18.7 C
Serres

ΑΡΣΙΣ: Διευρύνεται η ζώνη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Date:

Η φτώχεια και οι επιπτώσεις της εξαπλώνονται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία κι όπως φαίνεται από την προσέλευση πολιτών στην Τράπεζα Συλλογής και Διάθεσης Ειδών Πρώτης Ανάγκης «ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ» που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη (Βενιζέλου 70).

Ο στόχος της σημερινής 17ης Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας μπορεί να μην είναι ρεαλιστικός, ωστόσο αποτελεί αφορμή για να κοιτάξουμε γύρω μας και να δούμε τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που δίνουν μορφή στις στατιστικές.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στην Ελλάδα το 26,1% του πληθυσμού (2.658.400 άνθρωποι) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ τα παιδιά μέχρι 17 ετών αντιμετωπίζουν σε υψηλότερο ποσοστό τον ίδιο κίνδυνο (28,1%).

Η διεύρυνση της ζώνης της φτώχειας αποτυπώνεται και στην αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται καθημερινά στην ΣΥΝ-Πραξη όπου προσέρχονται άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως άστεγοι, πρόσφυγες, μετανάστες και Ρομά.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ότι προσέρχονται στην ΣΥΝ – Πραξη και άνθρωποι που δεν ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες αλλά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους εξαιτίας της αύξησης του κόστους στα βασικά αγαθά.

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν κλείσει ραντεβού για να παραλάβουν είδη πρώτης ανάγκης περίπου 1.300 άτομα και οικογένειες που παραπέμπονται στην ΣΥΝ-Πραξη από την Κοινωνική Υπηρεσία και το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, ενώ παράλληλα καθημερινά υποστηρίζονται μέχρι και 15 άτομα χωρίς ραντεβού.




Ενόψει του χειμώνα τα είδη με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι κουβέρτες, υπνόσακοι και πανωφόρια, αλλά και κάλτσες, εσώρουχα και παπούτσια, παιδικά, αντρικά και γυναικεία.

Η Τράπεζα Συλλογής & Διάθεσης Ειδών Πρώτης Ανάγκης «ΣΥΝ-ΠΡΑΞΗ» λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2000. Στεγάζεται σε υπόγειο χώρο εμβαδού 300 τμ. στο κέντρο της πόλης και εκεί συλλέγονται, είδη ιματισμού για όλες τις ηλικίες, σχολικά είδη, παιχνίδια, βιβλία, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, κ.α. που χαρίζονται από ευαισθητοποιημένους πολίτες και επιχειρήσεις.

Η ΣΥΝ – Πραξη λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

ΑΡΣΙΣ

πηγή ertnews.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΑΡΣΙΣ: Διευρύνεται η ζώνη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 13 ετών στον 46χρονο που πυροβόλησε και σκότωσε 50χρονο έξω από βενζινάδικο

Σε κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκε ένας 46χρονος Αλβανός που...

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο 40χρονος άνδρας που έπεσε ενώ έκανε παραπέντε

Τραγωδία σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Νεκρός...

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές κλήσεις για τoυς παραβάτες οδηγούς-Τέλος το ροζ χαρτάκι

Τελειώνει από σήμερα το ροζ χαρτάκι που λάμβαναν οι...

Θεσσαλονίκη: Άρπαξαν τσάντα από έγκυο – Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες

Άρπαξαν τσάντα από 32χρονη εγκυμονούσα, με συνέπεια η παθούσα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα