Π. Μαρινάκης: Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η απαλλαγή από φόρο πλοίων και φόρο πολυτελείας των μικρών σκαφών αναψυχής
Date:
Στη συνέχιση της πολιτικής μείωσης των φόρων και επιβράβευσης των συνεπών πολιτών με πρόσφατο παράδειγμα την απόφαση για απαλλαγή από τον ειδικό φόρο για τους ιδιοκτήτες σκαφών έως 7 μέτρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ έδωσε έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο ραδιόφωνο του Σκάι και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.
Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης απαρίθμησε εκ νέου τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία των δανειοληπτών και διαχώρισε εκ νέου τη διαγραφή του Μάριου Σάλμα από την πολιτική κριτική, που ασκείται από μέρος των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ερωτηθείς για το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και δη στον Κηφισό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι περίπου 2.500 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί σε μάχιμες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της Τροχαίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αυστηροποιεί συνεχώς τον Ποινικό Κώδικα, προωθεί την εγκατάσταση εκατοντάδων καμερών και προωθεί συντεταγμένα την καμπάνια για το bullying και τη βία των ανηλίκων.
Ακολουθεί αναλυτικά και ανά θεματικές ενότητες η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι:
Για την κατάργηση του ειδικού φόρου στα μικρά σκάφη
Είναι απαλλαγή για τα σκάφη μέχρι 7 μέτρα, ουσιαστικά δεν μιλάμε για σκάφη πολυτελείας, μέσα σε αυτά υπάρχει και η κατηγορία των ερασιτεχνών αλιέων. Εδώ έχουμε και αναδρομική εφαρμογή για τα τελευταία χρόνια, από το 2020 μέχρι το 2023, δηλαδή όσοι έχουνε πληρώσει φόρο θα τους επιστραφεί.
Επειδή τυχαίνει να το γνωρίζω, είναι από αυτά τα οποία, προφανώς τυπικά, περνάνε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και όλη η δουλειά γίνεται, αλλά είναι αυτό που λέμε μια προσωπική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, που είναι αποτέλεσμα και αυτό που λέμε, ένα από τα θετικά τα πολλά, που κάνουν οι περιοδείες. Είναι από αυτά λοιπόν τα οποία μεταφέρθηκαν και ο ίδιος επενέβη να αλλάξει.
Για την πολιτική μείωσης των φόρων και τη στήριξη των συνεπών πολιτών
Ήταν παράλογο που περιλαμβανόταν σε αυτό το φόρο και αυτή η κατηγορία των σκαφών μέχρι 7 μέτρα και ορθώς ουσιαστικά απαλλάσσονται οι άνθρωποι αυτοί και θα τους επιστρέφουν τα χρήματα. Αυτός ο φόρος, είτε σε επίπεδο μείωσης, είτε σε επίπεδο κατάργησης, είναι αν δεν κάνω λάθος, ο 61ος φόρος, συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της πρώτης τετραετίας. Δώδεκα φόροι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα μειωθούν από 1/1/2025.
Παράδειγμα σας λέω, ο μηδενισμός του φόρου ασφάλισης υγείας, για παιδιά μέχρι 18 ετών, ένα πολύ σημαντικό νέο για τους γονείς μικρών παιδιών και την ασφάλισή τους και για μένα αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί περάσαμε περίπου τις προηγούμενες δύο εβδομάδες να συζητάμε για τα κόκκινα δάνεια και τους ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και πολύ σωστά η Κυβέρνηση αυτή, μετά από την επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών μας, έχει κάνει σημαντικά πράγματα για αυτούς, έχοντας μειώσει μάλιστα τα κόκκινα δάνεια από το 40% στο 7,5%.
Σε αυτή τη χώρα νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πολύ περισσότερο για αυτούς που κατάφεραν να μην κοκκινήσουν τα δάνεια τους. Όσο σημαντικό είναι να στηρίξουμε αυτούς που έχουν κόκκινα δάνεια και το κάνουμε, άλλο τόσο σημαντικό είναι να στηρίζουμε και τους ανθρώπους που μια ζωή πληρώνουν. Μια ζωή δηλαδή με πολύ μεγάλες δυσκολίες, γιατί όλοι αυτοί δεν είναι άνθρωποι που έχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα. Πληρώνουν τα δάνεια τους, πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Αυτοί τι θέλουν; Αυτοί θέλουν σιγά-σιγά να απαλλάσσονται από βάρη.
Αυτοί θέλουν, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά. Θέλουν δηλαδή μία έμμεση αύξηση εισοδήματος, σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας ακρίβειας και νομίζω ότι τέτοιες κινήσεις, σημιακές παρεμβάσεις απαλλαγής από φόρους, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος για να μοιράζονται δίκαια τα βάρη, είναι αυτό που κάποτε είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλουμε να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς. Δεν υποτιμώ, τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια, επικροτώ τη συζήτηση αυτή, χρειάζεται να λογοδοτούμε και να λέμε τι έχουμε κάνει, αλλά θέλω πολύ περισσότερο να μιλήσω για αυτούς, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν.
Για τη μείωση των κόκκινων δανείων με τις αυξημένες ρυθμίσεις οφειλών και τις καταγγελίες για τους servicers
Από 92 δισεκατομμύρια ευρώ, πήγαμε στα 70 δισεκατομμύρια ευρώ, μεγάλος αριθμός ακόμα, αλλά και σημαντική μείωση ως προς τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα. Συγκριτικά, η αντίστοιχη χρονική περίοδος του ’24 με το ’23, είχαμε ας πούμε 22.000 ρυθμίσεις, λόγω των τελευταίων δυνατοτήτων που έδωσε η Κυβέρνηση. Έχει μεγάλη αξία να πούμε δύο πράγματα, τα οποία τα έχουμε νομοθετήσει, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών μας που έκαναν την ερώτηση και βέβαια οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες – γιατί μπορείς να κάνεις καταγγελία και στην τράπεζα της Ελλάδας και στη Γενική Γραμματεία – μπορεί να τις θωρακίσουν και να τις εποπτεύσουν ότι εφαρμόζονται.
Πλέον υποχρεωτικά οι services, υποχρεωτικά πρέπει να δέχονται τις αποφάσεις εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον ευνοούν τον ευάλωτο δανειολήπτη. Αυτό δεν συνέβαινε μέχρι πριν από 7, 8 μήνες που ψηφίστηκε, αυτό ψηφίστηκε στη δεύτερη τετραετία και το δεύτερο, πλέον έχει την απόλυτη υποχρέωση, με πρόστιμα που φτάνουν μέχρι 500.000 ευρώ, ο services, εν προκειμένω, να ενημερώνει τον δανειολήπτη λεπτομερώς, για το υπόλοιπο του, το υπόλοιπο των δόσεων του, την πορεία της συμφωνίας του συμβιβασμού, γιατί πάρα πολλά έξω αυτών των δανείων, στο παρελθόν κ. Πορτοσάλτε, χάνονταν λόγω κακής και εγώ θα πω, δεν θα κρύψω τα λόγια μου, πολλές φορές δολίως κακής ενημέρωσης.
Τώρα λοιπόν αν δεν υπάρχει η λεπτομερής ενημέρωση, έγγραφη, στην ώρα της, προφανώς δεν χάνεται η συμφωνία, δεν παίρνεται κανένα σπίτι, σε καμία περίπτωση και έχει πολύ αυστηρά πρόστιμα. Εδώ όμως πρέπει να γίνει καταγγελία. Αυτό το λέμε, να το ακούσει ο κόσμος, να κάνουνε καταγγελίες, όταν έχουμε ελλιπή ενημέρωση, εν μέρει ενημέρωση, μη ενημέρωση, εκπρόθεσμη ενημέρωση, δηλαδή σας πήραμε τηλέφωνο, αλλαγή δεδομένων, πρέπει να το γνωρίζουν αυτό.
Για την επίκαιρη ερώτηση των 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
Χάσαμε πολλά χρόνια ως χώρα, με το να θεωρούμε ότι αυτοί, οι οποίοι είναι οι πιο ευεργετικοί, οι πιο ευαίσθητοι για τους ανθρώπους αυτούς είναι αυτοί που πηγαίναν στις πορείες και λέγαν, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Αυτό δεν λέει τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνει ένα σοβαρό κράτος, είναι να βάλει κανόνες, γιατί προφανώς και το να πληρώνεις τις υποχρεώσεις σου, είναι μέρος της άσκησης αλλά με δικαιοσύνη, με κανόνες, με ενημέρωση, με πρόστιμα για αυτούς, οι οποίοι κάνουν κατάχρηση.
Έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία να δείτε τις δηλώσεις των βουλευτών μας, κατόπιν και της διαγραφής, τέλος πάντων, των προηγούμενων ημερών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν αυτό που είπα και εγώ στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι είναι δύο διαφορετικά θέματα και έχει μεγάλη αξία να τα ακούμε.
Για τη διαγραφή Σαλμά
Δεν έχει να κάνει ούτε με την άσκηση κριτικής, ούτε με την ερώτηση, έχει να κάνει με την επανειλημμένη διατύπωση συκοφαντιών, για ένα θέμα για το οποίο είχε πάρει λεπτομερέστατη απάντηση στη Βουλή, δεν επανήλθε. Ένα θέμα, ενός διαγωνισμού δηλαδή, το οποίο κρίθηκε στα διοικητικά δικαστήρια και όχι στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μετά την άσκηση των ένδικων βοηθημάτων, που δίνει ο νόμος σε κάθε εταιρεία. Όταν μάλιστα του ζητήθηκε, πριν από μήνες, δηλαδή σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, για να μπορεί να τα επεξεργαστεί, η αποστολή των σχετικών εγγράφων, τα έλαβε.
Σε καμία περίπτωση όμως δεν διαγράφεται ούτε για τις ιδέες του, ούτε για την κριτική που άσκησε και είναι δεδομένο αυτό και εν πάση περιπτώσει, το έχω πει πολλές φορές, ο χώρος μας, ο πολιτικός, όχι μόνο η παράταξη που ανήκουμε η Νέα Δημοκρατία, ευρύτερα, υπάρχει κόσμος που δεν ανήκει σε καμία παράταξη, απλά στηρίζει ευρύτερα κάποιες πολιτικές και κάποιες λογικές. Πιστεύει πολύ στην αστική δημοκρατία, στους θεσμούς. Αν θεωρείς ότι υπάρχει κάτι μεμπτό, δεν είναι δουλειά, ούτε ο «αέρας» του σταθμού σας, ούτε κάποιου άλλου σταθμού, είτε τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού, να το καταγγείλεις, είναι η δικαιοσύνη. Όταν λοιπόν αντί να το κάνεις αυτό επαναλαμβάνεις κάτι, αυτό μου θυμίζει όλα αυτά τα τηλεδικαστήρια.
Για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εφαρμογή της νομιμότητας
Μου δίνετε μια ευκαιρία να πω κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όταν έχουμε θετικά βήματα. Είναι για κάποια Μέσα δημοφιλές όταν θέλουν να κατηγορήσουν τη χώρα τους, τη χώρα μας, όχι κάποια άλλη χώρα. Και για να είμαι ακριβής, στις τελευταίες δύο εκθέσεις της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, επί Μητσοτάκη θεσπίστηκαν διατάξεις καταπολέμησης της διαφθοράς και όλες αυτές οι εκκρεμείς υποθέσεις έχουν φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο μείωσης πάνω από 70%.
Είναι κάτι που τα επόμενα χρόνια δεν πρέπει να είναι καν αντικείμενο συζήτησης. Και ξεκινάει, προφανώς, από πολύ ψηλά και φτάνει μέχρι χαμηλά. Γιατί κανείς δεν εξαιρείται του ελέγχου. Όλα αυτά τα μεγάλα κυκλώματα, τα οποία τα βλέπουμε πάρα πολύ λογικά να εξαρθρώνονται σε φυλακές, σε ΔΟΥ, γύρω από την Δημοτική Αστυνομία, πάρα πολλές υποθέσεις που εξιχνιάζονται μεγάλης φοροδιαφυγής. Αυτά δεν είναι «μεγάλα ψάρια»; Όταν γίνονται έλεγχοι για όλες αυτές τις υποθέσεις, πιστεύετε ότι εξαιρείται κάποιος του ελέγχου;
Για να δούμε λίγο τι συμβαίνει τελικά με όλα αυτά τα οποία εμάς μας λοιδορούσαν, εγώ θα πω δικαίως, γιατί ο κόσμος είχε βαρεθεί να ακούει υποσχέσεις για τα γήπεδα, για την οπαδική βία. Πηγαίνουμε προς προσωποιημένα εισιτήρια. Υπάρχουν περιπτώσεις οπαδών που ταυτοποιούνται πλέον. Δηλαδή, θα πάμε σε ένα επίπεδο κάποια στιγμή και προσωπικών ταυτοποιήσεων σε όποιον κάνει τα επεισόδια. Πηγαίνουμε, λοιπόν, στα γήπεδα με μία σχετική ασφάλεια; Προφανώς η παραβατικότητα δεν εξαφανίστηκε. Γίνονται εκκενώσεις καταλήψεων στα πανεπιστήμια; Γίνονται. Σταμάτησαν να υπάρχουν παραβατικοί, όπως προ ημερών; Όχι. Αλλά το θέμα είναι, μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο, ο νόμος να εφαρμόζεται στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό και πολύ πιο αυστηρός.
Για τη Λεωφόρο Κηφισού και το κυκλοφοριακό
Έχουν μεταφερθεί σχεδόν 2.500 αστυνομικοί σε μάχιμες υπηρεσίες και σε υπηρεσίες κρίσιμες όπως είναι η Τροχαία. Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, έδωσε στατιστικά χτες ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην εκπομπή του κυρίου Οικονόμου και του κυρίου Παυλόπουλου. Είναι δεδομένο ότι η Κηφισού είναι αυτή τη στιγμή ακόμη, παραμένει, το μεγάλο ζήτημα του κυκλοφοριακού. Δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο, γιατί αυτή την στιγμή δεν έχω υπόψιν μου από το αρμόδιο Υπουργείο κάτι περισσότερο. Θέλω όταν λέω κάτι να είναι δεδομένο.
Δεν λύνονται όλα από την μία μέρα στην άλλη. Δεν είναι εύκολη άσκηση, το αντιλαμβάνεστε, γιατί συγχρωτίζονται πολλά περισσότερα οχήματα από αυτά τα οποία μπορεί να υποστηρίξει ένας δρόμος -αυτή είναι η βασική αιτία- αλλά είναι δεδομένο ότι πρέπει να το επαναφέρουμε ξανά και ξανά για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε.
Για τους εντατικότερους ελέγχους και την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα
Επεκτείνονται οι έλεγχοι σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο. Πολλαπλασιάζονται οι συλλήψεις έναντι οποιουδήποτε παραβάτη. Τον παραβάτη, δεν τον βλέπουμε a priori, με άλλα χαρακτηριστικά. Ο νόμος εφαρμόζεται για όλους, προφανώς. Αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω. Κάποια στατιστικά δείχνουν ότι υπάρχουν κάποιες εστίες παραβατικότητας σε συγκεκριμένα σημεία, όπως, ας πούμε, στον σιδηρόδρομο. Εδώ ακολουθούνται πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και θα ακούσετε και περισσότερα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Και βέβαια, πολύ σημαντική αλλαγή: μια ακόμη παρέμβαση στον ποινικό κώδικα. Άλλο ένα παραθυράκι -ορθάνοιχτο παράθυρο θα πω εγώ. Πρέπει να είναι η τέταρτη παρέμβαση τα τελευταία τρία χρόνια από δύο διαφορετικούς υπουργούς Δικαιοσύνης, τον κ. Τσιάρα και τον κ. Φλωρίδη, που πρακτικά αυτό ήταν και το πρόβλημά μας, της νομοθεσίας μας. Δεν είναι που δεν είχαμε μεγάλες ποινές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, τις μείωσε και αυτές τις ποινές, αλλά το πρόβλημα το μεγάλο ήταν ότι αυτές οι ποινές ήταν στα λόγια και το κυριότερο, δεν εκτίονταν ποτέ. Τώρα, με την προσωρινή κράτηση θα γίνει παρέμβαση και όποιος είναι υπότροπος θα μπαίνει μέσα.
Για τη βία ανηλίκων
Οι έφηβοι δεν έχουν το ακαταλόγιστο. Η ανηλικότητα χωρίζεται σε κατηγορίες. Υπάρχει μια ενδιάμεση κατηγορία, οι έως και 15, που είναι μια μεσαία ηλικιακή κατηγορία, που στην πραγματικότητα, δεν γίνεται να φυλακιστεί, αλλά σίγουρα θα πρέπει να δούμε άλλες μορφές σωφρονισμού για να «γυρίσουν» κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά.
Κάποιες φορές γίνεται και κατάχρηση της ανηλικότητας, σε οριακές περιπτώσεις 17,5 – 18 ετών. Ας μην την ανοίξουμε αυτή την συζήτηση. Έχει να κάνει, βέβαια, και με την κρίση του δικαστηρίου πολλές φορές, αλλά όταν το δικαστήριο βλέπει κάποιον που είναι 17,5 πρέπει να τον αντιμετωπίσει ως ανήλικο. Γιατί είναι ανήλικος.
Να κρίνουμε αν μια κυβέρνηση μας κοροϊδεύει ή προσπαθεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της με τα πολλά προβλήματα που ακόμα υπάρχουν, πρέπει να δούμε τα στοιχεία. Τι είπε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης; Διπλασιάστηκαν οι συλλήψεις ανηλίκων από τη μια χρονιά στην άλλη. Δεν είναι ευχάριστη είδηση αυτή. Μπορεί να δείχνει ότι κάποιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά αυτό δεν είναι ευχάριστο. Και δεδομένα.
Για την πλατφόρμα «STOP bullying»
Έβγαλε ο Κυρ. Πιερρακάκης μία πολύ-πολύ σημαντική πλατφόρμα για το μπούλινγκ στα σχολεία. Ξέρετε πόσες καταγγελίες έχουμε σε λίγους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των τριών μηνών; Τριακόσιες τριάντα. Αν σκεφτείτε ότι αυτό βγήκε τον Απρίλιο, λειτούργησε Απρίλιο, Μάϊο και λίγο τον Σεπτέμβριο. Έχουν διαχειριστεί όλες τις καταγγελίες. Κάποιες καταγγελίες έχουν οδηγήσει σε πειθαρχικές ποινές.
Ήταν στα 11 σημεία που άνοιξαν τα σχολεία. Ένα εκ των 11 ήταν και η πλατφόρμα αυτή, η οποία λειτουργεί. Είναι στη διάθεση μαθητών και γονέων. Το λέω για να το ακούνε. Έχει 330 καταγγελίες. Αυτή είναι μια ενημέρωση πριν από 10 μέρες. Δηλαδή, μπορεί τώρα να είναι παραπάνω.
Έχει δύο διαστάσεις: Τη θετική ότι υπάρχουν πλέον εργαλεία. Η ειδική γραμμή βοήθειας η τηλεφωνική, γιατί δεν γίνονται μόνο στα σχολεία τέτοια, γίνονται και εκτός σχολείων, μόνο για εφήβους, μόνο για μαθητές, όπου επί τόπου, κατά προτεραιότητα – όπως συμβαίνει και με την κακοποίηση κατά των γυναικών – επεμβαίνει η Αστυνομία μέσα σε λίγα λεπτά. Υπάρχει ειδική γραμμή. Ετοιμάζεται από τον κ. Χρυσοχοΐδη, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, panic button μόνο για ζητήματα παιδικής παραβατικότητας.
Για την επίθεση στην καθηγήτρια του ΕΚΠΑ
Σας μιλάει ένας άνθρωπος που έχει δεχθεί όχι τρικάκια, δηλαδή χαρτάκια, έχει δεχθεί γκαζάκια κάτω από το σπίτι του μόλις εξελέγην τότε Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, για να μου πουν – μάλιστα το έβαλαν και σε αυτό το περιβόητο site που έχουν – να έχεις τον νου σου.
Το πρώτο που πρέπει να πούμε, να συμφωνήσουμε, ότι αυτή είναι η χειρότερη μορφή φασισμού. Και αυτά έχουν ειπωθεί από ανθρώπους άλλων πολιτικών χώρων από εμένα, όχι από εμένα ή κάποιον δεξιό, κεντροδεξιό, κλπ. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι πλέον οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι υπεράνω του νόμου. Δεν το λέω εγώ, το λένε τα στατιστικά στοιχεία των δεκάδων πλέον εκκενώσεων καταλήψεων. Το τρίτο που θέλω να πω, είναι ότι οι Αρχές πλέον επεμβαίνουν αποδεδειγμένα κατόπιν κλήσης, είτε από ενός πολίτη, μιας καθηγήτριας, ενός καθηγητή, ενός φοιτητή, του Πρύτανη. Έχουν ευθύνη όλοι. Δηλαδή, όταν γίνεται μία παράνομη πράξη, αν γίνει εδώ απέξω κάτι, έτσι;
Για τις εκκενώσεις καταλήψεων στα πανεπιστήμια
Προ ημερών, έτυχε να βρεθώ, μετά τη ΔΕΘ, στην ίδια πτήση, με Πρύτανη … και μου έδειχνε συγκεκριμένες εικόνες πριν και μετά από επιχειρήσεις που έγιναν και ελευθερώθηκαν χώροι. Πώς έγιναν όμως; Εδώ, λοιπόν αν υπάρχει ένα «στέκι», αυτό τι πρέπει να γίνει; Να πούμε πώς έγινε η δουλειά, όπως έγινε στο Μετσόβιο, όπως έγινε στα Δημοκρίτειο, όπως έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως έχει γίνει στο Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, όπως έγινε στην Κρήτη πριν από έναν – ενάμιση μήνα.
Πώς γίνεται η δουλειά; Είτε ο Πρύτανης είτε ο Κοσμήτορας παίρνει τηλέφωνο την Αστυνομία και λέει: Εδώ πέρα, ένας χώρος που θα έπρεπε να είναι στους φοιτητές και τους καθηγητές, είναι σε μπαχαλάκηδες, ελάτε να τον καθαρίσετε, να τον εκκενώσετε, αν υπάρχουν παραβατικοί να τους συλλάβετε. Έτσι γίνεται η δουλειά. Αυτό πρέπει να γίνει κι εδώ.
Αυτά θα γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται και θα είναι μια καθημερινότητα πλέον γι’ αυτούς, να το ξέρουν. Η θέση τους, εφόσον παρανομούν, είναι στη Δικαιοσύνη και αν η Δικαιοσύνη το κρίνει, στη φυλακή. Κι αν καλέσει κάποιος την Αστυνομία και η Αστυνομία δεν επέμβει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα – γιατί είναι επιχειρήσεις αυτές, δεν είναι να πάμε να πιάσουμε έναν, πρέπει να γίνει εκκένωση, δεν θα το κάνω εγώ κι εσείς, θα το κάνουν άνθρωποι εξειδικευμένοι από την Αστυνομία – τότε ναι, να έρθει ο καθηγητής, ο Πρύτανης, και θα είμαστε μαζί του, να δούμε ποιο Όργανο δεν επενέβη, ενώ έπρεπε να επέμβει.
Όταν, όμως, έχεις δεκάδες επιχειρήσεις εκκένωσης, σε μια χώρα που ήταν άβατα τα πανεπιστήμια, η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι αυτή.
Για την εγκατάσταση καμερών στους δρόμους
Υλοποιείται άμεσα τους επόμενους μήνες. Δηλαδή, είμαστε σε μια διαδικασία του να βγουν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι για τον έλεγχο κυκλοφορίας, το τονίζω, αυτόματα πρόστιμα και τα σχετικά, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, γιατί συμβαίνει και με ιδιωτικές κάμερες, όταν μέσα από τις κάμερες αυτές φαίνεται ότι προκύπτει ένα σοβαρό αδίκημα, χρησιμεύουν και για σκοπούς τέτοιους.
Το κόστος, η διαδικασία, ο τρόπος υλοποίησης, θα βγουν συνολικά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Εμείς αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, για να κερδίσουμε χρόνο, είναι ουσιαστικά να προσπαθήσουμε να το δώσουμε, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες του νόμου, σε μία εταιρεία η οποία έχει έτοιμη την υποδομή. Για να μην μπούμε σε μια διαδικασία να φάμε έναν – ενάμιση χρόνο, ίσως και παραπάνω, μέχρι να το στήσουμε αυτό από το μηδέν. Αλλά για να μην λέμε πολλά, ας περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξουν τα συναρμόδια Υπουργεία.
Για τις μετεγγραφές παιδιών τρίτεκνων οικογενειών
Οιονεί, πάμε να επεκτείνουμε όλα τα δικαιώματα σταδιακά και στα ζητήματα μεταγραφών και πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Λεπτομερειακά από το Υπουργείο Παιδείας.
Για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες έβγαλε μία ομιλία που απευθυνόταν κυρίως στο εξωτερικό. Έδωσε απαντήσεις, όμως, και σε αυτούς που στο εσωτερικό προσπαθούν να κτίσουν ένα αφήγημα ενδοτικότητας, το οποίο είναι αφήγημα επιστημονικής φαντασίας. Επανέλαβε τις πάγιες, τις διαχρονικές ελληνικές θέσεις, που έχουν επαναλάβει όλοι οι προκάτοχοί του, αλλά με ξεκάθαρο στίγμα. Όπως, δηλαδή, ότι δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχίας.
Θέλουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για τη μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε λύση δύο κρατών με την Κύπρο. Αλλά, ξέρετε, έχουν μεγάλη αξία αυτά τα οποία είπε και τα είπε καθαρά και δυνατά. Έχει πολύ μεγάλη αξία, όμως, να επισημάνουμε και κάτι άλλο. Επί των ημερών ποιας Ελλάδας ακούγονται αυτά. Και τι σημαίνει πλέον για το ευρύτερο γεωπολιτικό στερέωμα η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είδαμε μία τριμερή με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεν ξέρω αν αυτό έχει τη δυνατότητα να γίνει από άλλα κράτη, νομίζω πως όχι. Μπορούσε κάποτε να κάνει σε τέτοιο επίπεδο η Ελλάδα, δεκάδες κορυφαίες συναντήσεις. Έχουν πολύ μεγάλη αξία και οι συναντήσεις οικονομικού χαρακτήρα.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης
Αυτοί όλοι που λένε «μα βγήκε ο Ερντογάν και μίλησε για το ψευδοκράτος, θα έπρεπε ο Μητσοτάκης να σηκωθεί να φύγει και να μην τον συναντήσει» κλπ. Αυτοί αυτό το οποίο προτείνουν ουσιαστικά είναι στη πραγματικότητα κάτι επιζήμιο για τη χώρα. Γιατί; Αν το έκανε αυτό, ούτε θα ακουγόντουσαν καθαρά οι ελληνικές θέσεις, ούτε απαντήσεις θα δίνονταν, ούτε, στο τέλος της ημέρας, θα έμενε η ομιλία του Πρωθυπουργού. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα από τα πολλά που μας δίνει οι διάλογος, χωρίς να βάζουμε – το ξαναλέω – στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας και «κόκκινων» γραμμών, τα οποία ούτε καν διαπραγματευόμαστε.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ