19.8 C
Serres

Χατζηβασιλείου για τη Σύνοδο Κορυφής: Δικαιώνεται η Ελλάδα – Στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται οι θέσεις μας

Date:

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται οι ελληνικές θέσεις» δήλωσε στο EΡΤNews o Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής ΝΔ και διεθνολόγος μιλώντας για τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία συμμετείχε ως μέλος της ελληνικής αποστολής, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το σταυρόλεξο του μεταναστευτικού είναι πολύ δύσκολο στην Ευρώπη… με δεδομένες τις συνθήκες που έχουμε στη γειτονιά μας και τις νέες προκλήσεις που διαρκώς αναδύονται» είπε ο διεθνολόγος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους της εκπομπής «Συνδέσεις», Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου αναφέρθηκε στις αποφάσεις που πάρθηκαν αναφορικά με το μεταναστευτικό.

«Δικαιωνόμαστε ως Ελλάδα» είπε αναφερόμενος προτεραιότητα που δίνεται πλέον «στην αυστηρότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων» και στην «εφαρμογή της δίκαιης αλλά αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής που στην Ελλάδα έχει φέρει αποτελέσματα και λειτουργεί ως παράδειγμα».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Χατζηβασιλείου από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται αναφέρθηκε στον Έβρο, όπου όπως είπε, «η Ελλάδα μπόρεσε να αποκρούσει την υβριδική απειλή». Παράλληλα, όπως τόνισε «είμαστε ικανοποιημένοι γιατί στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται οι ελληνικές θέσεις και υπάρχει επιτέλους μία σαφής αναφορά στις επιστροφές».

Μάλιστα, όπως υποστήριξε «χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών διότι δεν μπορεί όποιος δεν δικαιούται ασύλου να παραμένει σε ευρωπαϊκό έδαφος». Και όπως είπε για να πετύχουμε τις επιστροφές χρειαζόμαστε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα και ταυτόχρονα να λειτουργούν αποτελεσματικά οι διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ευρώπη με μία σειρά από άλλες χώρες.

«Δεν μπορεί το Μπαγκλαντές να παίρνει ανθρωπιστική βοήθεια το τάδε ποσό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην εφαρμόζει την διμερή συμφωνία επιστροφών, όταν υπάρχουν πολίτες στην Ευρώπη που δεν δικαιούνται ασύλου γιατί πολύ απλά είναι οικονομικοί μετανάστες, παράνομοι. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσει η Ευρώπη να δει το σύστημα, να δει το πρόβλημα με έναν ολιστικό τρόπο», πρόσθεσε.




Προτείνουμε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας εκτός ευρωπαϊκού εδάφους
«Χαιρόμαστε διότι στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη ήρθε επιτέλους πολύ εγγύτερα στις ελληνικές θέσεις που εδώ και πέντε χρόνια παρουσιάζουμε μετ’ επιτάσεως» σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.

Ερωτηθείς για το «μοντέλο Ιταλίας» απάντησε ότι «δεν μία ιδέα η οποία καταρχήν είναι απορριπτέα, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι έχει διάφορα τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν επεξεργασίας. Δεν θα μπορούσε να απορριφθεί ενδεχομένως σε ένα διμερές επίπεδο. Εκείνο όμως το οποίο εμείς προτείνουμε, στην προκειμένη περίπτωση, είναι να εξετάσουμε την πιθανότητα να δημιουργηθούν κέντρα εκτός ΕΕ, για όποιον δεν θα δικαιούται ασύλου, αλλά δεν θα μπορεί ταυτόχρονα για τεχνικούς λόγους να επιστρέφει άμεσα στην πατρίδα του».

Σχετικά με αυτό συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι στις επόμενες συνόδους θα έρθει και η Κομισιόν με πιο συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν πιο ώριμες ιδέες».

ΣέρρεςΧατζηβασιλείου για τη Σύνοδο Κορυφής: Δικαιώνεται η Ελλάδα – Στα συμπεράσματα περιλαμβάνονται...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Ψυχικού στο Δημαρχείο Εμμανουήλ Παππά

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Εμμανουήλ Παππά πραγματοποίησαν την Παρασκευή 18...

Ενημερωτική Εκδήλωση από την ΑΝΕΣΕΡ για τα Κέντρα Καινοτομίας στην ύπαιθρο

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Κέντρα Καινοτομίας στην ύπαιθρο και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα