21.3 C
Serres

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Κίνας

Date:

Σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yi, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα και η Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να συνεργάζονται καθημερινά τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος και η Ελλάδα εκλεγμένο μέλος για τη διετία 2025-26.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Διαπίστωσαν ακόμη το εξαιρετικό επίπεδο διμερούς συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και υπογράμμισαν τους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι οποίοι συνδέουν δύο λαούς που είναι συνεχιστές μεγάλων αρχαίων πολιτισμών, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στις συνομιλίες εξετάστηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας και διαπιστώθηκε το σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων. Οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Yi επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να εργαστούν για την εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής οικονομικής συνεργασίας, αξιοποιώντας δυνατότητες συνεργειών σε τομείς όπως η ναυτιλία, η πράσινη μετάβαση και ο τουρισμός.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας, η οποία προσφέρει αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Ιδιαίτερα υπογράμμισε την ποιότητα των ελληνικών αγαθών και προϊόντων που η Ελλάδα επιθυμεί να εξάγει στις κινεζικές αγορές. Τόνισε, στη συνέχεια, τη σημασία των επαφών μεταξύ των λαών, αναφέροντας ότι οι Κινέζοι τουρίστες είναι πάντοτε ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.

Αμφότεροι οι υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν, τέλος, προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων στο Πεκίνο και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα του Γ. Γεραπετρίτη στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της 79ης ΓΣ του ΟΗΕ

Παρέμβαση σε ανοιχτή συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: Κινητοποίηση για την ειρήνη» θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στη συνέχεια, θα συμμετάσχει στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.





Ακολούθως, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε υπουργική συνάντηση με θέμα την κατάσταση στη Γάζα και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Τη συνάντηση συνδιοργανώνουν ο Αραβικός Σύνδεσμος/Ομάδα Εργασίας Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για τη Γάζα, η Νορβηγία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ιορδανίας. Θα έχει, επίσης, χωριστή διμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών του Μαρόκου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Επίσης, θα συμμετάσχει στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Στη συνέχεια, θα λάβει μέρος στην τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα πραγματοποιήσει, στη συνέχεια, συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αργεντινής και της Σενεγάλης. Επιπλέον, θα συναντηθεί με την ηγεσία του World Jewish Congress.

Το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώνεται το απόψε, με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτικήΣυνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Κίνας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Live η Ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει ομιλία στην 79η Σύνοδο...

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Σερβίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο περιθώριο της 79ης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα