21.3 C
Serres

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Τάσουλουκ Νιγρίτας

Date:

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (22/9/2024) η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Τ.Ο. Σερρών του ΚΚΕ και το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, στο Τάσουλουκ στο Λαγκάδι Νιγρίτας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε αντιπροσωπεία από το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.  Την κεντρική ομιλία εκφώνησε η πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών, Φιλιώ Σαραντίδου.

ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Τάσουλουκ Νιγρίτας

Αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης αφού προηγουμένως παρουσίασε τις ιστορικές συνθήκες της ναζιστικής γερμανικής κατοχής, της βουλγάρικης και της ιταλικής. Την ανάγκη που ώθησε τον λαό να αντισταθεί και να οπλιστεί και να οργανώσει όλον τον αντιστασιακό του αγώνα. Την ίδρυση των πρώτων αντάρτικων αντιστασιακών οργανώσεων «Αθανάσιος Διάκος» και «Οδυσσέας Ανδρούτσος» που έδρασαν πριν από την ίδρυση του ΕΑΜ και του ένοπλου τμήματός του τον ΕΛΑΣ. 





ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Τάσουλουκ Νιγρίτας

Στη θέση του Τάσουλουκ ο ΕΛΑΣ χτύπησε και εξουδετέρωσε μια γερμανική μηχανοκίνητη φάλαγγα που επέστρεφε από τη Νιγρίτα στη Θεσσαλονίκη μέσω Σοχού μετά από καταστροφές που προκάλεσε στις υποδομές και σε σπίτια στη Νιγρίτα. Η νικηφόρα επίθεση έγινε την ίδια μέρα που ο ΕΛΑΣ έμπαινε θριαμβευτικά και απελευθέρωνε την πόλη των Σερρών. Τόσο αμετανόητος ήταν ο ναζιστικός στρατός που αντί να μεριμνήσει την ασφαλή του αποχώρηση επιδίδονταν μέχρι την τελευταία στιγμή σε λεηλασίες και καταστροφές.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το νέο στοιχείο που αναφέρθηκε για πρώτη φορά. Η μαρτυρία για τη μάχη του Τάσουλουκ από την αντίπαλη πλευρά. Η αναφορά σε ένα βιβλίο που δημοσίευσε ένας Γερμανός στρατιώτης που βρίσκονταν στην μηχανοκίντη φάλαγγα. Έτσι οι μαρτυρίες εμπλουτίζονται όλο και περισσότερο ρίχνοντας περισσότερο φως στη μάχη εκείνη. Χρέος μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις γνώσεις μας και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία για την πάλη των λαών, τις δυνατότητές τους για νίκη όταν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και τη θέση τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι είναι η κινητήριος δύναμη στην εξέλιξη της κοινωνίας. Αυτό έγινε με την εποποιία του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ το ίδιο προσπαθούμε στις σημερινές συνθήκες να αντισταθεί ο λαός στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που μας κυκλώνουν όλο και πιο στενά.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφανιών.

ΣέρρεςΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Τάσουλουκ Νιγρίτας

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Αγιασμός για την νέα ποδοσφαιρική χρονιά του ΑΡΗ Σκοτούσσας- φωτο

Αγιασμός για την νέα ποδοσφαιρική χρονιά του ΑΡΗ Σκοτούσσας,...

Συνάντηση Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Σερρών με Διευθυντή 424 ΓΣΝΕ

Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σερρών αποτελούμενη από τον Πρόεδρο...

Σέρρες: Ο Γιάννης Κούνιος νέος πρόεδρος στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Ο Γιάννης Κούνιος είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης...

Σέρρες: Πρόστιμο 1.250 ευρώ σε άντρα που έκαιγε ξερά χόρτα

Πρόστιμο 1.250 ευρώ επιβλήθηκε χθες Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου σε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα