17.1 C
Serres

Καβάλα: Καταδικάστηκε αστυνομικός για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση

Date:

Μετά από μια διαδικασία που δεν ήταν σύντομη κι απασχόλησε την περασμένη Παρασκευή το Τριμελές Καβάλας, αστυνομικός που υπηρετεί στο Νομό Καβάλας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 1 έτους με αναστολή.

Κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Η υπόθεση αφορά βεβαιώσεις παραβάσεων που έγιναν από τον κατηγορούμενο για τα έτη 2019 έως 2021. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο αστυνομικός δεν είχε αυτήν την δυνατότητα. Δεν είχε το δικαίωμα και κυρίως δεν ακολούθησε σωστή διαδικασία.

Πρόκειται για αστυνομικό που εργάζεται σε γραφείο αστυνομικού τμήματος στο Νομό μας αλλά όταν δεν ήταν σε υπηρεσία κι εντόπιζε παραβάσεις, επιστρέφοντας στο πόστο του βεβαίωνε κλήσεις και πρόστιμα. 15 τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν από μέρος του μόνο για το 2021.

Είχε ή όχι το δικαίωμα; Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν το είχε και τον καταδίκασε.

Ο ίδιος και οι μάρτυρες υπεράσπισης ισχυρίστηκαν το ακριβώς αντίθετο.

Κατέθεσαν με λίγα λόγια ότι ένας αστυνομικός ακόμη κι όταν δεν είναι σε υπηρεσία, παρακολουθεί το τι συμβαίνει γύρω του και έχει δικαίωμα- είναι είπαν απολύτως φυσιολογικό και γίνεται παντού- να βεβαιώνει παραβάσεις και να «κόβει» ο ίδιος τις κλήσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση οι περισσότερες αφορούσαν περιστατικά αρμοδιότητας Τροχαίας.




Στη δίκη έγινε συζήτηση για τα καθήκοντα του κατηγορούμενου που ήταν περιορισμένα και μόνο για υπηρεσία γραφείου. Δεν έβγαινε δηλαδή περιπολίες, δεν έκανε ελέγχους.

Μόνο που αυτό το έκανε συστηματικά όταν ήταν εκτός υπηρεσίας. Συνταξιούχος αστυνομικός και πρώην συνάδελφος του είπε καταθέτοντας:

«Αυτό συνηθίζονταν. Πιστεύω ότι έκανε το σωστό». Εν ενεργεία αστυνομικός και συνάδελφος του κατέθεσε «… είχε καθήκοντα να βεβαιώνει παραβάσεις, είχε υποχρέωση ως αστυνομικός». Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: «Δεν είχα δόλο. Όλα όσα βεβαίωσα ήταν αλήθεια.

Κι όλα έγιναν νόμιμα». Υποστήριξε επίσης ότι οι κλήσεις που συμπλήρωνε με όσα έβλεπε στην περιοχή που κινούνταν, παραδίδονταν στον προϊστάμενο του. «Σχολίαζε θετικά και μου έλεγε μπράβο που το έκανα» είπε.

Το δικαστήριο έκανε εντελώς άλλη προσέγγιση καθώς η διαδικασία έκρινε ότι δεν προβλέπεται και η εκ των υστέρων – μετά από μέρες- ενημέρωση του πολίτη επίσης. Η υπόθεση αρχικά απασχόλησε τον εσωτερικό έλεγχο της υπηρεσίας, στη συνέχεια και τη δικαιοσύνη. Όλα ξεκίνησαν από καταγγελία πολίτη. Συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ήταν ο δικηγόρος Καβάλας Γιώργος Αποστολίδης.

πηγή proininews.gr

ΕλλάδαΚαβάλα: Καταδικάστηκε αστυνομικός για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Εγκαταλείψαμε τα πάντα. 15 Αυγούστου 1920, της Παναγίας…» – Η έλευση των Καυκασίων στην Ελλάδα

Για το χωριό του, το Μετζινγκέρτ της υποδιοίκησης Χορασάν...

Διανομή χιλιάδων βιβλίων από τα αδιάθετα του σχετικού προγράμματος του ΟΠΕΚΑ

Αρχίζει σήμερα (ώρα 12:00) η αναδιανομή των αδιάθετων βιβλίων...

Ζάκυνθος: Σύλληψη 65χρονου για οδήγηση υπό μέθη και κατοχή 2 σπρέι πιπεριού

Συνελήφθη χθες από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ζακύνθου,...

Πούλησε σε Σέρρες και Κιλκίς δοχεία λαδιού που το βάφτισε “εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο”

Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι σε περιοχή του Κιλκίς, από...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα