5 μεγάλοι κανόνες που θα αλλάξουν τον τρόπο που διακοσμείτε το σπίτι

5 μεγάλοι κανόνες που θα αλλάξουν τον τρόπο που διακοσμείτε το σπίτι
5 μεγάλοι κανόνες που θα αλλάξουν τον τρόπο που διακοσμείτε το σπίτι

Η διακόσμηση ενός σπιτιού έχει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν μια σημαντική διαφορά στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε και βιώνετε τον χώρο σας. Παρακάτω, θα δείτε πέντε βασικούς κανόνες διακόσμησης που θα σας βοηθήσουν να ανανεώσετε το σπίτι σας και να το κάνετε πιο όμορφο και λειτουργικό. Εστιάστε σε αυτά τα σημεία και δείτε τον χώρο σας να μεταμορφώνεται!

  1. Ένα λάθος το οποίο επαναλαμβάνετε συχνά στη διακόσμηση είναι ότι δεν υπάρχει ένα κεντρικό σημείο. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διακόσμηση είναι η έλλειψη ενός κεντρικού σημείου που θα τραβάει την προσοχή. Το κεντρικό σημείο μπορεί να είναι οτιδήποτε: ένας καναπές με έντονα διακοσμητικά μαξιλάρια, μια όμορφη γωνιά με φυτά, ή ένα wall gallery. Επιλέξτε κάτι που σας εκφράζει και δώστε του ένταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τα έπιπλα σας γύρω από την τηλεόραση ή το τζάκι, δημιουργώντας μια εστιασμένη διάταξη.

2. Aναδείξτε τα κεντρικά έπιπλα του κάθε χώρου. Τα δωμάτια ανάλογα με τη χρήση τους έχουν ορισμένα κεντρικά έπιπλα: για παράδειγμα, στην κρεβατοκάμαρα δεν γίνεται να αφαιρέσετε το κρεβάτι ούτε να αποδυναμώσετε από διακοσμητική άποψη τον ρόλο του. Είναι το πρώτο και κύριο κομμάτι που κοιτάζει κάποιος μέσα στο δωμάτιο. Στο καθιστικό μπορείτε να “παίξετε” με τον καναπέ ή κάποιες άλλες μονάδες καθισμάτων, ωστόσο η κεντρική ιδέα του χώρου περιστρέφεται γύρω από τη διαχείριση ενός κοινόχρηστου χώρου, ο οποίος εξυπηρετεί τόσο τις προσωπικές ανάγκες όσο και τις κοινωνικές σας συναναστροφές.

Advertisement

3. Δημιουργήστε ένα θέμα. Ένα στοιχείο που βοηθάει είναι να επιλέξετε θεματική διακόσμηση. Όμως αυτό δεν υλοποιείται απλώς επειδή τοποθετήσατε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στον τοίχο, π.χ. μια ταπετσαρία, ένα wall gallery, ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό στοιχείο. Έτσι, αν χρησιμοποιήσετε κι άλλα διακοσμητικά, υφάσματα με μοτίβα και χρώματα που παραπέμπουν στη φύση, τότε θα έχετε δημιουργήσει μια θεματική διακόσμηση.

4. Αναδείξτε τα «φυσικά» χαρακτηριστικά του χώρου σας. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία είναι εντυπωσιακά από μόνα τους, για παράδειγμα το τζάκι, ένα όμορφο παράθυρο, ένας τοίχος με ενδιαφέρουσα επένδυση. Εστιάστε επάνω τους και αναδείξτε τα ως τους αδιαπραγμάτευτους πρωταγωνιστές.

Μόλις καθορίσετε ποιo σημείο τραβάει τη προσοχή μέσα στο δωμάτιο, δείτε με ποιους τρόπους θα το κάνετε ακόμα πιο ελκυστικό. Για παράδειγμα, τοποθετήστε σε εκείνο το σημείο ένα μεγάλο αντικείμενο ή κρεμάστε στον τοίχο ένα μεγάλο έργο τέχνης, ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό.

5. Το χρώμα στο επίκεντρο. Το χρώμα μεταμορφώνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα χώρο, ενώ σας βοηθάει να εστιάσετε το βλέμμα σε ένα σημείο με τον πιο εύκολο τρόπο. Έτσι, για παράδειγμα, είτε αποφασίσετε να βάψετε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα είτε εφαρμόσετε κάποια τεχνοτροπία σε όλο το δωμάτιο είτε ζωγραφίσετε ένα σημείο της επιλογής σας, οδηγείτε το βλέμμα να επικεντρωθεί επάνω του. Δεν πρέπει όμως να το απομονώσετε από τα υπόλοιπα στοιχεία, διάφορες λεπτομέρειες με το ίδιο χρώμα πρέπει να υπάρχουν μέσα στο δωμάτιο, π.χ. επάνω στο χαλί.

Τέλος, με το χρώμα μπορείτε να οριοθετήσετε ένα χώρο, π.χ. στο καθιστικό αν θέλετε να διαχωρίστε μια γωνιά για διάβασμα, συζήτηση ή παιχνίδι. Και εδώ το χρώμα πρέπει να βρίσκεται και σε άλλες λεπτομέρειες ώστε να δημιουργείται ένα σύνολο.

Η διακόσμηση του σπιτιού δεν είναι απλά μια διαδικασία αισθητικής, αλλά και λειτουργικότητας. Ακολουθώντας αυτούς τους πέντε βασικούς κανόνες, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν χώρο που όχι μόνο θα είναι όμορφος αλλά και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Εστιάστε στο κεντρικό σημείο, ισορροπήστε τα χρώματα, παίξτε με τις υφές, διατηρήστε την απλότητα και προσαρμοστείτε στις ανάγκες σας. Αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική αίσθηση και λειτουργικότητα του σπιτιού σας.

πηγή spirossoulis.com