Date:
Η κρεατίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στους μύες, τον εγκέφαλο και τους όρχεις σας. Αποτελείται από τρία αμινοξέα: αργινίνη, γλυκίνη και μεθειονίνη. Μπορείτε επίσης να πάρετε κρεατίνη σε μορφή συμπληρώματος, όπως σκόνη μονοϋδρικής κρεατίνης, κάψουλες ή καραμέλες.
Τι κάνει η κρεατίνη
Η κρεατίνη είναι σαν ένας υπερσυμπιεστής για τους μυς σας. Λειτουργεί αυξάνοντας την ποσότητα της φωσφοκρεατίνης στους μυς σας, η οποία επιτρέπει στο σώμα σας να παράγει περισσότερη τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), το ενεργειακό νόμισμα των κυττάρων.
Σύμφωνα με τον Michael Hamlin, NSCA, CSCS, προσωπικό γυμναστή και ιδρυτή του Everflex Fitness, “η κρεατίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ΑΤΡ, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τις κυτταρικές δραστηριότητες, ειδικά κατά τη διάρκεια σύντομων εκρήξεων έντονης σωματικής δραστηριότητας. Η επιπλέον κρεατίνη στον οργανισμό μπορεί να μας βοηθήσει να σηκώσουμε περισσότερο αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας”.
Οφέλη της κρεατίνης
Η κρεατίνη είναι ένα συμπλήρωμα που είναι γνωστό ότι σας βοηθά να χτίσετε μυς. Αλλά κάνει πολύ περισσότερα από αυτό. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αθλητική σας απόδοση, να ανακάμψετε γρήγορα από την άσκηση και να μειώσετε την κόπωση.
Τα οφέλη της συνοψίζονται στα εξής:
- Βελτίωση αθλητικών επιδόσεων
- Αύξηση μυϊκής μάζας
- Αύξηση δύναμης
- Πρόληψη τραυματισμών
- Νοητική υγεία
- Αντιγήρανση δέρματος
Παρενέργειες κρεατίνης
Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν πως η κρεατίνη είναι επικίνδυνη σε υγιή άτομα. Συνιστάται να γίνει ένας καλός καρδιολογικός έλεγχος και εξετάσεις αίματος για να εξασφαλίσουμε ότι τα νεφρά και το συκώτι είναι υγιή.
Η βιβλιογραφία μέχρι στιγμής δείχνει πως η από στόματος χρήση της κρεατίνης στις σωστές δοσολογίες είναι πιθανόν ασφαλής για έως και τέσσερα χρόνια. Κυριότερες αρνητικές επιδράσεις της χρήσης κρεατίνης, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται σε μεγάλο εύρος, είναι οι μυϊκές κράμπες και κάποιες γαστρεντερικές δυσλειτουργίες.
Μια μελέτη συνδέει επίσης, την κρεατίνη με την παρενέργεια της τριχόπτωσης. Αν και χρειάζονται επιπλέον έρευνες σχετικά με το θέμα, καλό είναι να αποφεύγεται από όσους έχουν τάση για τριχόπτωση. Συνιστάται επίσης να αποφεύγεται από άτομα με προβλήματα υγείας στο συκώτι ή στα νεφρά.
Όπως με κάθε συμπλήρωμα διατροφής, έτσι και με την κρεατίνη, χρειάζεται η συμβουλή γιατρού, η προσεκτική επιλογή σκευάσματος και η τήρηση των πρωτοκόλλων πρόσληψης. Η άσκοπη χρήση έχει επιζήμια αποτελέσματα τόσο στην αθλητική απόδοση όσο και στην υγεία, σημειώνει ο Hamlin.
πηγή healthstories.gr
Photo Shutterstock