικές. 

Για αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, εάν τα προβλήματα είναι σοβαρά και περιλαμβάνουν ροχαλητό, άπνοιες ή παύσεις στην αναπνοή, το παιδί μπορεί να είναι υποψήφιο για αμυγδαλεκτομή. 

Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ Ω.Ρ.Λ. κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

«Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, η χρήση ρινικών στεροειδών ή άλλων φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της λοίμωξης» καταλήγει ο κ Αρτόπουλος.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν - Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση

03/02/26 12:28 μμ

Έρχεται ανανεωμένο το Μαθητών Επιχειρείν – Ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση

MasterChef - Πάνος: Ο λόγος που επέλεξε την Ιωάννα ως υποψήφια για αποχώρηση

03/02/26 12:23 μμ

MasterChef – Πάνος: Ο λόγος που επέλεξε την Ιωάννα ως υποψήφια για αποχώρηση

Η Σ. Μουτίδου διάβασε on air το εξώδικο του Α. Μπέου

03/02/26 12:16 μμ

Η Σ. Μουτίδου διάβασε on air το εξώδικο του Α. Μπέου

Εργατικό Κέντρο Σερρών για ΤΕΑΥΕ Σερρών: Έγιναν 603 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, διερευνήθηκαν 76 εργατικά ατυχήματα

03/02/26 12:09 μμ

Εργατικό Κέντρο για ΤΕΑΥΕ Σερρών: Έγιναν 603 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, διερευνήθηκαν 76 εργατικά ατυχήματα

Αλεξοπούλου: Ζητώ συγγνώμη για το “τζάμπας πέθανε”, ήταν προβληματικός ο τρόπος που το εξέφρασα

03/02/26 10:51 πμ

Αλεξοπούλου: Ζητώ συγγνώμη για το “τζάμπας πέθανε”, ήταν προβληματικός ο τρόπος που το εξέφρασα

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των πρώην αστυνομικών για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους

03/02/26 10:44 πμ

Κεκλεισμένων των θυρών η δίκη των πρώην αστυνομικών για σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών τους

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

03/02/26 10:39 πμ

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα στο Λεκανοπέδιο από τις 12:00 έως τις 15:00 για τον 13ο και τον 14ου μισθό

03/02/26 10:34 πμ

Στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σήμερα στο Λεκανοπέδιο από τις 12:00 έως τις 15:00 για τον 13ο και τον 14ου μισθό

Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο - Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

03/02/26 10:30 πμ

Το Εθνικό Απολυτήριο στο προσκήνιο – Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Επιστολή της Δημάρχου Σερρών στο Υπουργείο Υγείας για την έλλειψη παιδοψυχιάτρου στην Π.Ε. Σερρών

03/02/26 10:23 πμ

Επιστολή της Δημάρχου Σερρών στο Υπουργείο Υγείας για την έλλειψη παιδοψυχιάτρου στην Π.Ε. Σερρών

Θεσσαλονίκη: Παράνομη μεταφορά δέκα Κινέζων με δύο ταξί κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο

03/02/26 10:11 πμ

Θεσσαλονίκη: Παράνομη μεταφορά δέκα Κινέζων με δύο ταξί κι ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο

Θεσσαλονίκη: ΒΙΟ σκουπάκι και ΒΙΟ κυκλώνω για απεξαρτημένους από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΡΓΩ

03/02/26 10:07 πμ

Θεσσαλονίκη: ΒΙΟ σκουπάκι και ΒΙΟ κυκλώνω για απεξαρτημένους από την ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΡΓΩ