Date:
Θέση για το δείκτη φτώχειας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα, παίρνει ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος με ανάρτησή του. Ξεκινά, μάλιστα, από το ερώτημα, «τι είναι πιο ανεύθυνο από έναν δήθεν προοδευτικό;». Και απαντά, «ένας δήθεν προοδευτικός που μηδενίζει την πρόοδο όταν την βλέπει να συμβαίνει μπροστά του επειδή δεν οφείλεται σε αυτόν».
Ενώ εξηγεί στη συνέχεια, «το σκεφτόμουν αυτό όταν είδα ανακοίνωση της αντιπολίτευσης που κατακεραυνώνει την κυβέρνηση για τους δείκτες φτώχειας στη χώρα μας… παρότι αυτοί έχουν βελτιωθεί κατά 3 μονάδες από το 2019 και σημειώνουν μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στην Ευρώπη, όπου αντιστρόφως ο συγκεκριμένος δείκτης αυξάνεται τα τελευταία 5 χρόνια».
Τα δεδομένα, έτσι όπως τα παραθέτει ο υπουργός Επικρατείας, έχουν ως εξής:
- « Ο δείκτης φτώχειας στην Ελλάδα ήταν στο 29% το 2019, ενώ μειώθηκε στο 26,1% το 2023.
- Ο δείκτης φτώχειας στην ΕΕ ήταν στο 21,1% το 2019 αλλά αυξήθηκε στο 21,7% το 2023.
- Η Ελλάδα ήταν στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ το 2019 στον συγκεκριμένο δείκτη και βελτίωσε την κατάταξή της κατά μία θέση το 2023.
Η χώρα μας άφησε πίσω της την Ισπανία – που παρουσιάζεται πολλές φορές ως καλό παράδειγμα ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από την εγχώρια αντιπολίτευση – χάρη στη βελτίωση των εισοδημάτων και την αύξηση της απασχόλησης που πετύχαμε αυτά τα χρόνια».
Στο ερώτημα, εξ άλλου, αν «είμαστε ικανοποιημένοι με το εύρος των ανισοτήτων και τους δείκτες της φτώχειας στη χώρα μας;», ο υπουργός Επικρατείας είναι κατηγορηματικός: «Προφανώς όχι». Επίσης, διερωτάται, «θριαμβολογούμε για τη μείωση του συγκεκριμένου δείκτη;», για να απαντήσει, «σε καμία περίπτωση».
Όπως επίσης διευκρινίζει, «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη για να μειωθούν κι άλλο οι κοινωνικές ανισότητες. Όμως, αυτό ακριβώς που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ο ορισμός της περίφημης σύγκλισης με την Ευρώπη. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και σκληρή προσπάθεια. Αλλά συμβαίνει. Και ο μηδενισμός αυτής της κατάκτησης πολύ απλά δείχνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά δεν εκτιμούν και τόσο πολύ την πρόοδο».
Σύμφωνα με την προσέγγισή του, «χρειαζόμαστε μια πιο υπεύθυνη και ειλικρινή αντιπολίτευση που να κάνει αντιπολίτευση στα προβλήματα, αντί να ασκεί κριτική αδιακρίτως σε κάθε πολιτική της κυβέρνησης χωρίς να αξιολογεί τα δεδομένα. Έτσι θα γίνουμε όλοι συνολικά καλύτεροι». Ο υπουργός Επικρατείας συνοδεύει την ανάρτησή του με γράφημα από την τελευταία σχετική έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ