Νίκη Κεραμέως: Οι εργαζόμενοι στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης

Τους τέσσερις άξονες των δράσεων που θέτουν τους εργαζόμενους στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης ανέδειξε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, με θέμα «30Χ30-Οι άνθρωποι και η παραγωγή χημικών. Μια μακρά ιστορία που διαμορφώνει το μέλλον της βιομηχανίας».

Στην ομιλία της, με τίτλο «Οι εργαζόμενοι ως επίκεντρο των πολιτικών για την εξέλιξη της Ελλάδας», η κα Κεραμέως παρουσίασε επίσημα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι η παραγωγή χημικών ουσιών στην Ελλάδα είναι ένας κλάδος δυναμικός, αναπτυσσόμενος, που συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά εργασίας. Παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό του συγκεκριμένου κλάδου την τελευταία πενταετία υπερβαίνει το 10%. Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στους τέσσερις άξονες πρωτοβουλιών για την περαιτέρω προστασία και ενίσχυση των εργαζομένων.

Advertisement

Ο πρώτος άξονας αφορά την ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων και την προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης. Η υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, καθώς και στο ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων οκταμήνου του 2024, που σημειώνει την υψηλότερη επίδοση, η οποία έχει καταγραφεί ποτέ, θετικό κατά σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας. Όπως τόνισε μάλιστα η ίδια, «δεν είναι μόνο ποσοτική η βελτίωση, είναι και ποιοτική, διότι στο νέο εργατικό δυναμικό συμμετέχουν περισσότερο και πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονταν ιδιαίτερα από την ανεργία, όπως οι νέοι, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι».

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τη μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός εργασίας. «Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, η διασύνδεση της κατάρτισης και των δεξιοτήτων του προσωπικού με την οικονομία και την αγορά εργασίας, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ποιοτική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, καταδεικνύουν το διαρκές και ειλικρινές ενδιαφέρον μας για το δυναμικό μας, που πρέπει να παραμένει δυναμικό και να εξελίσσεται», υπογράμμισε η υπουργός.

Advertisement
Babis

Στον τρίτο άξονα, η κα Κεραμέως ενέταξε τη σημασία του διαλόγου και των συνεργειών με παραγωγικούς φορείς. «Θεωρώ μείζονος σημασίας να μαζευτούμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, πρακτικές, υλοποιήσιμες, αμοιβαία αποδεκτές, προς το συμφέρον όλων. Αυτό εφαρμόζουμε και αποφέρει μόνο οφέλη», σχολίασε.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. «Η στήριξη του εργαζόμενου συνεχίζεται και μετά το πέρας του εργασιακού του βίου», είπε η υπουργός και, στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε λύσεις που έχουν δοθεί σε μακροχρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως, για παράδειγμα, η εξυπηρέτηση του πολίτη με τον ενιαίο αριθμό για ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 1555, καθώς και η ψηφιοποίηση των εγγράφων του e-EΦΚΑ και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής συντάξεων με την έκδοση πλέον 1.250 κύριων συντάξεων την ημέρα.

Κλείνοντας, η κα Κεραμέως τόνισε ότι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «πιστεύουμε ότι πέρα και πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και η αξία του και, με δεδομένο ότι οι προκλήσεις θα είναι συνεχώς μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στους παραγωγικούς κλάδους, είναι σημαντικό να συζητήσουμε από κοινού πώς εργαζόμενοι, εργοδότες και Πολιτεία, θα συμπράξουμε στον κοινό μας σκοπό, που δεν είναι άλλος από υγιείς επιχειρήσεις, ασφαλή και ενθαρρυντικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, ανάπτυξη και ευημερία για όλες και όλους».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

04/08/25 12:56 πμ

Λευκός Οίκος: Οι νέοι δασμοί Τραμπ είναι σχεδόν οριστικοί

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

04/08/25 1:32 πμ

Πότε πρέπει να σταματήσω να οδηγώ – Μέχρι ποια ηλικία επιτρέπεται η οδήγηση στην Ελλάδα

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

04/08/25 12:46 πμ

Οι εκπαιδευτικοί αβοήθητοι μπροστά στην υπεραριθμία και τις μαθησιακές δυσκολίες: «Μια τάξη γεμάτη πρόσωπα – κι ένας εκπαιδευτικός μόνος»

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

04/08/25 1:40 πμ

Παγκόσμιο υγρού στίβου: Πρώτη η Κίνα στα μετάλλια, στη 18η θέση η Ελλάδα

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

04/08/25 12:29 πμ

Μελιτζανοσαλάτα πειραγμένη του Γιάννη Λουκάκου (Βίντεο)

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

04/08/25 12:20 πμ

Το μυστικό για έπιπλα χωρίς σκόνη που μένουν καθαρά για μέρες

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

04/08/25 12:05 πμ

Κετογονική δίαιτα: Πως τα λιπαρά μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλο;

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente - Ενας ακόμη αγνοείται

04/08/25 1:41 πμ

Χιλή: 4 νεκροί εργάτες ανασύρθηκαν από την γκρεμισμένη στοά του μεταλλείου El Teniente – Ενας ακόμη αγνοείται

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

04/08/25 1:42 πμ

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τον Ανάς Ζαρουρί

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

04/08/25 1:42 πμ

Αλόννησος: Έσπασε ο κάβος φέρι μποτ όταν έδενε στο λιμάνι του νησιού

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

03/08/25 11:37 μμ

Με το απόλυτο νικών πήρε την πρόκριση για το Ευρωβόλεϊ 2026 η Εθνική γυναικών

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)

04/08/25 1:43 πμ

Άδειασε από κόσμο η Θεσσαλονίκη – Το αδιαχώρητο επικρατεί στις παραλίες της Χαλκιδικής (video)