22.6 C
Serres

Αυτός είναι ο Χρήστος Μουζακίτης: Οι 12 ημερομηνίες-σταθμοί στην πορεία του

Date:

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι όλη η ποδοσφαιρική Ελλάδα ασχολείται από το βράδυ της Κυριακής (29/9) με τον Χρήστο Μουζακίτη.

Ο 17χρονος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Super League με τη φανέλα του Ολυμπιακού γεγονός που -δυστυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο- είναι εντελώς ασυνήθιστο. Φυσικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω της συστηματικής ενασχόλησης με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, είχε αναφερθεί πολλές φορές στον συγκεκριμένο παίκτη, ο οποίος μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συμπεριληφθεί στους δέκα κορυφαίους Έλληνες κάτω των 18 ετών

Εναντίον του Ατρόμητου ο νεαρός χαφ κατάφερε να συνδυάσει την πρώτη του συμμετοχή με εξαιρετική εμφάνιση, που «ανάγκασε» τον Μεντιλίμπαρ να τον αφήσει στο γήπεδο για όλο το 90λεπτο και παράλληλα να θέσει παρακαταθήκη για τη μελλοντική του αξιοποίηση. Όμως σε όλα αυτά είναι απαραίτητο να υπάρξει μέτρο. Γιατί μπορεί τώρα ο κόσμος του Ολυμπιακού να βλέπει στο πρόσωπο του Μουζακίτη έναν… «Γιαμάλ», όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν πολύ προσεκτικά βήματα.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι ο «Μούζα» έπαιξε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου στον οποίο εκπαιδεύεται συστηματικά από τα 9 του χρόνια. Ήταν Χριστούγεννα του 2015 όταν πέρασε για πρώτη φορά την κεντρική είσοδο στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, μαζί με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό του αδελφό, Βασίλη ο οποίος επίσης αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό μέχρι την ηλικιακή κατηγορία Κ17.

Ο Χρήστος είχε ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας, όπως αποτυπώνεται και στην φωτογραφία που εξασφάλισε αποκλειστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως ένας τραυματισμός στο μάτι έμελλε να αλλάξει τα πάντα, δημιουργώντας κάτι σαν φαινόμενο της πεταλούδας για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό! Οι γονείς του, ο Διονύσης και η Βαρβάρα, ούτε που συζητούσαν το ενδεχόμενο να συνεχίσει σε αυτή τη θέση. «Άμα θέλεις να παίζεις ποδόσφαιρο, ξέχνα το τέρμα» του είπε ο πατέρας του, γιατί ήξερε ότι ο Χρήστος δεν υπήρχε περίπτωση να βάζει τα χέρια του (και το… κεφάλι του) στη φωτιά για να πιάσει τη μπάλα.

Έτσι, στα 7 του χρόνια υποχρεώθηκε σε αλλαγή θέσης! Το πολύ καλό αριστερό του πόδι έκανε αμέσως τη διαφορά (έστω κι αν το σουτ του δεν ήταν τόσο δυνατό όσο του Βασίλη!). Το 2014 εντοπίστηκε στο Ηράκλειο Αττικής από τον Στέλιο Ορφανίδη, επί σειρά ετών προπονητή στα μικρά τμήματα της ΑΕΚ, έτσι πήγε στην Ένωση, πάντα μαζί με τον αδελφό του.

Ένα χρόνο μετά μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, που ήταν η ομάδα την οποία υποστήριζε. Σταδιακά εξελίχθηκε στις ακαδημίες των «ερυθρόλευκων» και θεωρήθηκε project κυρίως χάρη στο πολύ υψηλό ποδοσφαιρικό του IQ. Ο Μουζακίτης ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία του 2006 που δέχθηκε ίσως πιο δυνατά απ΄όλες τις συνέπειες της πανδημίας. Δεν είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε επίπεδο Super League Κ15, καθώς αναβλήθηκε το πρωτάθλημα της περιόδου 2020/21 και το διάστημα εκείνο προπονούταν μόνος στο γήπεδο της Λεωφόρου Κύμης στο Νέο Ηράκλειο.

Η επανέναρξη όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων το Φθινόπωρο του 2021, συνέπεσε με την εκτόξευση του Χρήστου Μουζακίτη, ο οποίος μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια αγωνίστηκε σε τέσσερα διαφορετικά γκρουπ του Ολυμπιακού (Κ17, Κ19, Β΄ ομάδα, πρώτη ομάδα), έγινε διεθνής με τρεις εθνικές ομάδες και κατέκτησε 4 τίτλους με κορυφαίο όλων φυσικά το Youth League του 2024.

Αναλυτικά οι 12 σταθμοί της μέχρι τώρα πορείας του:

04/12/2021: Πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό σε ηλικία 14 ετών και 11 μηνών. Ο νεότερος επαγγελματίας στην Ιστορία του συλλόγου.

06/12/2021: Ντεμπούτο με την Κ19 σε ηλικία 14 ετών και 345 ημερών με προπονητή τον Σωτήρη Συλλαϊδόπουλο




13/09/2022: Ντεμπούτο στην εθνική Κ17

12/04/2023: Ντεμπούτο ΟΣΦΠ Β΄ στο ματς με Επισκοπή

29/04/2023: Πρωταθλητής Κ19

15/11/2023: Ντεμπούτο στην εθνική Κ19

11/06/2023: Πρωταθλητής Κ17

01/07/2023: Νέο συμβόλαιο στον Ολυμπιακό, με διάρκεια έως το 2026.

22/04/2024: Πρωταθλητής Ευρώπης (Youth League)

25/05/2024: Πρωταθλητής Κ19

10/09/2024: Ντεμπούτο στην εθνική Κ21 σε ηλικία 17 ετών και 8 μηνών

29/09/2024: Ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού στο ματς με τον Ατρόμητο, σε ηλικία 17 ετών, 9 μηνών και 4 ημερών.

ΑθλητικάΑυτός είναι ο Χρήστος Μουζακίτης: Οι 12 ημερομηνίες-σταθμοί στην πορεία του

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γραφικοί και αγαπημένοι τύποι των Σερρών: Ο Κοσμάς και ο Στράτος

Γράφει ο Σερραίος ιστορικός και συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης "ΓΡΑΦΙΚΟΙ...

Σπηλιά της Αναλήψεως στο Αχλαδοχώρι Σερρών: Ένα μυστηριώδες σπήλαιο με άγνωστη ιστορία

Ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και μέσα σε σκοτεινούς βράχους,...

Επανέναρξη από σήμερα των σιδηροδρομικών δρομολογίων στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Σερρών

Επανέρχονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα μεταξύ Θεσσαλονίκης -...

Λαμία – Πανσερραϊκός 1-2: «Έσπασε το ρόδι» με μεγάλο «διπλό», δείτε τα γκολ του αγώνα

Την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα πανηγύρισε ο Πανσερραϊκός,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα