Σέρρες: Yποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες στο ημιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο

Απόφαση υποχρεωτικού εφοδιασµού των οχηµάτων όλων των κατηγοριών µε αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά µέσα, στο ηµιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών. 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 

Advertisement

1. Έχοντας υπόψη: 

α) Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 52 του Ν. 2696/99 «περί κυρώσεως του Κώδικα Οδικής κυκλοφορίας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 

β) Τις διατάξεις της υπ’ αριθ. Δ30/Δ5α/73567 από 11.03.2022 (ΦΕΚ Β΄ 1144) Απόφασης Υφυπουργού Υποδοµών και Μεταφορών «Εφοδιασµός των οχηµάτων µε αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά µέσα», ως τροπ. µε την υπ’ αριθ. Δ30/Δ5α/301162 από 29.09.2022 (ΦΕΚ Β΄5190) όµοια. 

γ) Την υπ’ αριθ. Α2614/02-12-2022 2η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιµετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άµεσης / Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού µε την κωδική ονοµασία «ΒΟΡΕΑΣ 2», στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής 

Προστασίας µε τη συνθηµατική λέξη ʺΞενοκράτηςʺ. 

δ) Το υπ΄ αριθµό 6328 από 27/12/2024 έγγραφο του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Γενικής Γραµµατείας Πολιτικής Προστασίας, µε την συνηµµένη «Επικαιροποίηση του 25/2024 Εκτάκτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ για την 27/12/2024». 

ε) Το από 08/09/2024 « Σχέδιο Αντιµετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άµεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνέπειων από Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού της Διεύθυνσης 

1 από 3 27/12/2024, 6:44 ..

Αστυνοµίας Σερρών» 

στ) Την υπ’ αριθ. 4831/24/2685352 από 27-12-2024 διαταγή ΓΕ.Π.Α.Δ.Κ.Μ. 

Advertisement

ζ) Την υπ’ αριθ. 5044/ 24/ 2685241 από 27-12-2024 αναφορά του Τµήµατος Τροχαίας Σερρών. 2. Αποσκοπούντες στην οµαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχηµάτων και για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας, εξαιτίας εκδήλωσης δυσµενών καιρικών φαινοµένων (χιονόπτωση –παγετός) 

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε 

1. Τον υποχρεωτικό εφοδιασµό των οχηµάτων όλων των κατηγοριών, µε αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά µέσα, προδιαγραφών, σύµφωνα µε το άρθρο 2 της (β) σχετικής Απόφασης του Υφυπουργού Υποδοµών και Μεταφορών, εφόσον τα οχήµατα δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, από ώρα 16:00 της 27-12-2024 και µέχρι νεωτέρας, για την κίνηση αυτών στο ηµιορεινό και ορεινό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Σερρών. 

2. α. Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά µέσα. 

β. Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης, δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήµανση του «αλπικού» συµβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτηµα 1 του Παραρτήµατος 7 του Κανονισµού 117 της Οικονοµικής Επιτροπής των Ηνωµένων Εθνών για την Ευρώπη(ΟΕΕ/ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S. 

γ. Ο έλεγχος ύπαρξης κατάλληλων αντιολισθητικών µέσων, διενεργείται µε οπτικό έλεγχο από τις ελεγκτικές Αρχές. 

3. Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών µέσων πραγµατοποιείται άµεσα, µόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωµα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχηµα του λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώµατος, σε κατάλληλο και ασφαλές σηµείο του οδικού δικτύου που δε δηµιουργεί εµπόδια στην οδική κυκλοφορία, λαµβανοµένων πάντα από τους οδηγούς όλων των απαραίτητων µέτρων σύµφωνα µε τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).  

4. Εξουσιοδοτούµε την κατά περίπτωση αρµόδια για θέµατα τροχαίας υφιστάµενη Υπηρεσία µας για τη λήψη πρόσθετων µέτρων τροχαίας εφόσον απαιτηθεί, σε συνεργασία µε τις αρµόδιες Υπηρεσίες. 

Α Ρ Θ Ρ Ο 2ο 

Οι παραβάτες της παρούσης Απόφασης τιµωρούνται σύµφωνα µε τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 2696/1999), ως ισχύει (διοικητικό πρόστιµο 40,00€). 

Α Ρ Θ Ρ Ο 3ο 

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την ανάρτησή της στο διαδίκτυο σύµφωνα µε το άρθρο 4 του Ν.3861/2010, τη δηµοσίευσή της σύµφωνα µε το άρθρο 109 του Κ.Ο.Κ., την τοποθέτηση σχετικής σήµανσης καθώς και την ύπαρξη των αστυνοµικών δυνάµεων όπου απαιτείται. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

04/08/25 9:00 μμ

Μεταναστευτικές Ροές στη Δομή Κλειδιού – Ερωτήματα που Απαιτούν Απαντήσεις

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

04/08/25 8:59 μμ

Όταν το σπίτι φιλοξενεί την τέχνη: Πώς να χτίσετε έναν χώρο με ψυχή

Αικ.Τζιούρα: "Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες"

04/08/25 8:53 μμ

Αικ.Τζιούρα: “Υπάρχει ανάγκη για αιμοδοσία και τους καλοκαιρινούς μήνες”

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι - video

04/08/25 8:48 μμ

Καλοκαιρινές διακοπές: Πώς τις περνούν οι Σερραίοι – video

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

04/08/25 8:37 μμ

Συνελήφθη πρώην αστυνομικός και TikToker για διακίνηση ναρκωτικών

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

04/08/25 8:31 μμ

Ν. Κεραμέως: Εντυπωσιακή αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

04/08/25 8:27 μμ

Συνελήφθη οδηγός ΙΧ που παρέσυρε πεζή στον Σταυρό

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

04/08/25 8:24 μμ

Η ντομάτα της Σπηλιάς Κισσάβου

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί - Ομαλή η μεταγωγή τους - video

04/08/25 8:24 μμ

Σέρρες: Νέα άφιξη μεταναστών στο Κλειδί – Ομαλή η μεταγωγή τους – video

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου - Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video

04/08/25 8:06 μμ

Σέρρες: Ασφαλτοστρώνεται η Μεγάλου Αλεξάνδρου – Ποιοι δρόμοι ακολουθούν -video

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

04/08/25 5:55 μμ

Καταστροφές από χαλάζι σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»

04/08/25 6:59 μμ

Το ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα»