Τα τελευταία χρόνια, το χούμους έχει γίνει ένα δημοφιλές σνακ, το οποίο προσφέρει οφέλη στην υγεία, αφού βασίζεται σε όσπρια και ταχίνι, αλλά αν το παρακάνουμε, μπορεί να πάρουμε πρόσθετο ... Περισσότερα

3 λόγοι για τους οποίους το χούμους είναι ένα καλό σνακ

Epilogestv

Epilogestv

Τα τελευταία χρόνια, το χούμους έχει γίνει ένα δημοφιλές σνακ, το οποίο προσφέρει οφέλη στην υγεία, αφού βασίζεται σε όσπρια και ταχίνι, αλλά αν το παρακάνουμε, μπορεί να πάρουμε πρόσθετο περιττό λίπος.

Το χούμους είναι ένας απαλός, κρεμώδης πουρές που παραδοσιακά φτιάχνεται από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο και μπαχαρικά.

Διατροφική αξία του χούμους

Η διατροφική ταυτότητα του χούμους διαφέρει ανάλογα με το αν είναι σπιτικό ή αγορασμένο από σούπερ μάρκετ. Τα συστατικά και η μάρκα παίζουν επίσης ρόλο. Μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας χούμους από το σούπερ μάρκετ έχει 71 θερμίδες και μπορεί να περιέχει:

  • Υδατάνθρακες: 4,6 γραμμάρια.
  • Λίπος: 5,4 γρ.
  • Φυτικές ίνες: 1,66 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 2,4 γρ.

Το χούμους παρέχει μια ποικιλία απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό και φυλλικό οξύ. Αν και μια μερίδα 2 κουταλιών της σούπας δεν περιέχει πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, προσφέρει περισσότερα από όσα θα βρείτε σε κάποιο άλλο ντιπ.

Αν αλείψετε το ψωμί με χούμους αντί για βούτυρο, μαρμελάδα ή μαγιονέζα, τα οφέλη είναι πολύ περισσότερα: Αυξάνει τη λήψη πρωτεϊνών, φυτικών ινών και των απαραίτητων μετάλλων, ενώ μειώνει τις θερμίδες, τα κορεσμένα λιπαρά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Έρευνα δείχνει ακόμη ότι το χούμους είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από άλλα υγιεινά σνακ, όπως το ντιπ φασολιών ή το φυστικοβούτυρο.

Αλλά αν καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα, μπορείτε να προσλάβετε περισσότερο λίπος από ό,τι φαντάζεστε. Το ταχίνι είναι ένα υγιεινό φυτικό λίπος και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων υγιών λιπαρών, αλλά μερικές φορές, δεν συνειδητοποιούμε πόσο λίπος καταναλώνουμε από το σουσάμι και το λάδι.

Οφέλη από το χούμους

  1. Βοηθά στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Τα συστατικά του χούμους είναι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI), επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αφομοιώνονται αργά. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη (ζάχαρη) στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο αργά – αποφεύγοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Ο συνδυασμός των συστατικών δίνει στο χούμους χαμηλότερο GI από τα ρεβίθια μόνο.

  1. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το χούμους και την υγεία της καρδιάς, αλλά τα συστατικά του χούμους μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις:

Advertisement
Babis

Τα ρεβύθια, δεν έχουν χοληστερόλη και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπών και φυτικών ινών, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Ελαιόλαδο: Σύμφωνα με την American Heart Association, η κατανάλωση μισής κουταλιάς της σούπας ή περισσότερο ελαιόλαδο καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το μονοακόρεστο λίπος που περιέχει μπορεί να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Οι φυτικές ενώσεις στο ελαιόλαδο μπορούν επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ταχίνι: Το σουσάμι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το σουσάμι μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

  1. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το χούμους παρέχει σχεδόν 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα. Η American Society for Nutrition αναφέρει ότι μόνο το 7% των ενηλίκων λαμβάνει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φυτικών ινών – 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και επιτρέπουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
Η πρωτεΐνη και το λίπος στο χούμους το κάνουν επίσης καλύτερο για την πέψη. Ως πυκνή τροφή, το χούμους χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί, δίνοντας στο σώμα περισσότερο χρόνο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

πηγή healthstories.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου - Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

03/02/26 11:09 μμ

Σύγκρουση λέμβου στην οποία επέβαιναν μετανάστες με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, ανοικτά της Χίου – Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

03/02/26 11:05 μμ

Βρέθηκαν στην Αλίαρτο τα δύο ανήλικα κορίτσια που είχαν εξαφανιστεί από τον Κορυδαλλό

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

03/02/26 10:58 μμ

Συνταγή για σούπα με κόκκινες φακές

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης - Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

03/02/26 10:49 μμ

Έσπασε το «φράγμα» των 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης – Νίκη Κεραμέως: Συνεχίζουμε με πολιτικές για ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για όλους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

03/02/26 10:47 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Φεβρουαρίου

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

03/02/26 10:49 μμ

Η ΠΕΔ-ΚΜ στηρίζει τον Δήμο Θερμαϊκού για το θέμα της αμμοληψίας από το Φανάρι Επανομής

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

03/02/26 10:28 μμ

Η Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς για τη ζωή μακριά από το Χόλιγουντ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:37 μμ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής προσπάθειας για προσιτή στέγη»

03/02/26 10:30 μμ

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ «ταξιδεύει» η έκθεση «Άγιον Όρος και Μετέωρα-1929»

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

03/02/26 10:20 μμ

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

03/02/26 10:13 μμ

Πηγές ΠΑΣΟΚ για εργασίες εξεταστικής επιτροπής ΟΠΕΚΕΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει

03/02/26 10:10 μμ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ένα σύστημα που να ανοίγει δρόμους και όχι να τους κλείνει