25.3 C
Serres

Μικροσκοπική τεχνολογία καταπολεμά την παχυσαρκία

Date:

Ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια που στοχεύουν την απορρόφηση του λίπους στο λεπτό έντερο. Το υπερσύγχρονο σύστημα νανοσωματιδίων που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει θεραπευτικά μόρια απευθείας στην πεπτική οδό και έχει ήδη δείξει σημαντικές δυνατότητες για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Η νέα μέθοδος αντιμετωπίζει τόσο τον μεταβολισμό του λίπους όσο και την αύξηση του σωματικού βάρους που σχετίζεται με τη διατροφή, εγκαινιάζοντας ενδεχομένως μια νέα εποχή πιο αποτελεσματικών θεραπειών για την παχυσαρκία.

«Οι ερευνητές μελετούν τον μεταβολισμό του λίπους εδώ και χρόνια, αλλά δυσκολεύονταν να βρούν έναν αποτελεσματικό τρόπο να εμποδίσουν την απορρόφηση του λίπους», εξήγησε ο Δρ. Γουένταο Σάο, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

«Ενώ οι περισσότερες στρατηγικές επικεντρώνονται στη μείωση της πρόσληψης λίπους από τη διατροφή, η προσέγγισή μας στοχεύει άμεσα τη διαδικασία απορρόφησης λίπους από το σώμα» πρόσθεσε.

Στοχεύοντας στην εντερική απορρόφηση του λίπους

Η μελέτη επικεντρώνεται στο ένζυμο Sterol O-acyltransferase 2 (SOAT2), το οποίο είναι το «κλειδί» για την απορρόφηση του λίπους στο λεπτό έντερο. Αναστέλλοντας αυτό το ένζυμο, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πιθανή νέα οδό για τη μείωση της πρόσληψης λίπους και την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Για να το πετύχει αυτό, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε ένα προηγμένο σύστημα παροχής με νανοσωματίδια. Αυτά τα νανοσωματίδια, οι οποίες είναι μικροσκοπικές κάψουλες που έχουν κατασκευαστεί από πυρήνα πολυμερούς και είναι εγκλεισμένες σε προστατευτικό κέλυφος- σχεδιάστηκαν για να μεταφέρουν μικρά παρεμβαλλόμενα RNA (siRNA) στο λεπτό έντερο. Τα siRNA μειώνουν την έκφραση SOAT2, αναστέλλοντας αποτελεσματικά την απορρόφηση λίπους. Σε πειράματα σε ποντίκια, τα ζώα που έλαβαν θεραπεία με νανοσωματίδια απορρόφησαν σημαντικά λιγότερο λίπος, ακόμη και όταν τρέφονταν με τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

«Αυτή η από του στόματος θεραπεία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα», είπε ο Δρ. Σάο. «Είναι μη επεμβατική, έχει χαμηλή τοξικότητα και μεγάλες δυνατότητες για καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών σε σύγκριση με τις τρέχουσες θεραπείες για την παχυσαρκία, οι οποίες είναι συχνά επεμβατικές ή είναι δύσκολο να ακολουθηθούν μακροπρόθεσμα. Αυτό την καθιστά μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση» δήλωσε ο ερευνητής.

Προστασία του ήπατος

Η μελέτη ερευνά επίσης τη μηχανική του τρόπου με τον οποίο το SOAT2 ρυθμίζει την απορρόφηση του λίπους. Αυτός ο διπλός μηχανισμός περιορίζει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το λίπος, παρέχοντας έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.




Ένα βασικό πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης ειδικά για το έντερο είναι η ικανότητά της να αποφεύγει πιθανούς κινδύνους που έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενες μεθόδους που στόχευαν το SOAT2 στο ήπαρ. Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι η αναστολή του SOAT2 στο ήπαρ οδήγησε σε συσσώρευση λίπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λιπώδους ηπατικής νόσου. Η νέα θεραπεία παρακάμπτει αυτό το εμπόδιο εστιάζοντας αποκλειστικά στο εντερικό SOAT2, προσφέροντας μια ασφαλέστερη και ακριβέστερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές αυτής της θεραπείας είναι η ικανότητά της να στοχεύει την απορρόφηση λίπους στα έντερα χωρίς να επηρεάζει το ήπαρ», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Επόμενα βήματα

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διεξαγάγει περαιτέρω μελέτες χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα ζωικά μοντέλα για να επαληθεύσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας για πιθανή χρήση σε ανθρώπους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Advanced Science».

πηγή ertnews.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΜικροσκοπική τεχνολογία καταπολεμά την παχυσαρκία

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ερπητοϊοί: Ποιοι έχουν σοβαρότερες επιπτώσεις;

Οι επιπτώσεις από τους ερπητοϊούς είναι σημαντικές και ιδιαίτερα...

Οδικός χάρτης από το The Lancet για τη μείωση των πρόωρων θανάτων κατά το ήμισυ ως το 2050

Η πρόωρη θνησιμότητα, πριν οι πολίτες φτάσουν την ηλικία...

PSA και καρκίνος προστάτη: Μύθοι και αλήθειες

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή...

Γνωρίστε το “φαρμακείο” της κουζίνας μας!

Σχεδόν όλα τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα χρησιμοποιούνται...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα