23.1 C
Serres

«Είναι η τρελή ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου;»

Date:

«Ποτέ θλιμμένη και ποτέ γκρινιάρα, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά που ξεφωνίζει την καινούρια ελπίδα που ανατέλλει;» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης και εμπνέει μια ομάδα που φέρνει την ελπίδα σε άτομα που παλεύουν με την απεξάρτηση. «Τρελή Ροδιά» είναι το όνομα της ΚοινΣΕπ Ένταξης που λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες στην αγροτική περιοχή Κιουλιούκι Βασιλικών νομού Θεσσαλονίκης.

«Το όνομά μας, με έμπνευση από το ομώνυμο ποίημα, προέκυψε από το γεγονός ότι δίπλα από το φυτώριό μας, νοικιάζουμε μια έκταση με 450 δένδρα ροδιάς που ευελπιστούμε σιγά σιγά να μπορούμε να διαθέτουμε προς πώληση τα ρόδια είτε να τα μεταποιούμε», αναφέρει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νόμιμη εκπρόσωπος της ΚοινΣΕπ. Αναστασία Χαμαλίδου. Στο φυτώριο της «Τρελής Ροδιάς», οι εργασίες αφορούν στον πολλαπλασιασμό βοτάνων, αρωματικά φυτών και παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών και οπωροκηπευτικών, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται σε γλαστράκια σε παραγωγούς και ιδιώτες.

Όπως εξηγεί η κ. Χαμαλίδου, η «Τρελή Ροδιά», που λειτουργεί με την υποστήριξη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου ολοκληρωμένου μοντέλου κοινωνικής και εργασιακής (επαν)ένταξης ανθρώπων που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξάρτησης. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και υποστηρίζει ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά, αλκοόλ ή/και τυχερά παιχνίδια.

«Στην ουσία, οι άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία της απεξάρτησης, μπορούν να εργαστούν σε ένα περιβάλλον ασφαλές, το οποίο μπορεί να συνεχίζει τις αρχές και τις αξίες που έχουν πάρει κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης. Ένας άλλος στόχος, εκτός από τη δημιουργία και σταθερών θέσεων εργασίας, είναι να δημιουργηθούν και μεταβατικές θέσεις εργασίας, όπου οι άνθρωποι θα κάνουν τα πρώτα τους εργασιακά επαγγελματικά βήματα για να μπορέσουν να βρουν στη συνέχεια, άλλα εργασιακά πλαίσια», προσθέτει.




Αυτή τη στιγμή, στην ΚοινΣΕπ απασχολούνται εθελοντικά 5 άτομα, στο πλαίσιο της θεραπείας τους μέσα από τη σύνδεση με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας. «Θέλουμε το πλεόνασμα που θα δημιουργείται από την ΚοινΣΕπ να χρησιμοποιείται ώστε να δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στην ουσία το πλεόνασμα να γίνεται θέση εργασίας και όλοι να δουλεύουν με όρους ισότιμους, με όρους που προάγουν την προσωπική τους ανάπτυξη και ευημερία», καταλήγει η κ. Χαμαλίδου.

Φωτογραφία «Τρελή Ροδιά»

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα«Είναι η τρελή ροδιά που μάχεται τη συννεφιά του κόσμου;»

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αποστολή διάσωσης ναυαγών ανοιχτά της Λέρου από Super Puma της ΠΑ

Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε χθες, αποστολή...

Ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός – Οι ομάδες πληθυσμού κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού και οι πρώτες...

Επανέναρξη από σήμερα των σιδηροδρομικών δρομολογίων στο τμήμα Θεσσαλονίκης – Σερρών

Επανέρχονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στο τμήμα μεταξύ Θεσσαλονίκης -...

Βόλος: Μεγάλη φωτιά στην Β’ ΒΙΠΕ – Έκαψε αποθήκες με λάδια και βιοντίζελ

Μεγάλη φωτιά που έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, ξέσπασε απόψε...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα