10 αντικείμενα στο σπίτι που “κατηγορούνται” ότι περιέχουν καρκινογόνες ουσίες

10 αντικείμενα στο σπίτι που "κατηγορούνται" ότι περιέχουν καρκινογόνες ουσίες
10 αντικείμενα στο σπίτι που "κατηγορούνται" ότι περιέχουν καρκινογόνες ουσίες

Οι ανησυχίες για την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες μέσα στο σπίτι δεν είναι αβάσιμες, καθώς αρκετά καθημερινά αντικείμενα και υλικά έχουν συνδεθεί με πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Εδώ είναι μια λίστα με 10 σημεία και αντικείμενα στο σπίτι που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να περιέχουν καρκινογόνες ουσίες:

  1. Παλιές μονώσεις και πλακάκια με αμίαντο

Αν το σπίτι σας είναι παλιό, είναι πιθανό οι μονώσεις ή τα πλακάκια σας να περιέχουν αμίαντο. Το υλικό αυτό έχει συνδεθεί με καρκίνο των πνευμόνων, μεσοθηλίωμα και άλλες σοβαρές παθήσεις. Η αφαίρεσή του πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες.

  1. Έπιπλα από μοριοσανίδες ή MDF

Τα έπιπλα που είναι κατασκευασμένα από μοριοσανίδες ή MDF περιέχουν συχνά φορμαλδεΰδη, μια χημική ουσία που μπορεί να εκπέμπει ατμούς και να προκαλέσει καρκίνο του ρινοφάρυγγα. Προτιμήστε έπιπλα από μασίφ ξύλο ή εκείνα που είναι πιστοποιημένα χωρίς φορμαλδεΰδη.

  1. Μούχλα στους τοίχους ή την οροφή

Η υγρασία σε τοίχους και οροφές μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μούχλας, η οποία εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου σε ευπαθή άτομα. Ελέγξτε για σημάδια υγρασίας και αντιμετωπίστε τα άμεσα.

Advertisement
  1. Χαλιά και κουρτίνες με υψηλή περιεκτικότητα σε φορμαλδεΰδη

Ορισμένα χαλιά, κουρτίνες και υφάσματα περιέχουν χημικά όπως η φορμαλδεΰδη για να διατηρήσουν το σχήμα και την ανθεκτικότητά τους. Αυτά τα υλικά μπορεί να εκπέμπουν ατμούς που συνδέονται με καρκίνο. Προτιμήστε φυσικά υφάσματα ή προϊόντα χωρίς χημικά.

  1. Μη κολλητικά σκεύη (Teflon)

Τα παλιά αντικολλητικά σκεύη που περιέχουν PFOA, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του Teflon, μπορεί να εκπέμπουν τοξικές αναθυμιάσεις όταν υπερθερμαίνονται. Προτιμήστε αντικολλητικά σκεύη χωρίς PFOA ή άλλες ασφαλείς εναλλακτικές όπως χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο ατσάλι.

  1. Χρώματα και βερνίκια που περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs)

Τα χρώματα και βερνίκια που περιέχουν VOCs (Πτητικές Οργανικές Ενώσεις) μπορούν να εκπέμπουν αέρια για μήνες μετά την εφαρμογή τους. Αυτά τα αέρια είναι καρκινογόνα και επιβλαβή για το αναπνευστικό σύστημα. Επιλέξτε χρώματα χαμηλής περιεκτικότητας σε VOCs.

  1. Πλαστικά μπουκάλια και δοχεία τροφίμων με BPA

Τα πλαστικά μπουκάλια και δοχεία που περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA) μπορεί να εκπέμπουν αυτή τη χημική ουσία όταν θερμαίνονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου. Προτιμήστε πλαστικά χωρίς BPA ή χρησιμοποιήστε γυάλινα και ανοξείδωτα δοχεία.

  1. Καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες

Πολλά κοινά καθαριστικά περιέχουν καρκινογόνες χημικές ουσίες όπως αμμωνία, χλώριο και αλκυλφαινόλες. Αυτές οι ουσίες μπορούν να εκπέμπουν τοξικούς ατμούς που εισπνέονται. Επιλέξτε φυσικά καθαριστικά ή κάντε τα δικά σας με ασφαλή υλικά, όπως μαγειρική σόδα και ξίδι.

  1. Αρωματικά κεριά και αρωματικά χώρου με τοξικές ουσίες

Ορισμένα αρωματικά κεριά και αποσμητικά χώρου περιέχουν φθαλικές ενώσεις και παραφίνη, οι οποίες όταν καίγονται, εκπέμπουν καρκινογόνες ουσίες. Προτιμήστε κεριά από φυτικά κεριά (π.χ. σόγιας) και φυσικά αιθέρια έλαια.

  1. Φίλτρα καπνού και στάχτες τσιγάρου

Αν κάποιος καπνίζει μέσα στο σπίτι, ο καπνός τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 γνωστές καρκινογόνες ουσίες. Ο καπνός προσκολλάται σε υφάσματα, έπιπλα και τοίχους, παραμένοντας εκεί ακόμα και μετά το κάπνισμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου για όλους τους κατοίκους του σπιτιού.

Αν και ο κίνδυνος από κάθε αντικείμενο ποικίλλει, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιούμε την έκθεση σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες μέσα στο σπίτι. Ελέγξτε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε, επιλέξτε εναλλακτικές ασφαλέστερες λύσεις και διασφαλίστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για εσάς και την οικογένειά σας.

πηγή spirossoulis.com