Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, ... Περισσότερα

Στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους

Epiloges Press

Epiloges Press

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και φέρει τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

Advertisement
 

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζει ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ενώ θέτει για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών σταθμών.

Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περιλαμβάνουν:

– Τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης. Επιπλέον, σε περίπτωση που η αυθαίρετη χρήση αφορά οδεύσεις τυφλών ή ελεύθερη ζώνη σε πεζόδρομο, για τα οποία σήμερα προβλέπεται αυστηρότερο πρόστιμο, και αυτό διπλασιάζεται σε σχέση με το ισχύον. Σε περίπτωση υποτροπής, αν επιβληθεί η σφράγιση του καταστήματος και παραβιαστεί, τότε αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

– Τη διευκόλυνση της υλοποίησης έργων μείζονος σημασίας και πολιτικής προστασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων που σχετίζονται με την αποκατάσταση καταστροφών ή την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.

Η ρύθμιση οφειλών

Σχετικά με την ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, αυτή αφορά χρέη που έχουν βεβαιωθεί έως την 31η Αυγούστου 2024 και εκκινεί ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς τον Δήμο.

Οι οφειλές ρυθμίζονται και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις διάφορες προσαυξήσεις, και πρόστιμα, ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 95%,

β) αν εξοφληθούν σε δύο έως έξι δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%,

γ) αν εξοφληθούν σε επτά έως 12 δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%,

δ) αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%.

Προβλέπεται επίσης η διάθεση περίπου 200 εκατ. ευρώ, εντός του 2024 στους Δήμους και στις Περιφέρειες της χώρας για λειτουργικές δαπάνες και εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καλύπτοντας ένα σημαντικό τμήμα των αυξημένων απαιτήσεων. Από το 2025, δε, η χρηματοδότησή τους αυξάνεται κατά 53 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τέλος, με τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου ρυθμίζονται ζητήματα για:

Advertisement

– Την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα, με την ενσωμάτωση της εφαρμογής της σχετικής Σύμβασης του Troms του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ρύθμιση αυτή ενισχύει τη διαφάνεια της δράσης της διοίκησης και, συνακόλουθα, το κράτος δικαίου, μέσω της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του δικαιώματος πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα.

– Τη διευκόλυνση των γονέων στη σύνδεση της εγγραφής των τέκνων τους στην οικογενειακή μερίδα με τον έχοντα την επιμέλεια γονέα, ανεξαρτήτως του τρόπου έκδοσης του διαζυγίου.

– Τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα ζώα τους, προκειμένου να προχωρήσουν στη λήψη και αποστολή DNA. Συγκεκριμένα, μειώνεται το ύψους του σχετικού παραβόλου στα 70 ευρώ από τα 135 που είναι σήμερα και, ιδίως, για τους κυνηγετικούς σκύλους στα 40 ευρώ. Παράλληλα, το ανώτατο όριο αμοιβής των κτηνιάτρων για την εργασία αυτή και την αποστολή του υλικού αυξάνεται από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ.

Πάντως, ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του κατοικίδιου, μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2025.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

03/12/25 9:03 μμ

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

03/12/25 8:24 μμ

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

Σ.Νησιούδη για επιστροφή ενοικίου: "Μπορούν να βάλουν τροποποιητική δήλωση"

03/12/25 8:12 μμ

Σ.Νησιούδη για επιστροφή ενοικίου: “Μπορούν να βάλουν τροποποιητική δήλωση”

Μόλις λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

03/12/25 8:03 μμ

Εκπνέει η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης – video

Σέρρες: Μουσική διαμαρτυρία για την Ημέρα ατόμων με αναπηρία - video

03/12/25 7:41 μμ

Σέρρες: Μουσική διαμαρτυρία για την Ημέρα ατόμων με αναπηρία – video