Date:
Επιστήμονες στην πόλη Πέτρα της Ιορδανίας, ανακάλυψαν έναν τάφο, που περιείχε τουλάχιστον 12 ανθρώπινους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα ταφικά δώρα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά που εκτιμάται ότι είναι περίπου 2.000 ετών κάτω από το πασίγνωστο τοπόσημο, το μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο Al-Khazneh (Θησαυροφυλάκιο).
Η αποστολή των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Πιρς Πολ Κρίσμαν, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών, μελετούσε τον «θόλο» μετά από χρόνια εικασιών, ότι οι δύο τάφοι που βρέθηκαν στο κάτω μέρος της αριστερής πλευράς του μνημείου το 2003 δεν ήταν οι μόνοι υπόγειοι νεκρικοί θάλαμοι.
Ο Κρίσμαν και η ομάδα του διεξήγαγαν σάρωση με ραντάρ διείσδυσης εδάφους (γεωραντάρ), μια τεχνική με τη χρήση παλμών ραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων αντικειμένων, προκειμένου να ανιχνεύσουν εάν τα φυσικά χαρακτηριστικά στην αριστερή πλευρά του θησαυρού, όπου βρέθηκαν οι αρχικοί τάφοι, ταίριαζαν με αυτά στη δεξιά.
Οι έρευνες αποκάλυψαν έντονες ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών και αυτά ήταν τα στοιχεία που χρειάζονταν οι επιστήμονες για να πάρουν την άδεια για ανασκαφές από την κυβέρνηση της Ιορδανίας.
Με την παρουσία κινηματογραφικού συνεργείου, η ομάδα ανέσκαψε τον τάφο τον Αύγουστο. Αν και οι περισσότεροι τάφοι που ανακαλύπτονται στην Πέτρα είναι άδειοι, ο συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος ήταν γεμάτος με άθικτους ανθρώπινους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα ταφικά δώρα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά.
«Ο άθικτος τάφος και τα ευρήματά του παράσχουν μια σπάνια εικόνα της ζωής των Ναβαταίων, αρχαίων Αράβων νομάδων που έζησαν στην έρημο κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ.», είπε ο Κρίσμαν.
Το Al Khazneh (Θησαυροφυλάκιο) είναι ένα αρχαιολογικό μνημείο λαξευμένο σε βράχο που χρονολογείται από τον πολιτισμό των Ναβαταίων στην Ιορδανία.
Βρίσκεται στο αρχαιολογικό απόθεμα της πόλης της Πέτρας στα νότια της χώρας.
Το Θησαυροφυλάκιο θεωρείται το πιο διάσημο και σημαντικό τοπόσημο της πόλης, καθώς οι Ναβαταίοι επέλεξαν προσεκτικά τη θέση του.
Πήρε αυτό το όνομα επειδή οι ντόπιοι Βεδουίνοι πίστευαν παλαιότερα ότι η λάρνακα στην κορυφή της πρόσοψης περιείχε θησαυρό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για βασιλικό τάφο.
Το Θησαυροφυλάκιο είναι πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών ετησίων και έχει χρησιμοποιηθεί ως κινηματογραφικό σκηνικό με πιο χαρακτηριστική την τοποθεσία του Αγίου Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».
πηγή ertnews.gr
ΦΩΤΟ Πέτρα – “Θησαυροφυλάκιο” (AP Photo/Mohammad Hannon)