Άμβλωση στην Ευρώπη: Δικαίωμα για κάποιες, αγώνας για εκατομμύρια άλλες
Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες.
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του μετά από μια εκστρατεία όπου η πρόσβαση στην άμβλωση ήταν κεντρικό θέμα, η Ευρώπη βρίσκεται επίσης σε ένα σταυροδρόμι φιλελεύθερων πολιτικών και περιοριστικών νόμων.
Καθώς τα κινήματα «υπέρ της ζωής» κερδίζουν έδαφος σε όλο τον κόσμο, οι ακτιβιστές επιδιώκουν μια εγγύηση σε ολόκληρη την ΕΕ για την ασφαλή πρόσβαση στις αμβλώσεις. Από την Ουγγαρία μέχρι την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία, εξετάζουμε τα δικαιώματα στην άμβλωση από μια ευρωπαϊκή οπτική γωνία
«Δεν θα μπορούσα να διαχειριστώ άλλη μια εγκυμοσύνη, ούτε ψυχικά ούτε σωματικά. Αλλά η διαδικασία ήταν φρικτή», θυμάται η Χάνα (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), μια 32χρονη Ουγγαρέζα πτυχιούχος ψυχολογίας. Όταν αποφάσισε να κάνει έκτρωση στη Βουδαπέστη, το καλοκαίρι του 2023, αυτή η μητέρα δύο παιδιών χρειάστηκε να κάνει δύο ιατρικά ραντεβού προκειμένου να αλλάξει γνώμη και να φέρει την εγκυμοσύνη σε πέρας, λέει η Χάνα. Τελικά, κατάφερε να υποβληθεί σε άμβλωση μόλις πέντε ημέρες πριν από το νόμιμο όριο των 12 εβδομάδων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, χρειάστηκε να ακούσει δύο φορές τον καρδιακό παλμό του εμβρύου, ενώ έλαβε ένα χαρτί με τις ζωτικές πληροφορίες και την ηλικία του. «Είναι φρικτό… Δεν θέλεις να το κάνεις. Ήταν ψυχικά εξαντλητικό και πρόσθεσε ενοχές σε μια ήδη δύσκολη απόφαση» δήλωσε στη δημοσιογραφική ομάδα του A European Perspective.
Στην Ουγγαρία, η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν υπονόμευσε σταδιακά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα με την πάροδο των ετών. Η εμπειρία της Χάνα ήταν συνέπεια ενός νόμου που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ο οποίος υποχρέωνε τις γυναίκες που ήθελαν να κάνουν άμβλωση, να έρθουν αντιμέτωπες με τις «ζωτικές λειτουργίες» του εμβρύου «με σαφώς αναγνωρίσιμο τρόπο». Αν και περιγράφεται ως σύσταση και όχι ως αυστηρή νομική απαίτηση, η διαδικασία απαιτεί ουσιαστικά από τη γυναίκα να ακούσει τον καρδιακό παλμό του εμβρύου που κυοφορεί.
Η 28χρονη Τζένιφερ από το Γκιόρ της βορειοδυτικής Ουγγαρίας, επέλεξε να κάνει έκτρωση στην άλλη άκρη των συνόρων της χώρας, στην Αυστρία, με κόστος 500 ευρώ. Θυμάται ότι η αυστριακή κλινική ήταν «γεμάτη ασθενείς, κυρίως από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία». Μετά από μια διαβούλευση, η Τζένιφερ έλαβε την πρώτη δόση του φαρμάκου και οι γιατροί της συνέστησαν να επιστρέψει στο σπίτι της με ασφάλεια.
«Στην Αυστρία, δεν μου έκαναν ερωτήσεις, δεν παρακολούθησα βίντεο με μωρά, δεν άκουσα τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου. Κανείς δεν αμφισβήτησε την απόφασή μου ούτε με έκανε να νιώσω ντροπή», λέει. «Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, θα σας συνιστούσα να πάτε στο εξωτερικό για να λάβετε καλύτερη φροντίδα. Η διαδικασία ήταν συναισθηματικά κουραστική, αλλά ένιωσα ανακούφιση επειδή μου φέρθηκαν με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Αυτό έκανε όλη τη διαφορά» τονίζει.
Δύο πραγματικότητες
Αυτές οι προσωπικές ιστορίες υπογραμμίζουν το χάσμα εντός της Ευρώπης σχετικά με τα δικαιώματα αναπαραγωγής. Ενώ ορισμένες χώρες επιδιώκουν προοδευτική νομοθεσία, άλλες επιβάλλουν ορισμένες από τις πιο αυστηρές συντηρητικές πολιτικές παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2024, η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε ρητά το δικαίωμα στην άμβλωση στο σύνταγμά της, καθιστώντας την ηγέτη στην Ευρώπη όσον αφορά τη διασφάλιση της πρόσβασης στην άμβλωση.
Πηγή ertnews.gr