Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων, αφενός της ευλογιάς των προβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής ... Περισσότερα

ΥΠΑΑΤ: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων

Epiloges Press

Epiloges Press

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων, αφενός της ευλογιάς των προβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, αφετέρου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης των επιζωοτιών, από σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου η Γενική Κτηνιατρική Διεύθυνση του υπουργείου λαμβάνει τα κάτωθι μέτρα:

1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν.687/2020,στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από την σταυλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν την μετακίνηση.

ii. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους, εντός 24 ωρών πριν την μετακίνηση.

iii. Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταυλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.

iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της Ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή της κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

4) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:

Advertisement
Family Kitchen

α) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφέρειες, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.

β) Στις ελεύθερες από τα νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων αυτών, προέλευσης των ζώων ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση σφαγεία βάσει ανάλυσης κινδύνου από τις αρμόδιες κατά τόπους κτηνιατρικές αρχές.

γ) Τέλος στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα σφαγεία θα εκκινήσουν τη λειτουργία τους την Τετάρτη.

Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Σημειώνεται τέλος ότι την επόμενη Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές θα επαναξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεσσαλονίκη: Οι «Λεχρίτες» γιορτάζουν χωρίς γυναίκες κάθε Κυριακή του Ασώτου

05/02/26 10:46 πμ

Θεσσαλονίκη: Οι «Λεχρίτες» γιορτάζουν χωρίς γυναίκες κάθε Κυριακή του Ασώτου

Συμμετοχή της METLEN και του κατασκευαστικού της βραχίονα ΜΕΤΚΑ στο έργο Παραχώρησης ΒΟΑΚ (Τμήμα Χανιά–Ηράκλειο)

05/02/26 10:38 πμ

Συμμετοχή της METLEN και του κατασκευαστικού της βραχίονα ΜΕΤΚΑ στο έργο Παραχώρησης ΒΟΑΚ (Τμήμα Χανιά–Ηράκλειο)

ΟΗΕ: «Σοβαρή στιγμή για την παγκόσμια ασφάλεια» η λήξη της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά

05/02/26 9:24 πμ

ΟΗΕ: «Σοβαρή στιγμή για την παγκόσμια ασφάλεια» η λήξη της συμφωνίας ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά

Ισόβια κάθειρξη στον 59χρονο που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντ.Τραμπ το 2024

05/02/26 9:21 πμ

Ισόβια κάθειρξη στον 59χρονο που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντ.Τραμπ το 2024

Νέο ρεκόρ με 773 εκ. ευρώ ρυθμισμένες οφειλές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμότον Ιανουάριο

05/02/26 9:14 πμ

Νέο ρεκόρ με 773 εκ. ευρώ ρυθμισμένες οφειλές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμότον Ιανουάριο

Η θαυμαστή διάσωση των Σερρών, πρεσβείαις του Αγ. Χαραλάμπους, από της θανατηφόρου λοιμικής νόσου, το έτος 1913

05/02/26 9:15 πμ

Η θαυμαστή διάσωση των Σερρών, πρεσβείαις του Αγ. Χαραλάμπους, από της θανατηφόρου λοιμικής νόσου, το έτος 1913

Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

05/02/26 2:15 πμ

Ισχυρό προβάδισμα ΠΑΟΚ για τον τελικό

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

05/02/26 2:14 πμ

Κύμα μαζικών απολύσεων δημοσιογράφων στην Washington Post

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

05/02/26 2:13 πμ

Τα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον τραχανά και 3 εύκολες συνταγές

Λάρισα: Νέες κινητοποίησεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

05/02/26 2:11 πμ

Λάρισα: Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες και συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

05/02/26 2:09 πμ

Ξεκίνησαν οι εργασίες αναβάθμισης στον οδικό άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων

ΔΟΕ Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες

05/02/26 2:07 πμ

ΔΟΕ: Η σύνθεση των 107 μελών με 48 γυναίκες και 43 Ολυμπιονίκες